ONLINE: Podľa Británie sa Putin usiluje odvrátiť pozornosť. Ukrajina posilňuje jednotky na bieloruskej hranici

ta3 tasr čtk čt24
27.10.2022 06:35

Britské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že ruské vedenie na čele s prezidentom Vladimirom Putinom sa zrejme ďalej snaží odvrátiť kritiku verejnosti. Ukrajina podľa predstaviteľov ukrajinského armádneho velenia posilnila svoje jednotky na severe krajiny pri hraniciach s Bieloruskom. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:50 Rusko oficiálne požiadalo Bezpečnostnú radu (BR) OSN o začatie medzinárodného vyšetrovania "vojensko-biologických aktivít" Spojených štátov na Ukrajine. Vo štvrtok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. 

21:12 Napriek vojne, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, zostáva pre Spojené štáty najväčšou bezpečnostnou výzvou Čína. Hrozba zo strany Pekingu bude rozhodujúca pri určovaní vybavenia a zloženia armády USA v budúcnosti. Vyplýva to z novej obrannej stratégie, ktorú vo štvrtok zverejnil Pentagón. Informujú agentúry AP a AFP.

20:56 Ruský prezident Vladimir Putin ponechal bez vysvetlenia, ako súvisí jeho odhad ukrajinských strát s potrebou zmobilizovať tristotisíc Rusov, poznamenal denník Ukrajinska pravda v narážke na Putinom vyhlásenú mobilizáciu. Pozastavil sa tiež nad tým, že podľa šéfa Kremľa Ukrajinci bránia "nakradnuté miliardy" uschované v západných bankách, a nie zvrchovanosť a celistvosť svojej krajiny.

20:16 Ukrajinské straty sú sedemkrát až osemkrát vyššie ako ruské, tvrdil dnes ruský prezident Vladimir Putin v debatnom klube Valdaj. Vyhlásil zároveň, že Rusko nemieni zasadiť Ukrajine jadrový úder. "Nepotrebujeme to urobiť. Nemalo by to žiadny zmysel, ani politický, ani vojenský," povedal.

20:01 Prvá skúšobná dodávka elektriny zo Slovenska na Ukrajinu pomohla energetikom podľa portálu RBK-Ukrajina vypracovať vzorec, ako pokryť prípadný nedostatok elektriny v dôsledku raketových útokov a poškodenia energetickej infraštruktúry.

19:50 Biely dom reagoval na agresívne vyjadrenia ruských predstaviteľov. Povedal, že každý útok na americkú infraštruktúru sa stretne so zodpovedajúcou reakciou.

19:29 Ukrajina vo štvrtok na skúšku doviezla elektrinu zo Slovenska, uviedol s odvolaním sa na energetickú spoločnosť Ukrenerho server RBK-Ukrajina. Možnosť dovozu elektriny z Európy má znížiť riziká plynúce z ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

19:06 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že Moskva nemá v úmysle použiť jadrové zbrane na Ukrajine. Rusko podľa neho o použití takýchto zbraní nikdy nehovorilo, len to naznačovalo v reakcii na vyjadrenia západných lídrov. Informovali stanica Sky News, denník The Guardian a agentúry AFP a AP.

18:55 Americký prezident Joe Biden nemá v úmysle rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na novembrovom summite krajín skupiny G20 v Indonézii. Na tlačovom brífingu to povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Uviedol tiež, že Biden si praje naďalej komunikovať s Čínou, zatiaľ ale nie je jasné, či sa na summite stretne s prezidentom Si Ťin-pchingom.

18:35 Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok snažil vykresliť konflikt na Ukrajine i krízu okolo Taiwanu ako súčasť úsilia Západu zabezpečiť si celosvetovú nadvládu. USA a ich spojenci však napokon budú musieť s Ruskom viesť rozhovory, uviedol v prejave na politickom fóre v Moskve. 

17:15 Rusko sa zatiaľ nerozhodlo, či predĺži svoju účasť na dohode umožňujúcej vývoz obilnín z Ukrajiny. O štvrtkovom vyjadrení hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej informovala televízia CNN.

17:11 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok opäť kritizoval politiku Západu ako krvavú a špinavú, popierajúcu zvrchovanosť štátov a národov a snažiaci sa privlastniť si všetky zdroje a bohatstvo ľudstva. Vytkol Západu okrem iného "podnecovanie vojny na Ukrajine", ktorú ale rozpútal šéf ruského štátu svojím rozkazom na vpád ruských vojsk do susednej krajiny 24. februára.

16:56 Ruskí vyšetrovatelia začali trestne stíhať ruského vojaka s profesionálnym kontraktom s armádou, ktorý odmietol zúčastniť sa na Ukrajine "špeciálnej vojenskej operácie". Tak Moskva nazýva vojnu proti susednej krajine, ktorá vo štvrtok pokračuje 246. dňom.

16:09 Ruskí vyšetrovatelia začali trestne stíhať ruského vojaka s profesionálnym kontraktom s armádou, ktorý odmietol zúčastniť sa na Ukrajine "špeciálnej vojenskej operácie". Tak Moskva nazýva vojnu proti susednej krajine, ktorá vo štvrtok pokračuje 246. dňom. 

15:21 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok poprel informácie, že ruský prezident Vladimir Putin poslal prostredníctvom prezidenta Guiney-Bissau odkaz svojmu ukrajinskému partnerovi Volodymyru Zelenskému.

15:03 Poľsko sa naďalej zbavuje svojho sovietskeho dedičstva. Vo štvrtok tam rozobrali pamätníky vojakom Červenej armády naraz v 4 mestách: Glyubchytsi, Bychyna, Bobolice a Staszów.

14:48 Rusko sa pomstí, ak Európska únia skonfiškuje jeho štátny majetok alebo majetok ruských občanov, vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. Prípadné konfiškácie označila za krádež.

14:18 Gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba po ruských raketových útokoch oznámil, že v regióne, vrátane hlavného mesta Ukrajiny, chýba tridsať percent kapacít na výrobu elektrickej energie. Upozornil obyvateľov, že sa musia pripraviť na núdzové odstávky na neurčitú dobu.

14:17 Ukrajina tiež podľa predstaviteľov ukrajinského armádneho velenia posilnila svoje jednotky na severe krajiny pri hraniciach s Bieloruskom. Chce tým predísť možnému obnoveniu útokov ruských jednotiek z tohto štátu. Bielorusko nie je do konfliktu priamo zapojené, svoje územie však Moskve poskytlo na začatie invázie tento rok 24. februára. "V súčasnosti (v Bielorusku) nepozorujeme utváranie útočných jednotiek. Ale hrozby tu boli a budú," uviedol generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu a dodal, že Rusko na niektorých bieloruských leteckých základniach zhromažďuje svojich vojakov, napísala agentúra Unian.

13:39 Spojené štáty urýchľujú plán rozmiestniť na základne NATO v Európe presnejšie verzie taktickej jadrovej bomby B61. Píše o tom server Politico s odvolaním sa na americké diplomatické depeše a dvoch ľudí oboznámených s touto záležitosťou. 

13:16 Sankcie, ktoré kvôli invázii na Ukrajinu uvalili Európska únia, Spojené štáty a ďalšie, zatiaľ nezasiahli ruské verejné financie tak silno, ako Západ dúfal. S blížiacim sa koncom roka však začínajú obmedzovať schopnosť Moskvy generovať príjmy a ruskej ekonomike hrozia v dohľadnej dobe vážne problémy. Takto po ôsmich mesiacoch vojny hodnotia dopady sankcií analytici z bruselského inštitútu Bruegel. Eurokomisárka Věra Jourová medzitým avizovala debatu o ďalšom sprísnení sankčného režimu EÚ.

12:23 Pokiaľ sa republikánom podarí v novembrových voľbách získať väčšinu v Snemovni reprezentantov, budú chcieť presadiť väčšiu kontrolu nad pomocou, ktorú USA poskytujú Ukrajine. Uviedla to stanica CNN s odkazom na svoje zdroje v strane. Podľa nich zrejme republikáni nebudú chcieť krátiť vojenské dodávky východoeurópskej krajine. Škrty by však mohli nastať v pomoci do mimovojenských oblastí.

12:04 Rakúska firma BRP-Rotax skúma, ako jej motory skončili v bezpilotných lietadlách údajnej iránskej proveniencie, ktoré používa Rusko v bojoch na Ukrajine. Spoločnosť vyrába motory pre ľahké a ultraľahké lietadlá, ktoré patria k špičke vo svojom odbore a sú obľúbené pre svoju spoľahlivosť, píše denník La Repubblica. Spoločnosť odmieta, že by motory Rusku či Iránu oficiálne predala. Odborníci poukazujú na to, že motory Rotax sú v Európe pomerne často cieľom krádeží. 

12:03 Západné komerčné satelity sa môžu stať legitímnym terčom ruského útoku v prípade, že sa zapoja do vojny na Ukrajine. Na pôde OSN to vyhlásil námestník riaditeľa ruského ministerstva zahraničných vecí pre nešírenie zbraní Konstantin Voroncov, ktorého citovala ruská agentúra TASS a následne aj britská televízia Sky News a denník The Guardian. "Reč je o využívaní komponentov civilnej infraštruktúry vo vesmíre, vrátane tých komerčných, Spojenými štátmi a ich spojencami. Kvázi civilná infraštruktúra sa môže ukázať ako legitímny cieľ pri odvetnom údere," vyhlásil Voroncov na zasadnutí Prvého výboru Valného zhromaždenia OSN.

11:55 Letecký poplach znie takmer vo všetkých regiónoch Ukrajiny.

11:54 Ruská armáda v noci na štvrtok zasiahla elektrizačnú sústavu na strednej Ukrajine, informoval prevádzkovateľ ukrajinskej siete Ukrenerho. Nevylúčil, že bude musieť ešte viac obmedziť dodávky elektrickej energie. Z Ruskom okupovaného Krymu je hlásený útok dronu na elektráreň. "Infraštruktúra na hlavnej sieti ukrajinského energetického systému v centrálnej časti krajiny bola poškodená," uviedla spoločnosť Ukrenerho na sociálnej sieti Telegram.

11:35 Z verejného priestranstva na štyroch miestach v Poľsku počas štvrtka zmiznú pomníky vztýčené po druhej svetovej vojne na počesť Červenej armády. Podľa portálu gazeta.pl o tom informoval Inštitút národnej pamäte (IPN), ktorý v Poľsku vyšetruje zločiny nacistickej a komunistickej diktatúry. Riaditeľ IPN Karol Nawrocki povedal, že je dôležité Poliakom v malých dedinkách, kde sa o pomníky stará už niekoľko generácií, pripomínať, že vojaci Červenej armády po porážke nacistického Nemecka do Poľska nepriniesli oslobodenie, ale novú neslobodu. Miestne samosprávy podľa Nawrockého návrh IPN odstrániť pomníky na počesť Červenej armády prijali dobre, najmä kvôli tomu, že ústav by chcel postaviť namiesto nich pamätníkov nových, venovaných ľuďom, ktorých považuje za skutočných hrdinov.

11:22 Stav ruskej armády na Ukrajine je dlhodobo zlý a ďalej sa zhoršil počas leta tohto roku, po ktorom nasledovali ukrajinské protiofenzíva. Píše to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorého jeho hodnotenie podporuje aj materiál agentúry Reuters založený na dokumentoch a osobných denníkoch nájdených v opustenom ruskom stanovisku v Balakliji v Charkovskej oblasti. ISW dlhodobo usudzuje, že ruská armáda je na Ukrajine značne oslabená a od tohto leta vo veľkej miere prišla o schopnosť ofenzívy. Na nízkej úrovni je aj morálka ruských vojakov. Podľa Reuters z viac ako tisíc stránok dokumentov vrátane osobných zápisníkov zanechaných ruskou armádou v jednom z domov v Balakliji vyplýva, že tamojšie jednotky boli silne poddimenzované. Dve z nich operovali s 20-percentnou silou. Jeden z bojových práporov mal len 49 vojakov namiesto 240; jedna zo záložných jednotiek bola len na 23 percentách kapacity.

11:12 Estónsko vyzvalo nového premiéra Spojeného kráľovstva Rishiho Sunaka, aby sa v súvislosti s vojnou na Ukrajine zaviazal k zvýšeniu výdavkov na obranu. Sunak sa nepripojil k sľubu svojej predchodkyne Liz Trussovej, že do roku 2030 zvýši výdavky na obranu z dvoch na tri percentá HDP. "Autokrati investujú do zbraní. Veria v silu zbraní. Aby sme mohli brániť naše hodnoty, poriadok založený na pravidlách, musíme aj my investovať do zbraní," povedal estónsky minister zahraničia Urmas Reinsalu v rozhovore pre BBC.

11:04 Britské ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že ruské vedenie na čele s prezidentom Vladimirom Putinom sa zrejme ďalej snaží odvrátiť kritiku verejnosti. Súvisí s tým aj Putinovo rozhodnutie vymenovať moskovského starostu Sergeja Sobjanina za koordinátora pre regióny v rámci ruskej koordinačnej rady pre zabezpečenie potrieb "špeciálnej vojenskej operácie". Týmto názvom Moskva oficiálne označuje svoju inváziu a vojnové ťaženie na Ukrajinu.

10:51 Nórsko, ktoré je v súčasnosti najväčším európskym dodávateľom zemného plynu, zvýšilo kontroly plynovodov v súvislosti s podozrením na výbuchy v systéme Nord Stream z minulého mesiaca, uviedol pre agentúru Reuters šéf infraštruktúry pre dodávky plynu v krajine Frode Leversund. "Teraz robíme viac kontrol, než by sme vykonávali za normálnej situácie," dodal Leversund. Vysvetlil, že v rámci programu pravidelnej údržby sa kontroly vykonávajú na základe rizík.

10:30 Energetickým spoločnostiam TotalEnergies a Shell v treťom štvrťroku prudko vzrástol zisk. Pripojili sa tak k ďalším energetickým gigantom, ktorí profitovali z rastu cien ropy a plynu v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu. Čistý zisk TotalEnergie bez mimoriadnych položiek medziročne stúpol o 106,7 percenta na 9,86 miliardy USD. Zisk Shellu medziročne vzrástol o 129 percent na 9,45 miliardy USD.

10:15 Igor Sečin, šéf najväčšieho ruského producenta ropy Rosnefť, vo štvrtok vyhlásil, že návrhy Európskej komisie na zavedenie stropných cien ruského plynu sú "nemysliteľné". Vo svojom prejave na medzinárodnom fóre v Baku Sečin uviedol, že západné sankcie ničia firemné právo, zatiaľ čo odmietanie nákupu ruských ropných produktov vedie k "akútnemu energetickému deficitu", ktorý zvyšuje globálnu infláciu.

9:47 Bakhmut, Donecká oblasť

9:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ukrajinské sily v priebehu vojny zostrelili takmer 250 ruských vrtuľníkov. "Celkový počet zostrelených ruských vrtuľníkov sa už blíži 250. Ruskí okupanti už prišli o toľko techniky – lietadiel a ďalšieho vybavenia – koľko väčšina svetových armád jednoducho nemá a nikdy mať v prevádzke nebude," povedal.

9:31 Poľsko chce Ukrajine pomôcť s povojnovou obnovou letísk a je pripravené rozšíriť železničné spojenie medzi oboma krajinami. "Vidíme mnoho príležitostí, ako podporiť našich priateľov z Ukrajiny pri povojnovej obnove ukrajinských letísk," povedal poľský minister pre rozvojové fondy a regionálnu politiku Marcin Horała po rokovaní s veľvyslancom Ukrajiny v Poľsku Vasylom Zvarychom.

9:20 Ruské jednotky v noci udrely na Záporožie. Úradujúci starosta mesta Anatolij Kurtev oznámil, že ruské sily zasiahli mesto aj jeho okolie a spôsobili požiar. V súčasnej dobe nie sú k dispozícii žiadne informácie o obetiach a škodách.

8:23 Po zásahu ruských striel v Kyjevskej oblasti prepukol požiar, podľa posledného vyjadrenia oblastného gubernátora Oleksija Kuleby okolo 3:00 SELČ na mieste zasahovali hasiči. Podľa predbežných informácií si útok nevyžiadal žiadne zranené ani obete na životoch. Niektoré strely podľa Kuleby zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana.

7:56  Ruská armáda "pokračuje v ničení kritickej infraštruktúry a civilných budov", uvádza ukrajinské velenie. Údery v stredu hlásili mestá Záporožie na juhu krajiny, Kupjansk na severovýchode a Družkivka na východe.

7:20 Rusko za posledný deň proti Ukrajine podniklo 18 leteckých úderov, štyri raketové útoky a vyslalo desiatky striel zo salvových raketometov, uviedol Kyjev.

7:02 Ukrajinskí vojaci úspešne odrážajú opakované útoky ruských síl blízko dvoch kľúčových miest Avdijivka a Bachmut vo východnom regióne Donbas, povedal v stredu večer v pravidelnom videopríhovore prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruskú taktiku boja pritom označil za šialenú. Informuje podľa správy agentúry Reuters. Zelenskyj tiež povedal, že z frontu prídu dobré správy, ale podrobnosti neuviedol. Najkrutejšie boje prebiehajú blízko Avdijivky (pri meste Doneck) a Bachmutu, ktorý je ďalej na severovýchode, dodal ukrajinský prezident. "Tam je najviac vidieť šialenstvo ruského velenia. Deň za dňom, celé mesiace tam ženú ľudí na smrť - práve tam v maximálnej miere sústreďujú svoje delostrelecké útoky," opísal situáciu Zelenskyj.

6:36 Ruský prezident Vladimir Putin podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) nemá záujem o vyjednávanie a zachováva si územné ambície presahujúce nelegálne anektované oblasti. Nedávne vyhlásenia Putina naznačujú, že Rusko "stále usiluje o vojenské víťazstvo na Ukrajine a zmenu režimu v Kyjeve", uviedol inštitút. Podľa ISW Putinovu rétoriku, že Ukrajina "stratila suverenitu", počas stretnutia so Spoločenstvom nezávislých štátov posilnil predseda Dumy Vjačeslav Volodin, ktorý vyhlásil, že "Ukrajina stratila schopnosť existovať ako štát" a "Ukrajina je okupovaná NATO".

"Tento jazyk je nezlučiteľný s konaním na rovnoprávnom základe o prímerí, nieto ešte o riešení konfliktu, ktorý začalo Rusko," uvádza ISW.

6:32 Ukrajinské letectvo oznámilo, že len počas dvoch hodín vo štvrtok zostrelili sily protivzdušnej obrany 17 samovražedných dronov iránskej výroby. Ďalšie dva drony Šáhed-136 boli zostrelené inými jednotkami obranných síl.

6:31 Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns podľa informácií televízie CNN predtým tento mesiac navštívil Ukrajinu, aby sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi. Spravodajský web CNN to napísal v stredu s odvolaním sa na dva nemenované zdroje oboznámené s cestou. "Počas návštevy posilnil záväzok USA poskytovať Ukrajine podporu v jej boji proti ruskej agresii, vrátane pokračujúceho zdieľania spravodajských informácií," povedal CNN jeden z amerických predstaviteľov. Ďalšie podrobnosti o ceste zdroje podľa televízie poskytnúť odmietli.

6:30 Udalosti sme s vami stredovali aj včera: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok