Rusi zasiahli Záporožie aj Kyjevskú oblasť. V posledných dňoch vyslali na Ukrajinu desiatky striel

ta3 čtk
27.10.2022 07:55

Rusko za posledný deň proti Ukrajine podniklo 18 leteckých úderov, štyri raketové útoky a vyslalo 56 striel zo salvových raketometov. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení o situácii na bojisku. Na neskoršom brífingu tiež uviedol, že posilnil svoju vojenskú prítomnosť pri hraniciach s Bieloruskom. Ostreľovanie v noci na dnešok zasiahlo aj Záporožie a Kyjevskú oblasť, uviedla tamojšia správa.

Rusi zasiahli Záporožie aj Kyjevskú oblasť. V posledných dňoch vyslali na Ukrajinu desiatky striel
TASR/AP (ilu)

Ruská armáda "pokračuje v ničení kritickej infraštruktúry a civilných budov", uvádza ukrajinské velenie. Rusko v noci na štvrtok ostreľovalo juhúkrajinské Záporožie, strely zasiahli predmestie oblastnej metropoly. Útok si nevyžiadal žiadne obete, ale poškodil bližšie neurčené zariadenie infraštruktúry, ktoré začalo horieť, uviedol šéf správy Záporožskej oblasti Oleksandr Staruch. Požiar sa podarilo uhasiť.

Po zásahu ruskými strelami prepukol požiar aj v Kyjevskej oblasti, podľa posledného vyjadrenia oblastného gubernátora Oleksija Kuleby okolo 3:00 SELČ na mieste zasahovali hasiči. Podľa predbežných informácií si útok nevyžiadal žiadne zranené ani obete na životoch. Niektoré strely podľa Kuleby zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Polícia následne podľa agentúry Unian uviedla, že na oblasť v noci na dnešok zaútočilo šesť ruských bezpilotných lietadiel.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu ostreľuje aj pozície ukrajinských vojsk pozdĺž frontovej línie a naopak svoje pozície upevňuje – najmä na ľavom brehu Dnepra. Tvrdenie znepriatelených strán nemožno nezávisle overiť. Moskva tvrdí, že na Ukrajine útočí iba na vojenské ciele, prípadne na energetickú infraštruktúru. Aj napriek množstvu dôkazov a svedectva odmieta, že by jej jednotky mierili na civilné ciele.

"V súčasnosti (v Bielorusku) nepozorujeme utváranie útočných jednotiek. Ale hrozby tu boli a budú," uviedol generál Oleksij Hromov z ukrajinského generálneho štábu a dodal, že Rusko na niektorých bieloruských leteckých základniach zhromažďuje svojich vojakov, napísala agentúra Unian.

Proruská správa v okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti oznámila, že bude kontrolovať mobilné telefóny občanov, napísala agentúra AFP. Polícia podľa nich bude najmä zisťovať, či ľudia čítajú "propagandu kyjevského teroristického režimu". Ruský prezident Vladimír Putin na konci septembra vyhlásil okupované územie štyroch ukrajinských oblastí vrátane Záporožskej za územie Ruska. Pripojenie Kyjev ani Západ neuznáva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok