Ak vyhrajú vo voľbách republikáni, poskytovanie pomoci Ukrajine od USA sa sprísni, uvádza CNN

ta3 čtk
27.10.2022 12:20

Pokiaľ sa republikánom podarí v novembrových voľbách získať väčšinu v Snemovni reprezentantov, budú chcieť presadiť väčšiu kontrolu nad pomocou, ktorú USA poskytujú Ukrajine. Uviedla to stanica CNN s odkazom na svoje zdroje v strane. Podľa nich zrejme republikáni nebudú chcieť krátiť vojenské dodávky východoeurópskej krajine. Škrty by však mohli nastať v pomoci do mimovojenských oblastí.

Ak vyhrajú vo voľbách republikáni, poskytovanie pomoci Ukrajine od USA sa sprísni, uvádza CNN
TASR/AP

O plánoch strany podľa CNN rokoval šéf republikánskej menšiny v Snemovni reprezentantov Kevin McCarthy s bezpečnostnými expertmi strany. Povedal im, že republikáni nechcú vydať demokratickej administratíve prezidenta Joea Bidena bianko šek ani sa nechcú stať jej tlačiarňou na peniaze. "McCarthy nepovedal, že nebudeme míňať peniaze. McCarthy povedal, sa budeme zodpovedať za každý utratený dolár daňovým poplatníkom," povedal CNN jeden z účastníkov rokovaní.

Pokiaľ budú mať v novej Snemovni reprezentantov väčšinu, budú republikáni chcieť väčšiu kontrolu nad pomocou Ukrajine. Ako poukázala vo svojej reportáži CNN, americké úrady v niektorých prípadoch nevedia, kde končia a kto používa americké zbrane potom, čo prekročia ukrajinskú hranicu.

Podľa zdrojov stanice je nepravdepodobné, že by republikáni chceli krátiť vojenské dodávky Ukrajine. Pravdepodobnejšie sú ale škrty vo finančnej pomoci do iných ako vojenských oblastí. Republikáni by tiež mohli chcieť zoškrtať finančnú pomoc, ktorú USA poskytujú Ukrajine prostredníctvom OSN alebo vládnej agentúry USAID.

Pomoc Ukrajine stále podporujú poprední republikánski zákonodarcovia. Iná časť republikánov by ale pomoc chcela zredukovať. Medzi najviditeľnejšími zástancami tohto postoja sú texaský kongresman Charles Eugene Roy a jeho kolegyňa z Georgie Marjorie Taylorová Greeneová. Aký silný bude tento názor medzi republikánmi od januára budúceho roka, ukážu až voľby.

Postoj voči Ukrajine vyvolal otrasy aj u demokratov. V pondelok ľavicové a liberálne krídlo poslalo Bielemu domu list, v ktorom vyzývalo prezidenta Bidena, aby zvýšil diplomatické úsilie na dosiahnutie prímeria a začal rokovať s Ruskom. Pod listom bolo podpísaných 30 kongresmanov. Po vlne kritiky ale koordinátorka liberálnych zákonodarcov Pramila Jayapalová list odvolala. Podľa nej bol text spísaný pred mnohými mesiacmi a do Bieleho domu ho poslali asistenti bez toho, aby preverili platnosť stanovísk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok