Putin: Ukrajinské straty sú sedemkrát až osemkrát vyššie ako ruské

ta3 ČTK
27.10.2022 20:28

Ukrajinské straty sú sedemkrát až osemkrát vyššie ako ruské, tvrdil v štvrtok ruský prezident Vladimir Putin v debatnom klube Valdaj. Vyhlásil zároveň, že Rusko nemieni zasadiť Ukrajine jadrový úder. "Nepotrebujeme to urobiť. Nemalo by to žiadny zmysel, ani politický, ani vojenský," povedal.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

"Straty (ukrajinských ozbrojených síl) miestami - hovorím o tom s poľutovaním - tieto straty bývajú jeden k desiatim, jeden k ôsmim, a to v neprospech ukrajinských ozbrojených síl. V poslednej dobe je to skoro vždy jeden k siedmim, jeden k ôsmim," vyhlásil Putin podľa agentúry TASS. 

"Ukrajinské velenie ľudí vôbec neľutuje. Či skutoční vlastenci môžu niečo také dopustiť? Idú priamo touto cestou, pokojne a na nič sa neobzerajú, nepremýšľajú," dodal.

Putin ponechal bez vysvetlenia, ako súvisí jeho odhad ukrajinských strát s potrebou zmobilizovať 300-tisíc Rusov, poznamenal denník Ukrajinska pravda v narážke na Putinom vyhlásenú "čiastočnú" mobilizáciu. 

Pozastavil sa tiež nad tým, že podľa šéfa Kremľa Ukrajinci bránia "nakradnuté miliardy" uschované v západných bankách, a nie zvrchovanosť a celistvosť svojej krajiny. Diktátorovi nenapadlo, že by Ukrajinci mohli brániť svoje rodiny pred ruskými okupantmi a genocídou; Putin si však myslí, že po Kyjeve chodia tisíce ľudí s fakľami a svastikami, poznamenal ukrajinský denník.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu minulý mesiac pripustil, že na Ukrajine zahynulo 5937 ruských vojakov, zatiaľ čo ukrajinská strana má 61 207 mŕtvych. Ukrajinský generálny štáb odhaduje, že Rusko od začiatku vpádu na Ukrajinu prišlo už skoro o 70-tisíc zabitých vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok