Američania urýchlili dodanie jadrových bômb na základne NATO, obávajú sa ruských hrozieb, uvádza Politico

ta3 čtk
27.10.2022 13:27

Spojené štáty urýchľujú plán rozmiestniť na základne NATO v Európe presnejšie verzie taktickej jadrovej bomby B61. Píše o tom server Politico s odvolaním sa na americké diplomatické depeše a dvoch ľudí oboznámených s touto záležitosťou. Zmena súvisí s hrozbami Ruska, že na Ukrajine nasadia jadrovú zbraň, a s presvedčením niektorých západných činiteľov, že je potrebné robiť viac na odstrašenie Ruska, uvádza Politico.

Američania urýchlili dodanie jadrových bômb na základne NATO, obávajú sa ruských hrozieb, uvádza Politico
TASR/AP (ilu)

Američania pôvodne chceli bomby B61-12 doviezť do Európy budúci rok na jar, podľa aktualizovaných plánov tak ale urobia už tento rok v decembri. O svojom zámere tento mesiac informovali spojencov v NATO na uzavretom zasadnutí v Bruseli. Pôjde o nahradenie starších zbraní ich novými verziami na rôznych miestach v Európe, aby ich v prípade potreby mohli použiť bombardéry a stíhacie lietadlá Spojených štátov a ich spojencov.

Politico uvádza, že program modernizácie bôm B61 nie je utajovaný, a zástupcovia amerického ministerstva obrany poukazujú na to, že takéto vylepšenia sú potrebné, aby armáda mala k dispozícii modernú a bezpečnú výzbroj. Hovorca Pentagonu Patrick Ryder uviedol, že "síce nebude preberať podrobnosti jadrového arzenálu, ale na modernizácii B61 sa pracuje celé roky a plány na bezpečnú a zodpovednú výmenu starších zbraní za vylepšené verzie sú súčasťou dlhodobej snahy o modernizáciu". Dodal, že program vylepšenia jadrových bômb "nijako nesúvisí so súčasným dianím na Ukrajine a nebol nijako urýchlený".

Pre niektorých odborníkov je možná zmena amerických plánov prekvapením. Obávajú sa, že by to mohlo ešte vyostriť už teraz nebezpečnú situáciu v Európe. Iní analytici sa zase domnievajú, že USA rozmiestnením B61-12 chcú skôr vyslať odkaz svojim spojencom v alianci ako Rusku samotnému. "Už tu sú (staršie) bomby B61 a Rusi o tom vedia. Fungujú dobre. Tie modernizované sú síce novšie, ale to nie je zase až taký rozdiel. Môže ísť o uistenie spojencov, ktorí sa cítia byť mimoriadne ohrození Ruskom," povedal Tom Collina z organizácie pre odzbrojenie Ploughshares Fund.

Jadrové bomby B61 Spojené štáty vyvinuli začiatkom 60. rokov a odvtedy vzniklo cez desať ich novších verzií. Program v hodnote desiatich miliárd dolárov týkajúci sa verzie B61-12 má na starosti americké ministerstvo energetiky a jeho účelom je nahradiť predchádzajúce modely, vrátane asi stovky bômb rozmiestnených na leteckých základniach v Nemecku, Taliansku, Belgicku, Holandsku a Turecku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok