Rakúske motory Rotax sa našli v dronoch navádzaných Ruskom. Spoločnosť odmieta, že by mu ich dodala

ta3 čtk
27.10.2022 11:19

Rakúska firma BRP-Rotax skúma, ako jej motory skončili v bezpilotných lietadlách údajnej iránskej proveniencie, ktoré používa Rusko v bojoch na Ukrajine. Spoločnosť vyrába motory pre ľahké a ultraľahké lietadlá, ktoré patria k špičke vo svojom odbore a sú obľúbené pre svoju spoľahlivosť, napísal vo štvrtok denník La Repubblica. Spoločnosť odmieta, že by motory Rusku či Iránu oficiálne predala. Odborníci poukazujú na to, že motory Rotax sú v Európe celkom často cieľom krádeží.

Rakúske motory Rotax sa našli v dronoch navádzaných Ruskom. Spoločnosť odmieta, že by mu ich dodala
Profimedia

 Spoločnosť odmieta, že by motory Rusku či Iránu oficiálne predala. Odborníci poukazujú na to, že motory Rotax sú v Európe celkom často cieľom krádeží.

Ukrajinským silám sa nedávno podarilo zaistiť v relatívne málo poškodenom stave jeden z dronov, ktoré Rusko používa pri bojoch proti Ukrajine. Bezpilotný prostriedok sa zrútil do mora neďaleko Odesy. Podľa Kyjeva išlo o iránske bezpilotné lietadlo Mohadžír-6. Neskoršie analýzy ukázali, že dron používal motor vyrobený rakúskou firmou BRP Rotax, ktorá je súčasťou kanadskej skupiny Bombardier Recreational Products (BRP).

"BRP nepovolila ani nedala povolenie svojim distribútorom na predaj súčiastok pre vojenské drony do Ruska či Iránu," uviedla rakúska spoločnosť, podľa ktorej sú jej výrobky schválené iba na civilné použitie. Kanadská skupina navyše dodáva motory pre americké a izraelské vojenské drony, takže by ju dodávky do Ruska či Iránu mohli poškodiť v očiach významných klientov, podotýka La Repubblica.

Rakúska firma prešetruje, ako sa jej motor 912 dostal do dronu ukoristeného Ukrajincami. Odborníci ale podotýkajú, že motory Rotax sú relatívne často kradnutou súčiastkou v lietadlách. Firma zaznamenala 130 krádeží týchto motorov, a to hlavne v Európe. Číslo je skôr podhodnotené. Nie je tak vylúčené, že sa Irán k súčiastke dostal na čiernom trhu.

Západné krajiny sú presvedčené, že Irán poskytuje Rusku bezpilotné lietadlá, ktoré potom ruská armáda používa v bojoch na Ukrajine. Teherán to však oficiálne popiera. Podľa západných krajín by Irán takýmto predajom porušoval zákaz vývozu vyspelých vojenských technológií, s ktorým počíta rezolúcia OSN o iránskom jadrovom programe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok