Rusko stíha prvého vojaka za to, že nechcel odísť na Ukrajinu. Hrozia mu tri roky väzenia

TA3 ČTK
27.10.2022 16:55

Ruskí vyšetrovatelia začali trestne stíhať ruského vojaka s profesionálnym kontraktom s armádou, ktorý odmietol zúčastniť sa na Ukrajine "špeciálnej vojenskej operácie". Tak Moskva nazýva vojnu proti susednej krajine, ktorá vo štvrtok pokračuje 246. dňom.

Rusko stíha prvého vojaka za to, že nechcel odísť na Ukrajinu. Hrozia mu tri roky väzenia
TASR/AP

O stíhaní informovali vo štvrtok s odvolaním sa na ochrancu ľudských práv Pavla Čikova ruské médiá, podľa ktorých ide o prvý prípad svojho druhu. Nemenovanému vojakovi hrozia podľa Čikova až tri roky väzenia. Podľa vyšetrovateľov obvinený nesplnil riadne vydaný rozkaz, aby sa vypravil na služobnú cestu kvôli účasti v bojových operáciách.

Denník Kommersant pripomenul, že federálna kriminálna ústredňa v stredu prvýkrát začala trestné stíhanie kvôli svojvoľnému opusteniu jednotky mobilizovanými vojakmi, za čo hrozí až päť rokov odňatia slobody. 

Vyšetrovatelia podľa denníka tiež preverujú dvoch mobilizovaných vojakov z radov evanjelickej Cirkvi svätej Trojice, ktorí odmietli odísť do vojny s odôvodnením, že viera im nedovoľuje chopiť sa zbraní. Ich obhajca argumentuje tým, že ruská ústava v týchto prípadoch umožňuje alternatívnu službu.

Ruský prezident Vladimir Putin 24. septembra, teda tri dni po tom, čo nariadil mobilizáciu, podpísal novelu trestného zákona sprísňujúcu tresty za nesplnenie rozkazu veliteľa, za vyhýbanie sa mobilizácii, za dobrovoľné vzdanie sa do zajatia a za rabovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok