Poľsko odstránilo pomníky Červenej armády. Sú to pamätníky hanby, zaznelo pred demontážou

ta3 tasr
27.10.2022 15:14

Na štyroch miestach v Poľsku začali vo štvrtok ráno búrať pamätníky venované sovietskej Červenej armáde. Informovali o tom agentúry AP a PAP s odvolaním sa na Karola Nawrockého, šéfa Ústavu pamäti národa IPN, povereného vyšetrovaním vojnových zločinov a zločinov z čias komunizmu.

Pamätníky Červenej armády podľa Nawrockého reprezentujú systém, ktorý sa previnil zotročovaním a vraždením vlastných občanov a príslušníkov iných národov vrátane Poliakov. "Toto je pamätník hanby, pamätník opovrhnutia víťazov obeťami," povedal Nawrocki v meste Glubczyce ležiacom na juhu Poľska, kde sa robotníci pripravovali na demontáž pamätníka, ktorého súčasťou je aj socha vojaka Červenej armády.

"V roku 1945 Sovieti nepriniesli oslobodenie, priniesli ďalšiu porobu. Obsadzovali Poľsko a zaobchádzali s ním ako s korisťou," dodal v emotívnom prejave. Ďalšie pamätníky budú demontované v meste Bobolice v severozápadnom Poľsku, v Byczyne na juhu a v Staszówe na juhovýchode krajiny. S demontážou sa malo začať v rovnakom čase, konkrétne o deviatej hodine ráno. 

"Sme rozhodnutí odstrániť z Poľska všetky pamätníky pripomínajúce komunistický systém," vyhlásil Nawrocki. Napriek kritike ruskej vlády Poľsko od pádu komunistického režimu v roku 1989 podniká kroky na odstránenie symbolov nadvlády Moskvy z verejného priestoru. Tieto sú buď zničené, alebo presunuté do múzea. Tento proces sa netýka vojenských cintorínov ani súčasných pohrebísk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok