Biden nemá v úmysle rokovať s Putinom na summite G20, uviedol Biely dom

TA3 ČTK
27.10.2022 18:54

Americký prezident Joe Biden nemá v úmysle rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na novembrovom summite krajín skupiny G20 v Indonézii. Na tlačovom brífingu to povedal hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Uviedol tiež, že Biden si praje naďalej komunikovať s Čínou, zatiaľ ale nie je jasné, či sa na summite stretne s prezidentom Si Ťin-pchingom.

db
TASR/AP

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov 11. októbra povedal, že Rusko je pripravené posúdiť prípadný návrh na stretnutie Putina a Bidena na okraj summitu G20, pokiaľ sa takýto návrh objaví. O tri dni neskôr však Putin v Astane povedal, že rokovania so svojím americkým náprotivkom nepovažuje za nutné.

Kirby na dnešnej tlačovej konferencii reagoval aj na vyhlásenie ruského diplomata Konštantína Voroncova, že komerčné satelity Spojených štátov a ich spojencov by sa pre Rusko mohli stať legitímnym cieľom, ak by sa zapojili do vojny na Ukrajine. Kirby uviedol, že akýkoľvek útok na americkú infraštruktúru by sa stretol s odpoveďou.

Kirby sa dotkol aj témy obnovenia dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov, ktorú medzi Ruskom a Ukrajinou v júli sprostredkovalo Turecko a Organizácia Spojených národov. USA podľa Kirbyho podporujú snahy OSN o predĺženie dohody, ktoré by pomohlo znížiť ceny potravín. "Narušovanie dohody je v podstate len ďalším spôsobom, ako zo základnej komodity robiť zbraň," povedal Kirby.

Dohoda o vývoze ukrajinského obilia vyprší v druhej polovici novembra. Moskva pred dvoma týždňami uviedla, že k dohode má výhrady a uvažuje o tom, že ju nepredĺži. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že plavbu loďou s obilím úmyselne zdržiava s cieľom vyvolať migračnú vlnu smerujúcu kvôli nedostatku potravín do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok