Sankcie proti Rusku zatiaľ nemajú takú silu, ako sa očakávalo. Moskve prinesie problémy koniec roka

ta3 čtk
27.10.2022 13:04

Sankcie, ktoré kvôli invázii na Ukrajinu uvalili Európska únia, Spojené štáty a ďalšie, zatiaľ nezasiahli ruské verejné financie tak silno, ako Západ dúfal. S blížiacim sa koncom roka však začínajú obmedzovať schopnosť Moskvy generovať príjmy a ruskej ekonomike hrozia v dohľadnej dobe vážne problémy.

Rusi začínajú pociťovať sankcie
TASR/AP

Takto po ôsmich mesiacoch vojny hodnotia dopady sankcií analytici z bruselského inštitútu Bruegel. Eurokomisárka Věra Jourová medzitým avizovala debatu o ďalšom sprísnení sankčného režimu EÚ. Únia od februára schválila osem balíkov "reštriktívnych opatrení", ktoré mieria proti ruským politikom a podnikateľom, bankám a ďalším spoločnostiam a obmedzujú vzájomný obchod. Tvrdé sankcie uvalili aj USA, Británia a niektoré ďalšie krajiny, okamžité dopady na výkon ruskej ekonomiky ale nakoniec nezodpovedali očakávaniam.

"Účinky sankcií na ruskú ekonomiku sa prejavujú pomaly," uvádza Bruegel. Sankcie podľa neho až teraz začínajú ovplyvňovať toky príjmov do ruskej štátnej kasy. "Rusko je teda schopné pokračovať vo financovaní svojej vojny na Ukrajine," napísali autori nové analýzy.

Ruskú ekonomiku podľa nich doteraz pred nestabilitou chránila "rozhodná" politika ruskej centrálnej banky. Analýza tiež poukazuje na vplyv zdraženia komodít vyvážených Ruskom, predovšetkým fosílnych palív. Tento vývoj "viac ako vyvážil poklesy v objemoch exportu".

"To však neznamená, že ruská ekonomika nebude v strednodobom až dlhodobom horizonte trpieť. Dobrovoľný odchod veľkého počtu západných firiem, očakávaný energetický odklon EÚ a neschopnosť Ruska nájsť rovnako dobrých zákazníkov inde spôsobia ruskej ekonomike vážne škody," dodáva Bruegel.


Makroekonomické vyhliadky Ruska označuje bruselský think-tank za neutešené. Okrem odchodu stoviek zahraničných firiem z ruského trhu podľa neho k slabnúcej ekonomickej aktivite prispievajú obchodné reštrikcie zavedené EÚ, USA a ďalšími. "Dáta za druhý a tretí štvrťrok jasne ukazujú, že niektoré sektory, vrátane výroby áut a letectva, sú tvrdo zasiahnuté," napísali analytici. Situácia Ruska sa podľa nich pravdepodobne ďalej zhorší po tom, čo v decembri nadobudne platnosť embargo EÚ na ropu dovážanú tankermi.

Brusel trvá na tom, že únijné sankcie majú už teraz dramatické dôsledky. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová minulý mesiac vyhlásila, že ruské finančníctvo "je umelo udržiavané pri živote", ruský priemysel je "na cucky" a že ruská ekonomika smeruje ku kolapsu.

Na pozadí polemík ohľadom jeho účinnosti stále pokračujú debaty o sprísňovaní sankčného režimu. Tesne po zverejnení novej analýzy Bruegelu uviedla eurokomisárka Jourová, že únia "možno čoskoro" príde s novým balíkom postihov. O vyjadrení, ktoré zaznelo v stredu večer pri premietaní dokumentu o ruskom opozičníkovi Alexejovi Navalnom, informoval web Politico.

Podľa Bruegelu je teraz potrebná predovšetkým lepšia koordinácia sankcií vo svete. Takýto vývoj by podľa analytikov "izoloval ruskú ekonomiku, obmedzil prílev príjmov do ruskej pokladne, a tým pomohol zastaviť vojnu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok