ONLINE: Rusko sa mstí za Kerčský most. Medzi mestami Izium a Charkov obnovili vlakovú dopravu

ta3 TASR ČTK ČT24
11.10.2022 06:38

Ruský prezident vyhlásil, že raketové údery na ukrajinskú infraštruktúru nariadil ako odvetu za "teroristický čin" na moste v Kerčskom prielive. Na východe Ukrajiny obnovili prevádzku na železničnej trati medzi mestom Izium, ktoré nedávno dobyli ukrajinské jednotky, a Charkovom - druhým najväčším mestom Ukrajiny. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.  

23:12 Ruské raketové útoky od pondelka zasiahli asi 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Spravodajskej stanici CNN to v utorok povedal ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko a dodal, že to je prvýkrát od začiatku ruskej invázie v krajine, čo sa Moskva "dramaticky" zamerala na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

23:05 V Prahe sa konali už druhý deň v poradí protesty, ktorých účastníci odsúdili ostreľovanie ukrajinských miest a žiadali pre Ukrajinu viac zbraní od západných krajín. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP. 

22:44 Ruské raketové útoky od pondelka zasiahli asi 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Spravodajskej stanici CNN to dnes povedal ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko a dodal, že to je prvýkrát od začiatku ruskej invázie v krajine, čo sa Moskva "dramaticky" zamerala na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

22:03 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok oficiálne požiadal Organizáciu OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, aby zaradila historické prístavné mesto Odesa na svoj zoznam Svetového kultúrneho dedičstva. 

21:08 Nemecká vláda v utorok večer oznámila, že na Ukrajinu poslala 100-tisíc balíčkov prvej pomoci a 405-tisíc poľných potravinových dávok. Berlín tiež novo prisľúbil Kyjevu 36 sanitiek, 130 poľných kúrení a do zoznamu zaniesol aj chystaný nákup 16 slovenských húfnic Zuzana 2 pre ukrajinské ozbrojené sily, ktoré Nemecko zaobstará spoločne s Dánskom a Nórskom.

21:05 Ruský zákaz dovozu potravín z Európskej únie a ďalších štátov je predĺžený do 31. decembra 2023. Uvádza sa to vo zverejnenom dokumente o "špeciálnych ekonomických opatreniach", ktoré majú zaručiť bezpečnosť Ruskej federácie. 

20:45 Počet obetí ruských raketových útokov z 10. októbra stúpol na dvadsať, zranených bolo 108 ľudí. Informoval o tom hovorca štátnej záchrannej služby Oleksandr Chorenžyj. Poškodených bolo cez 200 miest, vrátane kritickej infraštruktúry. Údery tiež poškodili dodávky energie v pätnástich regiónoch.

20:09 Spojené štáty budú pracovať na urýchlení dodávky systémov protivzdušnej obrany NASAMS na Ukrajinu. V utorok to uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

19:51 Ruský prezident Vladimir Putin dnes šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelovi Grossimu povedal, že situácia okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne je znepokojujúca. Informovala o tom agentúra Reuters. Elektráreň, ktorú od marca okupujú Rusi, je už mesiace terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

19:49  Ukrajinská generálna prokuratúra v utorok oznámila, že v mestách Svjatohirsk a Lyman vo východoukrajinskej Doneckej oblasti objavila pozostatky desiatok civilistov zabitých počas ruskej invázie. Ukrajinská generálna prokuratúra spresnila, že na pohrebisku v Lymane našli úrady zhruba 110 hrobov. Najmladšia nájdená osoba mala len jeden rok a bola pochovaná vedľa celej svojej rodiny. 

19:36 Počet obetí sobotného výbuchu na Kerčskom moste vzrástol na štyri, uviedla v utorok ruská agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa záchranných služieb. Medzi mŕtvymi je podľa neho aj sudca moskovského arbitrážneho súdu.

19:26 Bulharsko v utorok odmietlo správy, že cez jeho územie prechádzalo nákladné auto spájané s mohutných výbuchom, ktorý v sobotu poškodil Kerčský most. Informovala agentúra Reuters.

19:03 Kanada v utorok oznámila, že čoskoro vyšle do Poľska ženistov, aby pomohli pri výcviku  ukrajinských ozbrojených síl. Informovala agentúra AFP.

18:40 Ukrajina získala moderný nemecký protivzdušný systém IRIS-T, informoval v utorok magazín Der Spiegel. Nemecké ministerstvo obrany zatiaľ túto správu nepotvrdilo.

18:22 Ruský prezident Vladimir Putin povedal šéfovi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelovi Grossimu, že situácia okolo ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne je znepokojujúca. Informovala o tom agentúra Reuters. Elektráreň, ktorú od marca okupujú Rusi, je už mesiace terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

18:07 Kyjevu sa pri výmene zajatcov s Ruskom podarilo oslobodiť 32 vojakov, oznámil dnes šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Medzi prepustenými sú podľa neho dôstojníci, poddôstojníci a radoví vojaci ukrajinských ozbrojených síl.

18:01 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ vyzval v utorok obyvateľov, aby obmedzili spotrebu elektrickej energie, pretože utorkové ruské útoky vážne poškodili mnohé objekty energetickej infraštruktúry. Informuje o tom agentúra AFP. 

17:55 Skupina hospodársky vyspelých krajín G7 na dnešnom mimoriadnom rokovaní odsúdila ruské raketové údery na ukrajinských civilistov a uviedla, že ruský prezident Vladimír Putin sa za ne bude zodpovedať. 

16:25 V dôsledku útoku ukrajinskej armády na trafostanicu v Belgorodskej oblasti na západe Ruska je bez dodávok elektrickej energie viac ako 2000 ľudí, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov.

16:08 Ruská armáda uniesla Valerija Martyňuka – námestníka generálneho riaditeľa pre úsek ľudských zdrojov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok ukrajinský štátny podnik Enerhoatom. Informujú agentúry AP a Reuters.

16:02 Severoatlantická aliancia nepoľaví v podpore Ukrajiny a jej úspešnej obrany proti Rusku, v ukrajinskom záujme ide o navýšenie výroby zbraní a munície. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého sú ruské vzdušné útoky proti civilným cieľom známkou slabosti a dôsledkom neschopnosti udržať pozície voči ukrajinskej protiofenzíve.

15:53 Spor o to, či pred ruskou ambasádou v Berlíne smie byť vystavený vrak rozstrieľaného ruského tanku, zatiaľ skončil víťazstvom spolku, ktorý chcel umiestnením zničenej vojenskej techniky v centre metropoly poukázať na hrôzy vojny na Ukrajine. Správny súd v utorok rozhodol, že úradníci, ktorí pôvodne vystavenie tanku zakázali, na to nemali dostatočné dôvody. Napísala o tom agentúra DPA.

15:26 Rusi opakovane zaútočili na ukrajinskú elektráreň. Protivzdušná obrana podľa Kyjeva zostrelila 20 z 28 ruských striel a ešte 13 dronov.

15:22 Lídri skupiny vyspelých krajín G7 po mimoriadnom rokovaní v utorok prisľúbia Ukrajine v jej vzdore proti ruskej invázii ďalšiu pomoc, a to po takú dobu, kým ju bude Kyjev potrebovať. S odvolaním sa na návrh záveru o tom informovala agentúra Bloomberg.

14:58 Dôsledky ruského vpádu na Ukrajinu môžu byť požehnaním v boji proti klimatickým zmenám, pretože krajina donúti k úsporám energií a investíciám do obnoviteľných zdrojov. Povedal to v utorok šéf Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) Petteri Taalas.

14:01 Rusko je pripravené posúdiť prípadný návrh na stretnutie prezidentov Vladimira Putina a Joea Bidena na okraj nadchádzajúceho summitu skupiny G20, pokiaľ sa takýto návrh objaví. V ruskej televízii to vyhlásil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

13:26 Podľa ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne situácie sa po pondelkových raketových útokoch podarilo obnoviť dodávky elektriny vo viac ako 3500 obciach. Viac ako tri stovky obcí však stále zostáva bez prúdu.

12:53 Hlavným cieľom terajšieho ruského ostreľovania sú energetické zariadenia, uviedol v utorok šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba s tým, že po pondelňajšom ostreľovaní Rusko pokračuje s útokmi voči Ukrajine. Moskvu obvinil z vojnových zločinov. "Primárnym cieľom ruských úderov sú energetické zariadenia. Zasiahli ich mnoho včera (v pondelok) a zasiahli tie isté alebo nové dnes. Ide o vopred plánované vojnové zločiny, mierené na vytvorenie neznesiteľných podmienok pre civilistov," napísal Kuleba v utorok na Twitteri a dodal, že Rusko sa tejto stratégie drží už niekoľko mesiacov.

12:52 Na Ukrajinu sa vrátili telá 62 padlých vojakov. Podľa agentúry Ukrinform to vo vyhlásení na Telegrame uviedlo ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny. "Rokovania boli ťažké, ale vďaka usilovnej práci celého tímu splnomocnenca pre nezvestné osoby Oleha Kotenka sa podarilo vrátiť našich vojakov," uviedlo ministerstvo. Medzi padlými majú byť aj zajatci z väznice Olenivka.

12:37 Poľsko sa po zintenzívnení ruských útokov na Ukrajinu pripravuje na možnosť novej vlny vojnových utečencov, povedala v utorok poľská ministerka pre rodinu a sociálne veci Marlena Malagová.  Informuejem na základe správy agentúry DPA. "Sme v každej chvíli pripravení; naše hranice sú otvorené a sme aj logisticky pripravení na prijatie utečencov," uviedla Malagová pre verejnoprávnu stanicu TVP. 

12:35 Podľa ukrajinskej rozviedky Rusko aktuálne dopravuje do Bieloruska iránske drony, do pondelka ich bolo 32 a chystá sa dodávka ďalších ôsmich. Naopak z Bieloruska odváža tanky a ďalšiu vojenskú techniku a muníciu. Na prepravu 12 tankov T-72 z bieloruských strategických rezerv do Ruska poukázali v pondelok bieloruskí železničiari.

12:02 Západoukrajinským Ľvovom opäť otriasli výbuchy, podľa starostu Andrija Sadového Rusko zaútočilo na energetickú sieť a časť mesta je bez prúdu.

12:00 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom v Kazachstane. Turecká diplomacia vyzvala Moskvu aj Kyjev na prímerie.

11:50 Rusko sa snaží zlepšiť doterajšie výsledky svojej armády na Ukrajine tým, že vymenovalo generála Sergeja Surovikina celkovým veliteľom spoločnej skupiny síl, ktorá vedie vojnové úsilie na Ukrajine, informovalo britské ministerstvo obrany. Po väčšinu času Rusko počas útoku zrejme postrádalo jediného splnomocneného veliteľa. Surovikin "bude pravdepodobne musieť súperiť so stále viac frakčným ruským ministerstvom obrany, ktoré má nedostatočné zdroje na dosiahnutie politických cieľov, ktoré si na Ukrajine stanovilo," uvádza sa v správe.

11:01 Bielorusko naďalej poskytuje svoj vzdušný priestor a sieť letísk k ruským náletom na Ukrajinu, ale zatiaľ chýbajú známky toho, že by sa na území severného suseda pripravovali pozemné útočné zoskupenia, uviedol ukrajinský generálny štáb. Bieloruský vodca Alexander Lukašenko napriek pondelkovým bojechtivým vyhláseniam tak skoro do vojny nevstúpi, pretože armáda na to nie je pripravená, píše aj opozičný bieloruský denník Naša Niva s odvolaním sa na nemenovaných dôstojníkov.

11:00 Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že raketové údery na ukrajinskú infraštruktúru nariadil ako odvetu za "teroristický čin" na moste v Kerčskom prielive, pravdepodobne preto, aby si získal priazeň ruského pro-vojnového nacionalistického tábora, ktorý takúto odvetu požadoval, uviedol americký Inštitút pre štúdiu vojny (ISW). V médiách sa objavujú špekulácie, že Putin pondelkový masívny raketový útok naprieč Ukrajinou plánoval už pred výbuchom na Krymskom moste.

10:18 Pokiaľ by chcelo Rusko splniť svoje hrozby o použití jadrových zbraní, videla by snáď Británia nejaké náznaky, povedal v utorok riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Jeremy Fleming BBC. "Dúfam, že uvidíme ukazovatele, ak sa touto cestou začnú uberať. Ale povedzme si naozaj jasne: ak o tom uvažujú, bola by to katastrofa v tom zmysle, o ktorom mnoho ľudí hovorilo," povedal

9:52 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila nad Kyjevskou oblasťou dve ruské strely, letecký poplach trvá, píšu médiá s odvolaním sa na šéfa oblasti.

9:18 Na východe Ukrajiny obnovili prevádzku na železničnej trati medzi mestom Izium, ktoré nedávno dobyli ukrajinské jednotky, a Charkovom - druhým najväčším mestom Ukrajiny. Vlaky na tejto trati nepremávali sedem mesiacov - od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, napísala agentúra AFP. "Vlaky budú jazdiť dvakrát denne, každý deň," povedal Andrij Gadiackyj, ktorý je správcom tohto úseku trate. K obnoveniu jej prevádzky došlo v pondelok, keď Ukrajina zažila masívnu vlnu raketových útokov zo strany ruskej armády. 

9:00 Podľa gubernátora Záporožskej oblasti Oleksandra Starucha má útok na Záporožie jednu obeť. Ruské sily na mesto vypálili dvanásť rakiet S-300 a zasiahli autosalón a vzdelávaciu inštitúciu.

8:12 Priamy konflikt so Spojenými štátmi alebo Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Moskvy, Rusko ale bude reagovať na rastúce zapojenie Západu do vojny na Ukrajine. Vyhlásil to námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti. "Varujeme a dúfame, že si vo Washingtone a ďalších západných metropolách uvedomujú nebezpečenstvo nekontrolovanej eskalácie," uviedol Rjabkov. Moskva opakovane varuje Západ pred pomocou Ukrajine, niekedy s odkazmi na svoj jadrový arzenál.

8:01 Podľa aktualizovaných informácií zomrelo v dôsledku pondelňajších raketových útokov naprieč Ukrajinou 19 ľudí a 105 ľudí bolo zranených, uviedla ukrajinská štátna služba pre mimoriadne udalosti podľa serveru The Kyiv Independent.

7:54 Ruské sily v utorok ostreľovali Záporožie, uviedol tajomník mestskej rady na Telegrame. Rakety mierili na objekty infraštruktúry, poškodili školu, nemocnicu a niekoľko obytných budov. Informácie o obetiach a rozsahu škody zatiaľ neboli spresnené.

7:51 Červený kríž poprel správu o údajnom rozhodnutí pozastaviť svoju činnosť na území Ukrajiny. Agentúra Reuters predtým zverejnila informáciu o tom, že Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a najmenej jedna humanitárna skupina pozastavili 10. októbra z bezpečnostných dôvodov svoju prácu v teréne na Ukrajine po tom, čo Rusko odpálilo rakety na mestá po celej Ukrajine. Andrij Kruhlashov, vedúci delegácie MVČK, spresnil, že išlo o pozastavenie operačnej činnosti iba v pondelok 10. októbra. "Partneri Medzinárodného výboru Červeného kríža pokračujú v práci aj na území Ukrajiny, aby spoločnými silami pomohli čo najväčšiemu počtu ľudí," uviedla organizácia.

7:25 Britská premiérka Liz Trussová požiada o zvolanie naliehavej schôdzky vedúcich predstaviteľov NATO v súvislosti s ruskými raketovými útokmi na Ukrajinu. Podľa agentúry Reuters bude Liz Trussová naliehať aj na ostatných vedúcich predstaviteľov skupiny siedmich krajín, "aby aj naďalej neochvejne podporovali Ukrajinu". "Ruský prezident Vladimír Putin mobilizoval ďalších vojakov a vydal jadrové hrozby v nadväznosti na ukrajinskú protiofenzívu, ktorej cieľom je znovudobytie územia na východe krajiny. My z našej strany nesmieme ani na okamih poľaviť v našom odhodlaní pomôcť im zvíťaziť," uviedla britská premiérka.

7:07 Portál Nexta uvádza: "V Čiernom mori je 6 nepriateľských lodí, medzi nimi sú 2 raketomety. Celková salva môže predstavovať 16 „kalibrov“, informuje hovorca regionálnej vojenskej správy Odesa."

7:06 Obyvatelia Kyjeva na žiadosť vlády znížili spotrebu elektriny o štvrtinu. V pondelok vo večerných hodinách obyvatelia Kyjeva a Kyjevskej oblasti znížili spotrebu elektriny o 26,5 percenta v porovnaní s bežným jesenným dňom. Vláda pracovala na oprave rozvodných sietí, ktoré utrpeli pri masívnych raketových útokoch Ruska a obyvateľov požiadala o zníženie odberu, uviedol ukrajinský štátny prevádzkovateľ rozvodných sietí Ukrenergo na Telegrame.

6:56 Kvôli výpadku prúdu spôsobenému ruským ostreľovaním Kryvého Rihu zostalo pod zemou uväznených 854 baníkov, uviedol náčelník vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul na Telegrame. Na povrch ich podľa neho mala dostatnáročná záchranná operácia. Posledných 98 baníkov malo byť vyslobodených do 2:00 (3:00 SELČ). Na Dnepropetrovskú oblasť vystrelili ruské sily v pondelok 18 rakiet, päť z nich zostrelila protivzdušná obrana. Tri ruské rakety boli vypálené na mesto Kryvyj Rih. Jedna z nich bola zostrelená, ale dve zasiahli ciele.

6:33 V Petrohrade sa ruský prezident Vladimír Putin zíde so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, rokovať budú o situácii v ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárni okupovanej ruskou armádou. Ruskí vojaci areál obsadili na začiatku marca, prevádzku však stále zaisťujú Ukrajinci. Kyjev a Moskva sa navzájom vinia z ostreľovania a poškodzovania jadrového zariadenia. Grossi už minulý týždeň rokoval v Kyjeve o zabezpečení elektrárne, ktoré má odvrátiť nebezpečenstvo jadrovej havárie.

6:32  Rusko v pondelok vyslalo na Ukrajinu riadené strely a drony, ktorých celková cena sa môže pohybovať od 400 miliónov dolárov do 700 miliónov dolárov odhadla ukrajinská verzia časopisu Forbes. Rusko na ukrajinské mestá v pondelok zaútočilo 84 riadenými strelami a 24 drony. Na mestá naprieč celou Ukrajinou v pondelok zamierili strely Ch-101, Ch-555, Kaliber, Iskander, S-300 alebo Tornado-S. Presný počet každého typu ale nie je zatiaľ známy. Podľa velenia ukrajinskej armády zlikvidovala 43 z vypálených striel ukrajinská protivzdušná obrana.

6:31 Predstavitelia skupiny krajín G7 budú dnes (v utorok) rokovať spoločne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o situácii na Ukrajine a o pondelňajších masívnych ruských raketových útokoch v jeho zemi. Podľa britskej premiérky Liz Trussovej a prezidenta Zelenského ponúka príležitosť znovu zdôrazniť nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu a potvrdiť jednotu v odmietaní Putinovej vojny. Rokovania Nemecka, Francúzska, Talianska, Japonska, Kanady, Spojených štátov a Británie sa zúčastní aj americký prezident Joe Biden, uviedol podľa Reuters Biely dom. Európska únia sa tradične zúčastní ako pozorovateľ.

6:30 Udalosti sme sa vami sledovali aj včera: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok