Ruské raketové útoky zasiahli okolo 30 percent energetickej infraštruktúry, uviedol Kyjev

TA3 ČTK
11.10.2022 23:10

Ruské raketové útoky od pondelka zasiahli asi 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Spravodajskej stanici CNN to v utorok povedal ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko a dodal, že to je prvýkrát od začiatku ruskej invázie v krajine, čo sa Moskva "dramaticky" zamerala na energetickú infraštruktúru Ukrajiny.

Ruské raketové útoky zasiahli okolo 30 percent energetickej infraštruktúry, uviedol Kyjev
TASR/AP

Jedným z dôvodov je podľa neho to, že ukrajinský vývoz elektriny do Európy "pomáha európskym krajinám šetriť na ruskom plyne a uhlí". Ukrajinské ministerstvo energetiky v pondelok uviedlo, že kvôli útokom ruských rakiet od utorka pozastaví vývoz elektriny. Krok zdôvodnilo potrebou stabilizovať vlastnú energetickú sústavu.

Ukrajinské úrady tiež v pondelok požiadali obyvateľov krajiny, aby večer obmedzili používanie elektrických spotrebičov a v utorok svoju výzvu zopakovali. Kyjev sa podľa Haluščenka snaží rýchlo obnoviť pripojenie z iných zdrojov. Na otázku, či Ukrajina získa energiu z Európy, Haluščenko odpovedal, že je to "jedna z možností, ktoré sú na stole", píše CNN. Minister zároveň vyzval partnerov Kyjeva, aby poskytli napadnutej krajine systémy protivzdušnej obrany, ktoré by jej pomohli infraštruktúru chrániť.

Rusko v pondelok v niekoľkých vlnách zasiahlo mestá naprieč Ukrajinou pri rozsiahlych vzdušných útokoch, ktoré si podľa Kyjeva vyžiadali životy najmenej 19 ľudí, desiatky zranených a ktoré vyradili aj z prevádzky dodávky elektrickej energie a tepla. V utorok ruské ostreľovanie pokračovalo, hlásia ho napríklad zo Záporožia, kde úrady informujú o jednej obeti. Terčom nových útokov sa stala aj Odesa alebo tepelná elektráreň vo Vinnyckej oblasti. Ukrajinská armáda medzitým uviedla, že niektoré ruské rakety alebo drony zostrelila.

Rusko v utorok potvrdilo, že pokračuje v úderoch zameraných na ukrajinskú vojenskú alebo energetickú infraštruktúru. Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba Moskvu obvinil z páchania vojnových zločinov. Skupina hospodársky vyspelých krajín G7 na mimoriadnom rokovaní odsúdila ruské raketové údery na ukrajinských civilistov a uviedla, že ruský prezident Vladimir Putin sa za to bude zodpovedať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok