ONLINE: Ochrana ukrajinských utečencov v EÚ sa predĺži, Putin sa stretne so šéfom MAAE

ta3 ČTK TASR
10.10.2022 06:51

Ukrajinskí utečenci budú mať nárok na dočasnú ochranu v krajinách Európskej únie najmenej do marca 2024. Ruský prezident Vladimir Putin sa má v utorok v Petrohrade stretnúť so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:44 Ukrajina na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyzvala svetové spoločenstvo, aby odsúdilo nedávny pokus Ruska o anektovanie ďalšieho ukrajinského územia. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja označil Rusko za teroristický štát. Ruské sily v pondelok vykonali rozsiahle raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, čím vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách.

23:34 Ukrajina na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyzvala svetové spoločenstvo, aby odsúdilo nedávny pokus Ruska o anektovanie ďalšieho ukrajinského územia. Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja označil Rusko za teroristický štát. Ruské sily v pondelok vykonali rozsiahle raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, čím vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách.

23:31 Poľskí hasiči po novej eskalácii ruskej agresie voči Ukrajine preverujú stav krytov civilnej ochrany v krajine a ich vybavenie. V pondelok to povedal súkromnej televízii Polsat News námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik. V celom Poľsku je podľa neho takýchto úkrytov vyše 62-tisíc. 

22:35 Protivzdušná obrana je prioritou číslo jeden v obrannej spolupráci medzi Ukrajinou a USA. Uviedol to v pondelok na sociálnej sieti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rozhovore so šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. 

21:50 Ukrajina sa nenechá "zastrašiť" ruskými raketovými útokmi na ukrajinské mestá. V pondelok to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

20:55 Stovky ľudí v pondelok na Václavskom námestí v Prahe protestovali proti najnovším ruským raketovým útokom na ukrajinské mestá. Dav ľudí požadoval dodatočnú medzinárodnú podporu pre ukrajinskú protivzdušnú obranu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

20:03 Európske ceny plynu uzavreli v pondelok obchodovanie mierne nižšie po divokých výkyvoch spôsobených eskaláciou ruskej vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg. 

19:42 Legendárna ruská popová speváčka Alla Pugačovová v pondelok oznámila, že sa nachádza v Izraeli. Správa sa objavila zhruba tri týždne po tom, ako Pugačovová odsúdila vojnu vedenú ruským prezidentom Vladimirom Putinom na Ukrajine. Povedala pritom, že Rusko sa vďaka tejto vojne stalo celosvetovým vyvrheľom, pripomína agentúra Reuters. 

19:41 Poľská vláda v pondelok odporučila svojim občanom nachádzajúcim sa v Bielorusku, aby túto krajinu opustili. Deje sa tak v čase zvýšeného napätia medzi Varšavou a Minskom pre vojnu na Ukrajine. TASR prevzala správu z agentúry Reuters. 

19:38 Ukrajinská tajná služba SBU zaradila bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva na zoznam hľadaných osôb. Podľa výnosu zverejneného v pondelok je ruský exprezident obvinený z útoku na ukrajinské hranice a suverenitu. Informovala agentúra DPA.

19:16 Na ukrajinskom zozname hľadaných osôb figuruje podpredseda bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident aj premiér Dmitrij Medvedev, potvrdila dnes podľa agentúry Ukrinform ukrajinská tajná služba SBU. Ukrajina ho viní z narušenia územnej celistvosti a nedotknuteľnosti krajiny. Na zozname hľadaných podľa webu RBK Ukrajina figurujú aj ďalší ruskí činitelia vrátane predsedov oboch komôr ruského parlamentu.

18:47 Americký prezident Joe Biden tvrdo odsúdil ruské raketové útoky na Ukrajinu. Údery podľa neho demonštrujú "úplnú brutalitu" vojny vedenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom proti ukrajinskému ľudu.

18:46 Rusko a Bielorusko sa dohodli na vytvorení spoločnej vojenskej jednotky. Uviedol to bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Viac o téme sme si povedali s analytikom Inštitútu medzinárodných štúdií Janom Šírom: 

18:46 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok dôrazne požiadal o odstránenie problémov s čiastočnou mobilizáciou ruských záložníkov. Šéf Kremľa to uviedol v Petrohrade počas videokonferencie s gubernátormi viacerých ruských regiónov. 

18:32 Ruský prezident Vladimir Putin sa má v utorok v Petrohrade stretnúť so šéfom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaelom Grossim, oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala v pondelok z agentúr AFP a Reuters. 

18:04 Poľskí hasiči kontrolujú stav a vybavenie protibombových krytov v krajine. V pondelok to uviedol námestník poľského ministra vnútra Maciej Wasik v rozhovore pre súkromnú televíziu Polsat News, z ktorého citovala agentúra Reuters. 

18:03 Ukrajina kvôli útokom ruských rakiet na energetickú infraštruktúru od utorka pozastaví vývoz elektriny. Na svojich stránkach o tom informovalo ministerstvo energetiky. Uviedlo, že krajina musí teraz stabilizovať vlastnú energetickú sústavu. Ukrajina v poslednom čase vyvážala elektrinu podľa miestnych médií okrem iného na Slovensko.

17:14 Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odsúdili ruské raketové útoky na ukrajinské mestá.  

16:56 Generálny tajomník OSN António Guterres označil pondelkové raketové útoky Ruska na Ukrajine za "neprijateľnú eskaláciu" vojny. 

16:21 Ukrajinská vojenská spravodajská služba uviedla, že Rusko už od začiatku októbra plánovalo rozsiahle raketové útoky, ktoré v pondelok podniklo na viaceré ukrajinské mestá. Informoval denník The Guardian.

16:13 Pondelkové útoky na ukrajinské územie sú ruskou odvetou za nedávne ukrajinské útoky na Kerčský most. Vyhlásil to prezident Vladimir Putin. Viac o tejto téme sme si povedali s odborníkom na Ukrajinu a Rusko Alexandrom Dulebom, ktorý je zároveň poradcom slovenského premiéra: 

16:12 Pondelkové ruské útoky na území Ukrajiny znamenajú "zásadnú zmenu" v charaktere vojny na Ukrajine. 

15:56 Predseda vlády SR Eduard Heger sa v pondelok stretol v Bratislave s odchádzajúcim veľvyslancom Ukrajiny Jurijom Muškom. "S výmenou na poste veľvyslanca sa na našej podpore Ukrajiny nič nemení a naším cieľom naďalej zostáva ukončenie konfliktu a stabilná Ukrajina ukotvená v Európskej únii," zdôraznil premiér.

15:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v pondelok dohodol so svojim poľským náprotivkom  Andrzejom Dudom na tom, že budú spoločne koordinovať medzinárodné úsilie o ešte väčšiu izoláciu Ruska. Informuje o tom agentúra PAP s tým, že k takejto dohode došlo po sérii ruských raketových útokov, ktoré v pondelok zasiahli Kyjev a viaceré ďalšie ukrajinské mestá. 

15:54 Slovensko je odhodlané aj naďalej pomáhať Ukrajine, ktorá je vystavená ruskej agresii, a podporuje jej snahy stať sa novým členom Severoatlantickej aliancie. V pondelok to uviedol minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po pracovnom rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli. 

15:46 OSN navrhuje, aby sa platnosť dohody o vývoze obilia z Ukrajiny, ktorá sa skončí 22. novembra, predĺžila o rok. Uviedol to v pondelok koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

15:13 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v pondelok odsúdil ruské útoky na ukrajinské mestá. Šéf NATO to uviedol po telefonáte s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Informuje agentúra AFP. 

15:08 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) pozastavil prácu na Ukrajine. Agentúre Reuters to po dnešnom rozsiahlom ruskom útoku na ukrajinské mestá oznámil hovorca tejto organizácie.

14:55 Bezpečnostná situácia v súvislosti s vojnou na Ukrajine, energetická kríza, prechod na zelenú ekonomiku a hľadanie spoločných európskych riešení budú hlavnými témami prezidentského summitu krajín Visegrádskej štvorky (V4), ktorý sa uskutoční v utorok v Bratislave. Českú republiku bude na rokovaní zastupovať prezident Miloš Zeman.

14:54 Pracovníci slovenského veľvyslanectva v Kyjeve, ako aj objekt zastupiteľského úradu sú v týchto chvíľach v poriadku. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v súvislosti s útokmi v hlavnom meste Ukrajiny. Rezort podľa stanoviska aktuálne neregistruje žiadosť o pomoc či súčinnosť. 

13:27 Ruský prezident Vladimír Putin potvrdil, že ranné rozsiahle údery naprieč ukrajinským územím sú odvetou za "teroristické útoky" proti Rusku vrátane sobotného poškodenia strategického Kerčského mosta na anektovaný Krym. Strely dlhého doletu podľa neho zasiahli ukrajinské energetické, vojenské a komunikačné zariadenia. Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že zasiahlo všetky stanovené infraštruktúrne a vojenské ciele.

13:27 Ukrajinskí utečenci budú mať nárok na dočasnú ochranu v krajinách Európskej únie najmenej do marca 2024. Mimoriadny systém, vďaka ktorému majú milióny ľudí utekajúcich pred ruskou agresiou možnosť v únijných krajinách získať prácu, vzdelanie či sociálne dávky, sa Európska komisia rozhodla predĺžiť o rok. Oznámila to dnes eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová. Únia tiež dá utečencom možnosť uchádzať sa o prácu v rôznych členských krajinách prostredníctvom novej internetovej platformy.

13:22 Ruské raketové útoky zasiahli v pondelok aj budovu nemeckého konzulátu v Kyjeve. Oznámilo to ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne, informuje agentúra DPA.  Hovorca nemeckého rezortu diplomacie priblížil, že v budove, kde donedávna sídlilo oddelenie vydávania víz, sa v tom čase nenachádzali nijakí zamestnanci, nakoľko všetky činnosti v tejto budove boli už pred niekoľkými mesiacmi pozastavené. 

13:20 Ruské ostreľovanie civilných oblastí na Ukrajine je neprijateľné. Je to ukážka slabosti ruského prezidenta Vladimíra Putina, nie jeho sily. Na twitteri to v pondelok uviedol britský minister zahraničia James Cleverly. Ruské útoky na ukrajinské mestá odsúdili aj ďalší európski predstavitelia, ktorí znovu potvrdili svoju podporu Ukrajine.

11:57 Nemecký kancelár Scholz bude v utorok cez videokonferenciu rokovať s ďalšími predstaviteľmi krajín G7 o nových ruských raketových úderoch na Ukrajinu.

11:56 Ukrajinské sily ostreľovali dve dediny v Belgorodskej oblasti, tvrdí gubernátor podľa Interfaxu. O život prišla sedemdesiatštyriročná žena.

11:55 Zelenskyj telefonoval s Macronom o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany, potrebe tvrdej európskej a medzinárodnej reakcie a zvýšení tlaku na Rusko.

11:54 Moldavským vzdušným priestorom dnes preleteli tri ruské rakety s plochou dráhou letu. Uviedol to minister zahraničia Nicolae Popescu. Kišiňov si kvôli tomu predvolal ruského veľvyslanca, napísala agentúra Reuters.

10:47 Indický minister zahraničia v pondelok podľa agentúry Reuters uviedol, že Dillí nechce vopred povedať, ako bude hlasovať na Valnom zhromaždení OSN o pravdepodobnom návrhu rezolúcie odsudzujúce Ruskom vyhlásenú anexiu časti Ukrajiny. V rámci obozretnosti a politickej stratégie nepredpovedáme naše hlasovanie vopred, povedal. Valné zhromaždenie má o návrhu rezolúcie hlasovať v utorok alebo v stredu. Rusko koncom minulého mesiaca vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN predloženú Spojenými štátmi a Albánskom, ktorá proklamovanú anexiu odsúdila, a Čína, Gabon, India a Brazília sa zdržali hlasovania.

11:24 Rusko a Bielorusko sa dohodli na rozvinutí spoločného regionálneho zoskupenia vojsk, oznámil Lukašenko. Obvinil NATO, že chystá jadrový úder.

11:04 Ruské rakety poškodili 11 dôležitých objektov ukrajinskej infraštruktúry v ôsmich regiónoch av Kyjeve, oznámil ukrajinský premiér Denys Šmyhal s tým, že ide o stav o 11:00 kyjevského času (10:00 SELČ). V dôsledku zásahov sa časť ukrajinských oblastí ocitla bez elektrického prúdu. Premiér varoval spoluobčanov, že musia byť pripravení aj na výpadky v dodávkach vody a na poruchy spojenia.

10:34 Rusko v pondelok odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Na útok, ktorého cieľom sa stal Kyjev a ďalšie veľké mestá po celej Ukrajine, ruská strana podľa generála použila aj letectvo a bezpilotné stroje. "Ukrajinské ozbrojené sily robia všetko, aby ochránili spoluobčanov, ale útok stále pokračuje," napísal na sociálnej sieti Telegram.

10:33 Najnovšie ruské útoky majú dva ciele, mieria na energetickú infraštruktúru a na ľudí, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dnešnej sérii ruských úderov na ukrajinské mestá. Desiatky rakiet a bezpilotných lietadiel podľa neho dnes ráno zasiahli energetické zariadenia od Ľvova na západe krajiny po východoukrajinský Charkov. Čas a miesta útokov si Rusko vybralo tak, aby napáchalo čo najväčšie škody, dodal Zelenskyj. V Kyjeve sa dnes prvé výbuchy ozvali v čase rannej dopravnej špičky, keď ľudia mieria do zamestnania a deti do škôl.

9:51 Najmenej osem mŕtvych a dvadsaťštyri ranených si zatiaľ vyžiadalo pondelkové ostreľovanie Kyjeva ruskými raketami, uviedol poradca ukrajinského ministra vnútra.

9:50 V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá susedí s Ukrajinou, bolo v pondelok ráno počuť silný výbuch, ktorý "rozdrnčal okná", uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na očitého svedka. Príčina výbuchu zatiaľ nie je jasná. Oblasť a aj samo mesto Belgorod sa opakovane stalo terčom ostreľovania či náletov dronov a bojových vrtuľníkov, ktoré ruské úrady pripísali ukrajinskej strane. Tá sa obvykle zdržala vyjadrenia. Pozorovatelia pripomínajú, že z Belgorodu a okolia je ostreľované ukrajinské územie, a tak mohlo ísť o odvetné akcie.

9:09 Mŕtvi a zranení sú po celej Ukrajine, oznámil v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útokov na ukrajinské mestá. Svedkovia z miest vrátane Kyjeva a Záporožia, ale aj Dnipra alebo západoukrajinského Ľvova a Žytomyru hlásili explózie, celou krajinou sa rozozneli poplašné sirény. "Snaží sa nás zničiť a zmazať z povrchu Zeme," vyhlásil podľa agentúry Reuters Zelenskyj.

8:30 Po výbuchoch v Kyjeve sa explózie ozvali aj v ďalších ukrajinských mestách. Agentúra Reuters informuje o Ľvove a Ternopile na západe a v Dnipre v centrálnej časti krajiny. Britský denník The Guardian hovorí aj o mestách Žitomir a Chmelnyckyj.

8:29 Hovorca ukrajinskej štátnej záchrannej služby vo verejnoprávnom vysielaní Suspilne uviedol, že po explóziách v Kyjeve zostali mŕtvi a ranení. "Podrobnosti sa stále overujú," uviedol hovorca podľa agentúry Reuters.

8:22 "Rusko znova zaútočilo na Kyjev. V meste po vyhlásení leteckého poplachu zahrmelo niekoľko výbuchov, tri či štyri," napísala k explóziám v hlavnom meste Ukrajiny agentúra Unian. O niekoľkých výbuchoch v centre hlavného mesta informoval aj kyjevský starosta Vitalij Kličko s tým, že podrobnosti budú nasledovať. "Jedna z rakiet zasiahla okolie pamätníka Hruševského. Pracujú záchranári," uviedol na sociálnej sieti poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. Kyjev, ku ktorému sa ruské jednotky neúspešne pokúsili preniknúť po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, nebol terčom ruských útokov od júna. Moskva však v nedeľu prisľúbila odvetu za víkendové poškodenie Kerčského mosta.

8:00 Rusko sa aj napriek protiútoku ukrajinských síl ďalej snaží o ofenzívu v centrálnej časti Donbasu, najmä pri meste Bachmut. Ruské sily k nemu za posledný týždeň postúpili asi o dva kilometre, uviedla britská vojenská rozviedka. Na Bachmut ruskí vojaci postupujú na dvoch osiach. Sily podľa Londýna zrejme zahŕňajú žoldniersku skupinu Wagnerovci vrátane bojovníkov, ktorých skupina nedávno naverbovala v ruských trestaneckých kolóniách. Snahy Ruska o postup na Donbase "zdôrazňujú nutnosť dosiahnuť operačný úspech, ale aj neflexibilný plán celej operácie," dodal Londýn.

7:55 V centre Kyjeva sa v pondelok ráno ozvali prinajmenšom dva výbuchy, nad ukrajinskou metropolou je vidieť stĺp hustého dymu, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Na miesto podľa denníka idú sanitky. Agentúra Ukrinform píše o niekoľkých explóziách v centre ukrajinského hlavného mesta. Výbuchom podľa AP predchádzal zvuk prilietajúcich striel.

7:41 Najmenej jedného mŕtveho a päť ranených vrátane dieťaťa si vyžiadalo nové ostreľovanie ukrajinského mesta Záporožie, uviedol na svojom webe denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na radnicu. Pri novom ostreľovaní bola v noci na pondelok zničená niekoľkoposchodová obytná budova, informoval skôr šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch.

6:46 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová chce údajne odvolať šéfa Spolkového úradu pre bezpečnosť v informačnej technike (BSI) Arneho Schönbohma. Dôvodom sú jeho možné kontakty s ľuďmi, ktorí sú napojení na ruské tajné služby. Podľa agentúry Reuters o tom v nedeľu neskoro večer informovali nemecké médiá, ktoré sa odvolávajú na nemeckú vládu. Schönbohm mohol nadviazať podozrivé kontakty cez nemeckú radu pre kybernetickú bezpečnosť, ku ktorej zakladateľom patril, uviedli nemecké médiá. Schönbohm, BSI ani ministerstvo vnútra zatiaľ na otázky ohľadom celej kauzy neodpovedali.

6:44 Ukrajina teraz získala po sťahujúcich sa okupačných silách viac výzbroje, než koľko jej dodal Západ, uviedol server BBC. Obrancovia napríklad zhromažďujú aj debny s muníciou, ktorú následne nasadia proti ruským pozíciám, rad zbraní je ale poškodený. Ukrajinskí vojaci upozorňujú, že výzbroj nepriateľských jednotiek je často veľmi zaostalá. Na nedávno opustených pozíciách neďaleko oslobodeného Lymanu s reportérmi BBC napríklad našli helmu, "nie až tak nepodobnú tomu, čo nosili ruskí vojaci počas druhej svetovej vojny".

6:42 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave opäť apeloval, aby svet Rusko oficiálne označil za teroristický štát. "Terorizmus na štátnej úrovni je jedným z najodpornejších medzinárodných zločinov, ktorý ohrozuje nielen niektorých ľudí na svete, ale celé medzinárodné spoločenstvo," povedal podľa serveru The Kyiv Independent.

6:41 Pri novom ostreľovaní ukrajinského mesta Záporožie bola v noci na pondelok zničená niekoľkoposchodová obytná budova a bližšie neupresnený počet ľudí utrpel zranenie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Oleksandra Starucha. V noci na nedeľu zahynulo pri ruskom ostreľovaní Záporožie najmenej 13 ľudí a zranených bolo 87 osôb, medzi ktorými je desať detí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v poslednom nočnom prejave následne uviedol, že sa počet obetí zvýšil na 14.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok