Turecko vyzýva na urýchlené uzatvorenie prímeria, Erdogan sa s Putinom stretne v stredu

ta3 TASR
11.10.2022 11:24

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v stredu stretne so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom na regionálnom summite v kazašskom hlavnom meste Astana. V utorok to pre agentúru AFP uviedol turecký diplomatický zdroj.

erdogan trump 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Turecko medzičasom vyzvalo na "čo najrýchlejšie" uzavretie prímeria medzi Ukrajinou a Ruskom. Ako povedal turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, obe strany konfliktu sa totiž v súčasnosti čoraz viac vzďaľujú od možnosti diplomatického riešenia.

AFP pripomína, že Putin a Erdogan sa stretli aj na okraj septembrového regionálneho summitu v Uzbekistane. Erdogan už viackrát naliehal na Putina, aby znížil napätie vyvolané vojnou na Ukrajine, a v septembri vyzval Moskvu, aby mierovým rokovaniam dala ďalšiu šancu.

Turecko, ktoré má blízke vzťahy s Moskvou aj Kyjevom, sa považuje za potenciálneho sprostredkovateľa riešenia konfliktu. V júli napríklad pomohlo sprostredkovať dohodu o vývoze ukrajinského obilia zablokovaného v čiernomorských prístavoch.

Turecko, ktoré je členom NATO, sa nepridalo k sankciám uvaleným na Moskvu západnými krajinami. AFP píše, že Erdogan sa usiluje o posilňovanie obchodných vzťahov s Ruskom s cieľom stabilizovať ekonomiku vlastnej krajiny pred budúcoročnými voľbami.

K masívnym útokom ruských síl na ukrajinské mestá, ktoré v pondelok usmrtili najmenej 19 ľudí a spôsobili zranenia vyše 100 osobám, sa Erdogan zatiaľ nevyjadril. Šéf tureckej diplomacie Čavušoglu však po útokoch telefonoval s ukrajinským rezortným partnerom Dmytrom Kulebom, uviedol zdroj z prostredia tureckej diplomacie bez ďalších podrobností.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok