Kyjev získal pri výmene zajatcov s Ruskom späť 32 vojakov, uviedol ukrajinský činiteľ

11.10.2022 18:07

Kyjevu sa pri výmene zajatcov s Ruskom podarilo oslobodiť 32 vojakov, oznámil dnes šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Medzi prepustenými sú podľa neho dôstojníci, poddôstojníci a radoví vojaci ukrajinských ozbrojených síl.

Kyjev získal pri výmene zajatcov s Ruskom späť 32 vojakov, uviedol ukrajinský činiteľ
Twitter/Andriy Yermak

Ukrajina podľa neho získala späť aj telo Izraelca Dmytra Fialku, ktorý bojoval na ukrajinskej strane. Moskva zatiaľ výmenu nepotvrdila. Nie je ani jasné, koľko zajatcov prepustila Ukrajina. Všetci oslobodení pôsobili v miestach, kde sa odohrávali prudké boje, napísal na twitteri Jermak, podľa ktorého boli mnohí z týchto ľudí považovaní za nezvestných.

Ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území podľa agentúry Ukrinform o niekoľko hodín skôr oznámilo, že sa po náročných rokovaniach podarilo získať telá 62 padlých ukrajinských obrancov. A to vrátane bojovníkov, ktorých boli zadržiavaní vo väznici Olenivka, ktorá sa nachádza na území ovládanom proruskými separatistami.

V júli prišla správa, že pri ostreľovaní Olenivky zahynulo päť desiatok ukrajinských vojnových zajatcov. Z útoku sa Ukrajina a Rusko obvinili navzájom. Stanica CNN na základe svojho vyšetrovania dospela k záveru, že ruská verzia udalostí je s vysokou pravdepodobnosťou vymyslená.

Ku koncu septembra si Ukrajina a Rusko nečakane vymenili zajatcov. Táto výmena je považovaná za najväčšiu od začiatku ruskej invázie. Ukrajine sa podľa úradov podarilo zo zajatia dostať 215 ľudí, medzi nimi aj niekdajších obrancov Mariupolu, vrátane veliteľov pluku Azov. Kyjev na oplátku prepustil 55 ruských alebo proruských zajatcov a Viktora Medvedčuka, vodcu zakázanej proruskej strany, ktorý čelil obvineniu z vlastizrady. Koľko prípadne prepustil Kyjev ruských zajatcov tentoraz, nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok