Rusko zajalo popredného predstaviteľa Záporožskej elektrárne, tvrdí Enerhoatom

TA3 TASR
11.10.2022 16:08

Ruská armáda uniesla Valerija Martyňuka – námestníka generálneho riaditeľa pre úsek ľudských zdrojov Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok ukrajinský štátny podnik Enerhoatom. Informujú agentúry AP a Reuters.

Rusko zajalo popredného predstaviteľa Záporožskej elektrárne, tvrdí Enerhoatom
TASR/AP

Enerhoatom v príspevku na sociálnej sieti Telegram uviedol, že Martyňuka uniesli ešte v pondelok. "Držia ho na neznámom mieste a pravdepodobne na ňom skúšajú metódy mučenia a zastrašovania," uvádza Enerhoatom.

Podnik vyzval šéfa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafaela Grossiho, aby prijal všetky "možné opatrenia" a pomohol oslobodiť Martyňuka. Grossi sa má v utorok stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pripomína Reuters. MAAE neodpovedala okamžite na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie.

Ide pritom už o druhý únos vysokopostaveného predstaviteľa záporožskej elektrárne. Začiatkom októbra ruská armáda zajala generálneho riaditeľa Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) Ihora Murašova. Grossi oznámil jeho prepustenie 3. októbra, pričom MAAE uviedla, že Murašov nebude po prepustení vykonávať svoju funkciu.

Ruská armáda obsadila ZAES v prvých týždňoch vojenskej invázie na Ukrajinu. Napriek tomu, že elektráreň kontroluje ruská armádu, stále ju prevádzkujú ukrajinskí zamestnanci, píše AP. Rusko minulý týždeň oznámilo plán na prevzatie ZAES pod svoju kontrolu. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin, ktorý prevzal funkciu generálneho riaditeľa ZAES, tento plán odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok