G7 odsúdila pondelkové útoky na Ukrajinu. Uviedla, že za ne Putin zaplatí

ta3/ČTK
11.10.2022 17:36

Skupina hospodársky vyspelých krajín G7 na dnešnom mimoriadnom rokovaní odsúdila ruské raketové údery na ukrajinských civilistov a uviedla, že ruský prezident Vladimír Putin sa za ne bude zodpovedať.

Ukrajina_Zelenskyj
TASR/AP

Skupina, ktorú tvoria Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Spojené štáty a Británia, prisľúbila Ukrajine podporu a vyzvala režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby nepodporoval ruské vojenské operácie. "Čo najdôraznejšie tieto útoky odsudzujeme a poukazujeme na to, že nerozlišujúce útoky na civilné obyvateľstvo predstavujú vojnový zločin. Prezidenta Putina a ďalších povoláme na zodpovednosť," uviedla v spoločnom vyhlásení G7 o pondelňajších ruských raketových úderoch na kyjevské mestá.

"G7 rozhodne odsudzuje a jasne odmieta nezákonný ruský pokus o anexiu ukrajinských oblastí Doneckej, Luhanskej, Záporožskej a Chersonskej spoločne s Autonómnou republikou Krymu a Sevastopolom," zhodli sa lídri krajín. Rusko podľa nich hrubo porušilo Chartu OSN a svojou nezodpovednou jadrovou rétorikou ohrozuje svetový mier. "Uisťujeme, že akékoľvek použitie chemických, biologických a jadrových zbraní Ruskom bude mať vážne následky," dodala skupina.

G7 tiež uviedla, že Rusko ponesie za inváziu a anexiu hospodárske následky. Skupina ďalej opätovne vyzvala Bielorusko, aby Rusku znemožnilo využívať svoje územie na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine. "Opakujeme našu výzvu Lukašenkovmu režimu, aby plne dodržiaval svoje záväzky k medzinárodnému právu," dodali lídri krajín G7.

Dnešné mimoriadne rokovanie G7 usporiadalo ako predsednícka krajina Nemecko v reakcii na pondelkové ruské raketové údery na ukrajinské mestá. Časti debaty, ktorá sa konala ako videokonferencie, sa zúčastnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok