Obete explózie na Kerčskom moste sú štyri, vrátane sudcu z Moskvy, uvádza ruská agentúra

TA3 TASR
11.10.2022 19:36

Počet obetí sobotného výbuchu na Kerčskom moste vzrástol na štyri, uviedla v utorok ruská agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa záchranných služieb. Medzi mŕtvymi je podľa neho aj sudca moskovského arbitrážneho súdu.

Obete explózie na Kerčskom moste sú štyri, vrátane sudcu z Moskvy, uvádza ruská agentúra
TASR/AP

Všetci štyria mŕtvi boli v osobnom automobile, ktorý sa ocitol v epicentre výbuchu, píše TASS s odvolaním sa na svoj zdroj. O smrti sudcu Sergeja Maslova už skôr informovali iné ruské médiá - podľa nich išiel vo vozidle spoločne s petrohradskými sprievodcami-historikami a fitness trénerom z Jevpatorija.

Kerčským mostom spájajúcim ruskú pevninu s ukrajinským polostrovom Krym, ktorý Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala v roku 2014, otriasol v sobotu výbuch. Časť vozovky sa potom zrútila a vznietili sa cisterny na železničnej sekcii mosta. Podľa ruských úradov, ktoré pôvodne informovali o troch obetiach, explóziu spôsobila bomba nastražená v aute.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok označil explóziu za teroristický čin, zo sabotáže obvinil ukrajinské tajné služby a vyhlásil, že pondelkové masívne ruské raketové údery na ukrajinské mestá sú odvetou za ukrajinské útoky, medzi ktoré zaradil aj výbuch na Kerčskom moste.

Kyjev sa k zodpovednosti neprihlásil. Medzi Krymom a ruským Krasnodarským krajom teraz križujú vodu štyri trajekty, napísal v utorok denník Kommersant s odvolaním sa na krymských činiteľov. Predtým podľa neho boli v prevádzke tri trajekty. Ďalšie tri sa ešte očakávajú, píše TASS. Podľa ruskojazyčného webu BBC sa na oboch stranách vytvorili rady ľudí v autách, ktorí sa chcú na trajekty dostať.

Ruský vicepremiér Marat Chusnullin v pondelok uviedol, že na moste bola medzitým obnovená doprava pre osobné automobily v dvoch pruhoch a na jednej koľaji železničná doprava. Obnovenie nákladnej dopravy je prisľúbené od 16. októbra, píše Kommersant. Agentúra Interfax napísala, že do ruskej Rostovskej oblasti dorazil prvý konvoj nákladných vozidiel z Krymu, ktorý šiel cez "nové územia" vrátane Mariupolu. Týmto termínom označila ukrajinské regióny, ktoré okupuje invázna armáda a Moskva nedávno podnikla kroky na ich záber. Prevažná väčšina krajín sveta anexiu neuznáva.

Bulharsko medzitým podľa agentúry Reuters odmietlo správy, že nákladný automobil spájaný s výbuchom na Kerčskom moste išiel cez jeho územie. Šéf ruského Vyšetrovacieho výboru Alexander Bastrykin v nedeľu uviedol, že vozidlo predtým išlo z Bulharska cez Gruzínsko, Arménsko, Južné Osetsko a ruský Krasnodarský kraj. Tento nákladný automobil nikdy nebol na území Bulharska, uviedla v utorok bulharská vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok