Rusi útočia ďalej. Centrom paľby sa stalo Záporožie, Odesa aj elektráreň vo Vinnyckej oblasti

ta3 ČTK
11.10.2022 09:30

Najmenej 19 mŕtvych a 105 ranených si vyžiadali pondelkové ruské útoky na ukrajinské mestá, hlásia ukrajinské médiá s odvolaním sa na záchranárov. V noci na utorok, resp. v utorok ráno sa opäť stali terčom nových ruských útokov Záporožie, Odesa a tepelná elektráreň vo Vinnyckej oblasti.

Rusi útočia ďalej. Centrom paľby sa stalo Záporožie, Odesa aj elektráreň vo Vinnyckej oblasti
TASR/AP

Cieľom paľby raketometov a ťažkých diel sa stala tiež Dnepropetrovská oblasť. V Záporoží ruské rakety zabili jedného človeka, píše agentúra Ukrinform s odvolaním sa na oblastnú správu.

"Podľa predbežných údajov zahynulo 19 ľudí a ďalších 105 utrpelo zranenie," uviedli v utorok záchranári k pondelňajším rozsiahlym ruským útokom. Bez elektriny zostáva 301 obcí v piatich z 24 oblastí krajiny. Predchádzajúca bilancia pondelkových útokov mala podľa ministra vnútra 14 mŕtvych a 97 ranených, uviedol denník Ukrajinská pravda.

Záporožie v utorok ruské sily ostreľovali 12 raketami S-300, hlási oblastná vojenská správa. Tieto rakety sú určené na protivzdušnú obranu, ale Rusi ich v poslednej dobe čoraz častejšie používajú aj proti pozemným cieľom. "Nepriateľ pokračuje v terorizovaní civilných obyvateľov Záporožia. Raketový útok pozostával z 12 rakiet S-300, ktoré zasiahli verejné objekty," uviedli úrady. Dve rakety zasiahli predajňu automobilov, kde jeden človek prišiel o život, vzniknutý požiar hasiči zlikvidovali. "Z nejakého dôvodu sa jedným z ich cieľov stal autosalón Škoda," komentoval útok na twitteri námestník ukrajinského ministra zahraničia a bývalý ukrajinský veľvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Zásah v Záporoží utrpela aj škola a ošetrovňa.

Námestníčka ministra zahraničia Emine Džaparovová predtým uviedla, že Rusko v noci na utorok vypálilo na Záporožie najmenej pätnásť rakiet, ktorých cieľom bolo "vzdelávacie zariadenia, zdravotnícke zariadenia a obytné budovy".

Rusko v pondelok podniklo jedny z najrozsiahlejších vzdušných úderov na Ukrajinu od začiatku invázie tento rok vo februári. Podľa prezidenta Vladimíra Putina išlo o odpoveď na ukrajinský "teroristický útok" na strategický Kerčský most spájajúci nelegálne anektovaný polostrov Krym s Ruskom.

Moskva na konci septembra vyhlásila okupovanú časť Záporožskej oblasti za ruskú, rovnako ako aj niektoré ďalšie ukrajinské územia, ktoré pri invázii na Ukrajinu ovládli. Samo mesto Záporožie, ktoré malo pred vojnou približne 700 000 obyvateľov, ale zostáva pod kontrolou Kyjeva. Ruskú anexiu štyroch ukrajinských oblastí a Krymu Kyjev aj Západ odmietajú.

Rusko v utorok zaútočilo za pomoci dvojice iránskych dronov Šáhid-136 na Ladyžskú tepelnú elektráreň vo Vinnyckej oblasti, uviedol šéf tamojšej oblastnej správy Serhij Borzov podľa agentúry Interfax-Ukrajina. Podrobnosti o spôsobených škodách neuviedol, vyzval ale občanov, aby rešpektovali varovanie pred náletmi.

Počas noci na utorok ruské vojská z raketometov Grad, Uragan a Tornado-C az ťažkých diel ostreľovali Dnepropetrovskú oblasť, uvádza ruská redakcia BBC s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy. Podľa predbežných údajov si paľba nevyžiadala obete a ranených. V Nikopole ostreľovanie poškodilo obchod a benzínovú stanicu, v ďalších okresoch boli zničené obytné domy, rozvody plynu a elektriny, ale napríklad aj telocvičňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok