Ak sa neprestanete zapájať do konfliktu, budeme reagovať, odkazuje Rusko krajinám Západu

ta3 ČTK
11.10.2022 07:59

Priamy konflikt so Spojenými štátmi alebo Severoatlantickou alianciou nie je v záujme Moskvy, Rusko ale bude reagovať na rastúce zapojenie Západu do vojny na Ukrajine. Vyhlásil to námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

sfvfd
TASR/AP

"Varujeme a dúfame, že si vo Washingtone a ďalších západných metropolách uvedomujú nebezpečenstvo nekontrolovanej eskalácie," uviedol Rjabkov. Moskva opakovane varuje Západ pred pomocou Ukrajine, niekedy s odkazmi na svoj jadrový arzenál. Západné krajiny od začiatku ruskej agresie poskytujú Kyjevu nielen finančnú a diplomatickú podporu, ale tiež dodávajú brániacej sa Ukrajine vyspelé zbraňové systémy.

O situácii na Ukrajine a tiež o pondelkových masívnych ruských raketových útokoch na ukrajinské mestá bude v utorok prostredníctvom videokonferencie rokovať skupina G7 spoločne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Britská premiérka Liz Trussová rozhovor využije na návrh na zvolanie mimoriadneho summitu NATO, uviedla na rokovanie Downing Street.

Rusko v pondelok podniklo jedny z najrozsiahlejších vzdušných úderov na Ukrajinu od začiatku invázie tento rok vo februári. Pri ostreľovaní niekoľkých ukrajinských miest, vrátane metropoly Kyjeva, zomrelo najmenej 14 ľudí a bezmála 100 utrpelo zranenie. Údery tiež na mnohých miestach vyradili z prevádzky dodávky elektrickej energie a tepla. Ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil, že úder je odvetou za "teroristické útoky" proti Rusku vrátane sobotného poškodenia strategického Kerčského mosta na Krym, ukrajinský polostrov anektovaný v roku 2014 Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok