ONLINE: Rusko vyhlásilo na Ukrajine od stredy rána humanitárne prímerie. Z mesta Sumy sa podarilo evakuovať 5-tisíc civilistov

TA3 TASR ČTK
8.3.2022 06:38

Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. Prvý konvoj s civilistami zo severoukrajinského mesta Sumy prešiel v utorok neskoro večer cez humanitárny koridor do mesta Poltava. Biden oznámil zákaz dovozu ruskej ropy. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:38 Vstup ruských lietadiel do britského vzdušného priestoru bude trestným činom. Na Twitteri to oznámil britský minister dopravy Grant Shapps.

23:29 Ruské útoky v meste Malyn v žytomyrskom regióne si vyžiadali životy piatich civilistov. Medzi nimi boli aj dve deti. Zničených bolo sedem domov a pokračujú záchranárske práce.

23:16 Ruský trh opúšťajú aj Coca-Cola a Pepsi. Výrobcovia nápojov sa dnes pridali k spoločnostiam ako McDonald's či Starbucks.

23:14 Hrdinov, ktorí položili svoje životy za slobodu Ukrajiny, pochovali vo Ľvove.

22:52 Z mesta Sumy sa podarilo evakuovať 5000 civilistov. Podľa agentúry Unian to uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorá potvrdila, že približne 1700 z nich boli zahraniční študenti.

22:43 Ukrajinské jednotky odrazili útoky na Mykolajiv na juhu krajiny a Charkov na severe. Podľa agentúry Reuters to oznámili ukrajinskí predstavitelia.

22:24 Primátor poľského mesta Przemysl v utorok konfrontoval talianskeho pravicovo-populistického politika Mattea Salviniho v súvislosti s tým, že v minulosti podporoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Salvini prišiel do Przemyslu podporiť Ukrajincov utekajúcich pred ruskou vojenskou agresiou.

22:12 Ruský prezident Vladimír Putin podpísal nový zákon, ktorý umožňuje rýchle zvýšenie dôchodkov. Zákon je súčasťou protikrízových opatrení po tom, čo boli na Rusko uvalené sankcie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine.

22:07 Poľsko je pripravené premiestniť všetky svoje stíhačky typu MiG-29 na vojenskú základňu Ramstein v Nemecku a dať ich k dispozícii Spojeným štátom. Oznámil to v utorok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau, pričom vyzval aj ostatné krajiny NATO, ktoré vlastnia tento typ stíhačiek, aby spravili to isté.

21:58 Svoje prevádzky v Rusku dočasne zatvára aj Starbucks. Spoločnosť tiež oznámila, že zastavuje aj dodávky svojich produktov do Ruska.

21:39 Osem desiatok europoslancov v otvorenom liste vyzvalo na okamžité zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska. Podobný krok oznámili USA a Británia.

21:28 Izrael v utorok oznámil, že je pripravený prijať zhruba 5000 utečencov z Ukrajiny a ďalším 20 000 Ukrajincom, ktorí do židovského štátu prišli ešte pred ruskou inváziou, je ochotný umožniť dočasný pobyt.

21:24 Ruské ozbrojené sily od začiatku konfliktu na Ukrajine zničili takmer 900 ukrajinských tankov a iných obrnených vozidiel. V utorok to uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí a dodalo, že sa im podarilo zostreliť aj 84 dronov.

20:57 Kanada vysiela do Lotyšska ďalších 150 vojakov. Posilní tak svoju vojenskú misiu vo východnej Európe, známu ako Operation Reassurance.

20:48 Posilniť treba celú Európu, nielen východné krídlo NATO, tvrdí Heger. Premiér zároveň privítal plán Európskej komisie na zníženie energetickej závislosti od Ruska.

20:39 BBC obnoví svoje vysielanie z Ruska. Minulý týždeň ho dočasne pozastavila v reakcii na nový, prísny mediálny zákon. Ten umožňuje tresty odňatia slobody až do 15 rokov za šírenie falošných správ o ruskej armáde.

20:35 Rusko vyhlásilo na Ukrajine od stredy rána humanitárne prímerie. Počas neho má prebiehať evakuácia civilistov. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

20:33 Napriek vojne chce Ukrajina svoje dlhy splácať načas a v plnej miere. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo financií. Krajinu do veľkej miery podporili financie od spojencov a medzinárodných inštitúcií.

20:29 Do Nemecka prišlo od začiatku ruskej invázie vyše 64 000 utečencov. Oznámil to hovorca nemeckého ministerstva vnútra. Nemecká Spolková polícia v súčasnosti vykonáva kontroly vo zvýšenej miere.

20:20 Španielsko plošne povolí Ukrajincom pobyt na svojom území. Povolenie na pobyt dostanú aj tí Ukrajinci, ktorí sa v krajine zdržiavali nelegálne pred ruskou inváziou, uviedli španielske médiá. Koľkých ľudí sa opatrenia dotkne, španielske ministerstvo vnútra nevie, podľa údajov štatistického úradu by mohlo ísť o 17 000 osôb.

20:14 Zelenskyj sa poďakoval Bidenovi za zavedenie zákazu dovozu ruskej ropy, plynu a uhlia. Taktiež vyzval ostatné krajiny, aby tento krok nasledovali.

20:08 Poľsko je pripravené odovzdať všetky svoje lietadlá MiG-21 vláde USA. Stíhačky by mala dostať Ukrajina.

19:53 OSN poprela, že zakázala zamestnancom používať slovo vojna ohľadom Ukrajiny. Denník The Irish Times dnes informoval, že zamestnanci boli vyzvaní na nestranné vyjadrovanie.

19:50 Vplyv vojny na Ukrajine na svetovú ekonomiku by mohla zmierniť Čína. Uviedli to analytici investičnej banky Citigroup.

19:47 Z ukrajinského mesta Sumy sa počas dnešného dočasného prímeria evakuovalo takmer 3500 civilistov, uviedol podľa agentúry Reuters gubernátor Sumskej oblasti.

19:45 Najmenej 27 civilistov zomrelo pri útokoch ruských síl na ukrajinský Charkov za posledný deň, uviedol miestny policajný predstaviteľ podľa Reuters.

19:43 Mesto Košice začína pod náporom množstva vojnových utečencov z Ukrajiny čeliť humanitárnej katastrofe. Vyhlásil to v utorok košický primátor Jaroslav Polaček. Pri riešení situácie podľa neho chýba riadiaca jednotka zo strany štátu smerom na samosprávu, efektívna podpora, informovanie či manažovanie.

19:42 Vojna na Ukrajine zasiahne do vývoja svetovej ekonomiky, keďže konflikt sa odráža na raste cien ropy a ďalších komodít. Negatívny vplyv by však mohla zmierniť Čína a jej kroky na stabilizáciu ekonomiky, ako aj sila amerického pracovného trhu. Uviedli to v utorok analytici investičnej banky Citigroup.

19:40 Francúzsky krajne pravicový prezidentský kandidát Éric Zemmour vyjadril v utorok presvedčenie, že Ukrajinci s rodinnými väzbami na Francúzsko by mali dostať víza. Naopak, takúto možnosť by nemali mať tí, ktorí utekajú pred ozbrojenými konfliktmi z arabských moslimských krajín.

19:36 Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok vyhlásilo, že Rusko a Spojené štáty by sa mali vrátiť k princípu "pokojného spolunažívania" z čias studenej vojny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruský spravodajský server Interfax.

19:23 Oficiálna stránka ruskej federálnej väzenskej služby bola napadnutá. Namiesto úvodnej stránky sa zobrazuje obrázok proti vojne s Ukrajinou, informuje NEXTA.

19:15 Viac než 60 ukrajinských nemocníc nedokáže v dôsledku ruských útokov poskytovať pacientom zdravotnú starostlivosť. V utorok to uviedol minister zdravotníctva Viktor Ľaško.

19:07 Európska komisia v utorok počas pracovného výjazdu do Štrasburgu predložila plán podpory, ktorú EÚ poskytuje ľuďom utekajúcim pred vojnou na Ukrajine ako aj krajinám EÚ, ktoré ukrajinských utečencov prijímajú.

18:58 Spoločnosť McDonald's v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu dočasne zatvára 850 svojich reštaurácií v Rusku. Informovala o tom agentúra AP.

18:50 Severoatlantická aliancia podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského "nefunguje správne", pretože nedokázala zabezpečiť bezletovú zónu nad jeho krajinou. Zelenskyj to povedal v utorok vo videopríhovore poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu, pričom britského premiéra Borisa Johnsona vyzval, aby ešte viac sprísnil sankcie voči Rusku, ktoré zároveň označil za "teroristický štát".

18:47 Rusko nikdy nezíska plnú kontrolu nad Ukrajinou, tvrdí Biden. "Putin možno dokáže dobyť nejaké mesto, ale nikdy nedokáže ovládnuť celú krajinu," zdôraznil americký prezident.

18:34 Českí a slovenskí vojaci začali na severe Slovenska budovať stanové mestečko pre 400 utečencov z Ukrajiny. Pripravené by malo byť cez víkend.

18:29 Evakuačná trasa z mesta Sumy sa čoskoro uzavrie. Uviedol to Dmytro Žyvytskij, ktorý je guvernérom Sumskej oblasti.

18:22 Ukrajinci aj cudzinci poslali desať miliárd hrivien ozbrojeným silám. Ide v prepočte o zhruba 308 miliónov eur Informovala o to agentúra Interfax.

18:10 Zelenskyj vystupuje online v britskom parlamente. Priamy prenos vysiela prostredníctvom Twitteru agentúra Reuters.

18:02 NEXTA uverejnila aktuálne video z Mariupoľu.

17:46 Na Ukrajine bolo zabitých 2000 až 4000 ruských vojakov. Vyhlásil to šéf americkej CIA William Burns. Taktiež varoval, že Ukrajinu čaká "niekoľko škaredých týždňov".

17:34 USA oznámili zákaz dovozu ropy, plynu a uhlia z Ruska. Potvrdil to prezident Joe Biden. "Nebudeme súčasťou dotovania Putinovej vojny," povedal.

17:33 Tisícky ruských turistov uviazli v Thajsku v dôsledku sankcií, ktoré uvalil Západ na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Vo štvrtok to oznámil thajský úrad pre cestovný ruch.

17:12 Ukrajinský veľvyslanec v Japonsku Sergej Korsunskij uviedol, že Japonsko sa rozhodlo poskytnúť Ukrajine nepriestrelné oblečenie, prilby, lieky a inú pomoc.

17:07 V regióne Černihiv vyhodila protipechotná mína do vzduchu 6 civilistov, uviedla ukrajinská ombudsmanka Ľudmila Denisová. Protipechotné míny sú zakázané podľa Ottawského dohovoru z roku 1997. Ich umiestnenie je zločinom proti ľudskosti a porušením 4 Ženevských konvencií z roku 1949, informuje NEXTA.

17:03 Pri bojoch s ruskými jednotkami od 24. februára prišlo doteraz o život 13 vojačiek ukrajinských vzdušných síl. Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien to uviedla ukrajinská armáda.

16:52 V utorok, keď si svet pripomína Medzinárodný deň žien, v sídle Európskeho  parlamentu v Štrasburgu vystúpila ukrajinská spisovateľka a aktivistka Oksana Zabužková, ktorá hovorila o ťažkej situácii svojich spoluobčanov vo vojne rozpútanej Ruskou federáciou.

16:43 Európska komisia plánuje v tomto roku znížiť závislosť Európskej únie na ruskom plyne o dve tretiny a ukončiť závislosť a ruských dodávkach plynu "omnoho skôr ako v roku 2030". Dosiahnuť to chce rýchlejším prechodom na alternatívne dodávky a rozšírením čistej energie. Za realizáciu týchto plánov budú z veľkej časti zodpovedné vlády jednotlivých štátov. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia EK.

16:37 Takto vyzerá evakuácia Irpenu zo záberov dronu.

16:35 Európsky parlament sa vyslovil za zabezpečenie prístupu pre humanitárnu pomoc na Ukrajinu a pre zriadenie koridorov pre evakuáciu civilistov.

16:28 Z pražskej zoologickej záhrady vyrazil v pondelok prvý transport pomoci pre zvieratá na Ukrajine trpiace vojnou. Všetky potreby boli uhradené z prostriedkov špeciálnej zbierky pražskej zoo, do ktorej podpory sa zapojili české, slovenské aj európske zoologické záhrady.

16:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v utorok s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o jeho snahách konať ako mediátor medzi Kyjevom a Moskvou.

16:22 Španielska prokuratúra v utorok oznámila, že spustila vyšetrovanie možných "závažných porušení medzinárodného humanitárneho práva" zo strany Ruska na Ukrajine.

16:14 Tisícky ľudí strávia každý deň hodiny na hlavnej železničnej stanici v Kyjeve a visia na mizivej nádeji, že nastúpia do vlaku, aby utiekli z mesta zasiahnutého ruskými raketami. Z Kyjeva už nezostali žiadne lístky, ale na tom nezáleží – lístky sa stali zbytočnými.

16:07 Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová v utorok slovne odsúdila Rusko za zatknutie takmer 13 000 ľudí za účasť na nenásilných protestoch proti invázii na Ukrajine. Takisto upozornila, že kritika vlády v Rusku je veľmi výrazne obmedzená.

16:00 Skupina 27 lídrov zahraničnej politiky vyzvala USA, aby zaviedli obmedzenú bezletovú zónu nad Ukrajinou, počnúc ochranou humanitárnych koridorov, informuje Politico.

15:56 Po pondelkovom páde na nové minimum sa kurz ruského rubľa v zahraničnom obchodovaní stabilizoval. Napriek tomu je jeho vývoj v tomto roku najhorší spomedzi všetkých mien rozvíjajúcich sa ekonomík, čo je dôsledok invázie Ruska na Ukrajinu.

15:49 Poľsko poskytne Ukrajine potravinovú pomoc prostredníctvom charitatívnych organizácií a vládnych zdrojov. Pre agentúru PAP to v utorok povedal poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk po telefonickom rozhovore so svojím ukrajinským rezortným kolegom.

15:44 Poslanec lotyšského parlamentu Juris Jurašs sa pridal k bojom proti ruským silám na Ukrajine. V utorok to oznámila Nová konzervatívna strana , ktorej je Jurašs členom.

15:43 Britská vláda oznámi svoje plány, ako chce v budúcnosti znížiť dovoz ropy a zemného plynu z Ruska, uvádza Politico. Informuje o tom okolo 17.00 hod.

15:38 Americký prezident Joe Biden v utorok oznámi zákaz dovozu ruskej ropy do Spojených štátov, informuje agentúra AP s odvolaním na nemenovaný zdroj, ktorý má byť oboznámený s touto témou. Ide o ďalší z krokov, ktorý Bidenova administratíva podniká proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

15:29 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyhlásil, že je "nevyhnutné", aby sa európske krajiny prestali spoliehať na ruské energetické zdroje, najmä keď pokračuje vojna na Ukrajine.

15:21 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa dnes na videokonferencii s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a hlavou čínskeho štátu Si Ťin-pchingom zhodli, že podporia všetky rokovania o diplomatickom riešení vojny na Ukrajine. Novinárom to oznámil Scholzov tlačový hovorca Steffen Hebestreit. Konkrétne kroky, ako podpora mierových rokovaní bude vyzerať, ale Berlín nespomenul.

15:15 Autobusy s evakuovanými osobami zo severovýchodného mesta Sumy sú teraz na ceste a smerujú do centrálneho mesta Poltava, uviedli ukrajinské úrady. Ich pohyb bol nakrátko zastavený kvôli streľbe, keď prechádzali cez ukrajinský kontrolný bod.

15:08 Boje na Ukrajine si od 24. februára vyžiadali už 474 obetí na životoch medzi civilistami, uviedla OSN. Overujú sa informácie o stovkách ďalších obetí.

14:50 USA by mali ešte v priebehu dnešného dňa zakázať dovoz ruskej ropy, informovala o tom agentúra Bloomberg News. Podobnú informáciu priniesla aj agentúra AP. USA o tomto probléme diskutovali s Európskou úniou, niektoré členské štáty sa však zdráhajú urobiť tento krok.

14:45 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov zverejnil nové odhady počtu civilných obetí a škôd spôsobených ruskou inváziou. Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto údaje nie je možné nezávisle overiť.

Reznikov povedal, že ruské vojenské akcie už pripravili o život vyše 400 civilistov a ďalších 800 zranili. Medzi obeťami invázie je podľa ministra aj 38 detí. Ďalších 70 detí podľa neho utrpelo zranenia. "Tieto údaje sú určite neúplné," uviedol minister počas videobrífingu.

14:36 Ruské jednotky sa podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny pripravujú na útok na Kyjev, ktorý by sa mohol odohrať už v najbližších dňoch. V utorok na to upozornil britský denník The Guardian.

"Ruské sily sa sústreďujú na východnom, severozápadnom a západnom okraji Kyjeva a pripravujú sa na útok na hlavné mesto v najbližších 24 až 96 hodinách. Rusi si pripravujú zásoby a posily a zároveň podnikajú delostrelecké, letecké a raketové útoky, aby oslabili obranu a zastrašili obrancov," uvádza sa vo voľne dostupnej analýze.

Viac si môžete prečítať aj tu:

14:15 Ukrajinské úrady uviedli, že očakávaný konvoj s humanitárnou pomocou pre obliehané mesto Mariupoľ je pod paľbou. Píše o tom CNN s tým, že aktuálne nie je možné overiť stav konvoja.

14:13 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že existujú dôveryhodné správy o tom, že sa Rusko na Ukrajine zameriava na civilistov, pričom zdôraznil potrebu zamedziť rozšíreniu tohto konfliktu do iných krajín. "Máme zodpovednosť zaistiť, že tento konflikt nebude eskalovať a nerozšíri sa za Ukrajinu," uviedol Stoltenberg počas tlačovej konferencie s lotyšským prezidentom Egilom Levitsom. 

14:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril ochotu viesť rozhovory o štatúte separatistických regiónov na východe krajiny a čiernomorského polostrova Krym anektovaného Ruskom. Zároveň dal jasne najavo, že neustúpi požiadavkám Moskvy na uznanie nezávislosti dvojice samozvaných "ľudových republík" (Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky), ako ani ruskej vlády nad Krymom.

14:00 Slovensko poslalo na Ukrajinu ďalší zdravotnícky materiál. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Ukrajinská strana si od nás prevzala veci potrebné pri urgentnej medicíne.

13:55 Ako prebiehajú evakuácie ukrajinských miest? Podľa informácií od ukrajinských predstaviteľov Rusko nezachovalo úplné prímerie a v narušovaní humanitárnych koridorov pokračuje.

  • Mariupoľ

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko aj ukrajinské ministerstvo obrany obvinili ruské sily z ostreľovania humanitárneho koridoru. Osem nákladných áut a 30 autobusov je na ceste, aby dopravili humanitárnu pomoc do mesta a evakuovali civilistov do Záporožia. Zatiaľ sa však nevie, či tieto autá pustia do mesta a nie je ani jasné, či sa niekomu už podarilo odísť.

  • Sumy

Evakuačná kolóna už dorazila do mesta Poltava, informovala o tom regionálna správa. Koridor má byť podľa dostupných informácií otvorený do 19. hodiny večer.

  • Buča

Podľa šéfa regionálnej správy Kyjeva Olexija Kulebu sabotujú ruské sily aj evakuáciu z mesta Buča. "Okres sa pripravuje na hromadnú evakuáciu ľudí a dodávky humanitárnej pomoci. Na to je potrebné prímerie," povedal Kuleba. Dodal však, že ľudia mohli za posledných 24 hodín opustiť neďaleké mesto Irpin.

13:40 Ukrajinské úrady zriadili špeciálnu telefonickú linku pre Rusov, ktorí sa snažia zistiť viac o osude svojich blízkych z ruskej armády, ktorí odišli bojovať na Ukrajinu. Nahrávky niektorých rozhovorov podporujú doterajšie informácie o tom, že ruskí vojaci v mnohých prípadoch nevedeli kam ich velenie ozbrojených síl posiela. Píše o tom CNN.

13:33 Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron diskutovali s čínskym lídrom Si Ťin-pchingom o situácii na Ukrajine s cieľom podporiť diplomatické úsilie o ukončenie vojny. Postoj Pekingu je však stále rezervovaný a krajina naďalej nechce odsúdiť kroky Ruska. Namiesto toho vyzýva na "maximálnu zdržanlivosť".

13:25 Niektorí ľudia sa boja odísť, píše agentúra NEXTA. Rusi totiž počas posledných dní porušili svoje sľuby o dočasnom prímerí v rámci humanitárnych koridorov. Niekoľko civilistov pri pokuse o evakuáciu už zahynulo.

13:17 Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien zverejnili ukrajinské ženy, ktoré sa zapojili do obrany svojej krajiny, video s odkazom pre ruských vojakov.

13:12 Koncern Shell sa ospravedlnil za nákup výrazne zlacnenej dodávky ruskej ropy a oznámil, že sa úplne stiahne z projektov v Rusku. "Bezprostredným prvým krokom bude, že naša spoločnosť zastaví všetky spotové nákupy ruskej ropy. Takisto zatvorí čerpacie stanice a operácie v oblasti leteckých palív a mazív v Rusku," uviedol Shell vo svojom vyhlásení.

13:02 Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v utorok opäť vyzval Rusov, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu, ktorú nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

Navaľnyj, ktorý si odpykáva dva a pol roka väzenia za údajnú spreneveru, využil svoj profil na sociálnej sieti Twitter. Uviedol tam, že "doma narastá hnev proti konfliktu".

12:50 Okolo 700 indických študentov, ktorí uviezli v meste Sumy, sa už podarilo evakuovať do Poltavy.

12:44 Útočisko pred vojnou na Ukrajine našli na Slovensku už desiatky maloletých bez sprievodu. Do centier pre deti a rodiny ich od vypuknutia konfliktu k pondelku prijali spolu 69. Ako uviedla za Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová, štát na situáciu reagoval rozšírením kapacít v takýchto zariadeniach.

12:32 Ruská Federálna služba bezpečnosti nebola o invázii na Ukrajinu vôbec informovaná. Teraz od nej chcú, aby napravila škody, Rusko však čelí katastrofe. V uniknutej správe to tvrdí údajný insider z tajnej služby.

Viac si môžete prečítať v tomto článku:

12:20 O aktuálnej situácii na Ukrajine sme sa rozprávali aj s redaktorkou zahraničnej redakcie Patríciou Kordiakovou. Čo sa doteraz udialo a ako sú na tom Rusi? Viac si môžete pozrieť tu:

12:09 Podľa informácií BBC ruské sily ostreľujú evakuačnú cestu z mesta Mariupoľ. Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleg Nikolenko uviedol, že ruské sily útočia na humanitárny koridor medzi Mariupoľom a Záporožím. Na ceste je osem nákladných áut a 30 autobusov, aby dopravili humanitárnu pomoc do mesta a evakuovali civilistov.

12:00 Z Charkova sa od začiatku invázie podarilo evakuovať vlakmi už viac ako 600-tisíc ľudí. Podľa portálu Ukrajinska pravda o tom informoval šéf charkovskej oblastnej správy Oleh Synehubov.

11:48 O postupe ruskej armády sme sa v TA3 rozprávali s bezpečnostným analytikom Jozefom Krausom. Ako podľa neho vyzerajú boje a bezpečnostná situácia v 13. deň invázie?

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu: 

11:35 Európska komisia pripravila nový balík sankcií pre Rusko a Bielorusko, informuje agentúra Reuters. Zasiahnuť má ďalších ruských oligarchov a politikov, rovnako aj tri bieloruské banky.

11:30 Medzi Mariupoľom a Záporožím otvorili ďalší humanitárny koridor, oznámila ukrajinská podpredsedníčka vlády, informovala o tom agentúra NEXTA.

11:24 Ukrajinskí predstavitelia informovali o tom, že evakuačné autobusy sú už na ceste cez humanitárny koridor aj do Mariupoľu. V meste sú kritické podmienky, už niekoľko dní je bez elektriny, problém je aj s vodou. Podľa prezidenta Zelenského tam jedno dieťa zomrelo na dehydratáciu.

11:13 Francúzsky prezident Emmanuel Macron neverí, že sa v nasledujúcich dňoch či týždňoch podarí nájsť diplomatické riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V dohľadnom čase bude zrejme vojna pokračovať, povedal na svojom prvom mítingu pred prezidentskými voľbami.

11:02 Vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi na sociálnej sieti Twitter uviedol, že počet ľudí, ktorí opustili Ukrajinu od začiatku ruskej invázie, dosiahol už dva milióny.

10:58 "Ruské ozbrojené sily vyzerajú dobre na papieri, reálne nasadenie však také ani zďaleka nie je," uviedol v Štúdiu TA3 bezpečnostný analytik Jozef Kraus. Riešenie konfliktu podľa neho nie je ľahké, trvať môže oveľa dlhšie.

10:56 Medzinárodná humanitárna organizácia Human Rights Watch uviedla, že ruské vojská útokmi na civilistov na Ukrajine porušili záväzky vyplývajúce z medzinárodného humanitárneho práva. V utorok o tom informovala televízia CNN. Organizácia sa odvolala na víkendový incident, pri ktorom pri úteku pred postupujúcou ruskou armádou zahynulo osem civilistov.

10:40 Zosadený proruský exprezident Ukrajiny Viktor Janukovyč v utorok vyzval súčasnú hlavu štátu Volodymyra Zelenského, aby sa vzdal vo vojne proti Rusku. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na Janukovyčov otvorený list, ktorý zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

"Chcem prezidentským a dokonca trochu otcovským spôsobom apelovať na Volodymyra Zelenského," napísal exprezident. "Vy osobne ste povinný zastaviť krviprelievanie a dosiahnuť mierovú dohodu za každú cenu," pokračoval.

10:30 Ako reaguje ministerstvo školstva v súvislosti so situáciou na Ukrajine? Pripravilo manuál o tom, aké kroky by mali podniknúť rodičia, aby dieťa prichádzajúce z Ukrajiny mohlo byť zaradené do nášho vzdelávacieho procesu. Podobný manuál pripravili aj pre školy. Viac informácií poskytol minister školstva Branislav Gröhling, pozrite si jeho tlačovú besedu:

10:15 Ukrajina varovala, že Rusko sa opäť pripravuje na prerušenie evakuácií. Centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť na Ukrajine uviedlo, že hoci ruské ministerstvo obrany oficiálne súhlasilo s humanitárnym koridorom, Rusi sa ho pripravujú narušiť a zmanipulovať trasu, aby ľudí prinútili ísť inou cestou.

10:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že sa "neskrýva" a "nikoho sa nebojí", a zároveň prezradil miesto, kde sa v Kyjeve nachádza. V utorok ráno o tom na svojom webe informovala britská televízna stanica Sky News. Zelenskyj vo videoodkaze z prezidentskej kancelárie na kyjevskej Bankovej ulici povedal, že tam zostane "tak dlho, ako bude treba", a je s ním aj jeho tím.

9:53 Guvernér Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba vyhlásil, že už evakuovali viac ako 150 ľudí. Evakuácie podľa neho ďalej pokračujú, píše agentúra Reuters.

9:50 Ruské sily postupujú na Ukrajine pomalšie, ale čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a ďalším násilným činom, uviedol štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruská strana podľa neho bojuje aj formou psychologického nátlaku.

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku: 

9:44 Podľa agentúry Reuters prebieha už aj evakuácia civilistov z mesta Irpiň neďaleko Kyjeva. Agentúra o tom informovala s odvolaním sa na ukrajinského predstaviteľa.

9:36 Informácie o začiatku evakuácie z mesta Sumy už potvrdila aj ukrajinská vláda.

9:31 Novinárka Nataliya Gumenyuk zverejnila aj video z humanitárneho koridoru z mesta Sumy do Poltavy.

9:30 BBC zverejnila bližšie informácie o koridore, ktorým majú evakuovať civilistov z ukrajinského mesta Sumy. Dočasné prímerie by malo trvať od 9. hodiny rána do 21. hodiny večer miestneho času. Kolóna pôjde smerom na juh po trase zo Sumy do Poltavy - ukrajinského mesta vzdialeného asi 175 kilometrov. Ukrajinská vicepremiérka Irina Vereshchuk uviedla, že plánujú evakuovať aj zahraničných študentov z Indie, Číny a ďalších krajín.

9:20 Humanitárne koridory by už mali byť otvorené v mestách Kyjev, Černihiv, Sumy, Charkov a Mariupoľ, aby bolo možné evakuovať civilistov. Oznámilo to zatiaľ podľa agentúry Reuters ruské ministerstvo obrany.

9:14 Druhá vlna utečencov z Ukrajiny bude zraniteľnejšia ako tá prvá, varoval šéf agentúry OSN pre utečencov. Filippo Grandi na tlačovej konferencii povedal, že ak bude vojna pokračovať, ľudia bez „zdrojov a spojení“ nebudú mať inú možnosť, ako utiecť, píše agentúra Reuters. "Pre európske krajiny to bude zložitejšia situácia, od každého bude potrebná ešte väčšia solidarita," povedal.

9:06 Vývoj udalostí na Ukrajine sledujeme aj v utorok. Čo sa zatiaľ udialo? Prinášame vám krátky súhrn:

  • v meste Sumy otvorili humanitárny koridor, ľudí by už mali evakuovať
  • Rusko pohrozilo prerušením dodávok plynu cez Nord Stream 1
  • Ukrajinci tvrdia, že zabili ruského generála Vitalija Gerasimova
  • invázia doteraz spôsobila Ukrajine škody v miliardách eur
  • do vojny sa už zapojili aj dobrovoľní bojovníci zo zahraničia

8:55 Japonská vláda oznámila ďalšie sankcie voči Rusku a Bielorusku v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. Tokio sa rozhodlo zakázať vývoz rafinačných zariadení do Ruska a vývoz tovaru dvojakého použitia do Bieloruska, uviedol hovorca vlády Hirokazu Macuno počas tlačovej konferencie.

8:45 Ruská invázia na Ukrajinu spôsobila len na dopravnej infraštruktúre škody za vyše deväť miliárd eur. V rozhovore pre parlamentný rozhlasový a televízny kanál Rada to uviedol ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov.

 "Samozrejme, táto tragédia nie je naša, táto vojna nie je naša – Ukrajina chráni záujmy celého civilizovaného sveta, túto krajinu tiež neobnovíme sami," dodal Kubrakov, ktorý v prípade obnovy krajiny počíta aj s pomocou zo zahraničia.

8:35 V meste Sumy otvoria humanitárny koridor, oznámila to ukrajinská vicepremiérka. Ľudí by mali začať evakuovať o 9. hodine nášho času.

8:30 Rusko sa stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete a predbehlo tak Irán a Sýriu, na ktoré bolo do ruskej invázie na Ukrajinu uvalených najviac sankcií. Vyplýva to z údajov portálu Castellum.ai, ktorý počet uvalených sankcií sleduje.

8:18 Kollár telefonoval aj s predsedom ukrajinského parlamentu. "Bol veľmi vyčerpaný," uviedol s tým, že celá vláda je ešte stále v Kyjeve a svoju krajinu nechce stratiť.

8:16 Predseda parlamentu Boris Kollár vyzdvihol v rannom vysielaní na TA3 organizácie, ktoré pomáhajú na hraniciach. Vyjadril sa aj k dezinformáciám, ktoré konflikt sprevádzajú. "Sú tu aj cielené dezinformácie, aj ruskí oligarchovia financujú niektoré informačné kanály," dodal. Odsúdil však cenzúru, podľa neho je to najrýchlejšia cesta k diktatúre.

7:50 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok vyhlásil, že na Ukrajinu nepošle brancov ani záložníkov. Takzvanú "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva označuje svoju agresiu voči Ukrajine, podľa Putina vedú profesionálni vojaci.

Informovala o tom agentúra AFP. "Odvedení branci sa nepodieľajú, ani sa nebudú podieľať na bojoch. Nedôjde ani k ďalšiemu povolaniu záložníkov," vyhlásil Putin v televíznom prejave pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.

7:27 Svetová banka schválila balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov. Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní, informovala televízia Sky News.

7:13 Apple, Prada, Samsung, Dior, Airbnb, IKEA či produkty firmy Microsoft si obyvatelia v Rusku nedoprajú. Známe svetové firmy, vrátane značiek luxusného oblečenia, automobilky, internetové televízie aj výrobcovia smartfónov, sa rozhodli bojkotovať ruský trh. Nechcú byť spájané s agresorom, ktorý vojensky napadol susedný štát. 

Viac si môžete prečítať aj v tomto článku:

7:02 Viac než 742.000 obyvateľov Ukrajiny je aktuálne bez dodávok elektrickej energie. Informovalo o tom ministerstvo energetiky v Kyjeve, uvádza stanica BBC. Najhoršia situácia je momentálne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktorej časť už pred ruskou inváziou ovládali proruskí separatisti, kde je úplne bez elektriny vyše 233.000 ľudí.

6:46 Najmenej desať ľudí vrátane detí zahynulo v noci na utorok pri ruských leteckých útokoch na mesto Sumy ležiace na severovýchode Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC s odvolaním sa na informácie ukrajinských úradov, ktoré bezprostredne nedokázala overiť z iných zdrojov. "Žiaľbohu sú medzi zabitými aj deti," uviedol vo videu na Facebooku gubernátor ukrajinskej Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj.

6:41 Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že v blízkosti Charkova zahynul ruský generálmajor Vitalij Gerasimov. Ruská strana túto informáciu nepotvrdila a ani sa ju zatiaľ nepodarilo overiť z iných zdrojov, uviedla v noci na utorok stanica BBC.

V prípade potvrdenia tejto správy by išlo už o druhého ruského generála, ktorý bol zabitý od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Minulý týždeň bola potvrdená smrť ruského generálmajora Andreja Suchoveckého, ktorý velil 7. výsadkovej divízii a zahynul 28. februára údajne rukou ukrajinského ostreľovača, píše denník The Guardian.

6:30 Prví dobrovoľní bojovníci z rôznych krajín prišli na pomoc Ukrajine, svoje pozície zaujali na okraji Kyjeva. Do medzinárodnej légie sa podľa ukrajinského prezidenta Zelenského prihlásilo okolo 16-tisíc záujemcov.

6:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú inváznu armádu, že marí evakuácie ukrajinského civilného obyvateľstva cez humanitárne koridory. Informovala o tom agentúra AFP. "Dosiahli sme dohodu o humanitárnych koridoroch. Fungovala táto dohoda? Namiesto nej boli v akcii ruské tanky, ruské Grady (rakety), ruské míny," vyhlásil Zelenskyj na videu zverejnenom prostredníctvom aplikácie Telegram.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok