Svetová banka odsúhlasila pomoc Ukrajine vo výške viac ako 700 miliónov dolárov

TA3 TASR
8.3.2022 07:25

Svetová banka schválila v pondelok balík núdzovej finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 723 miliónov dolárov. Pomoc v podobe úverov a grantov, ktorú odsúhlasila rada výkonných riaditeľov SB, by mala byť Ukrajine poskytnutá už v priebehu nasledujúcich dní, informovala televízia Sky News.

Svetová banka odsúhlasila pomoc Ukrajine vo výške viac ako 700 miliónov dolárov
TASR/AP

Vláda v Kyjeve, ktorá riadi obranu krajiny pred vojenskou agresiou Ruska, by mala podľa BBC z prostriedkov SB vyplácať mzdy zamestnancov verejného sektora, sociálne podpory či dôchodky. Financie prostredníctvom SB poskytnú Ukrajine Británia, Japonsko, Litva, Lotyšsko, Dánsko a Island. Úverové garancie poskytli aj Holandsko a Švédsko.

"Skupina Svetovej banky rýchlo koná, aby podporila Ukrajinu a jej obyvateľov, ktorí čelia násiliu a extrémnym negatívnym (ľudským aj ekonomickým) dôsledkom ruskej invázie," uviedol prezident SB, ktorého citovala agentúra DPA.

Svetová banka okrem tejto okamžitej pomoci v priebehu nasledujúcich mesiacov pripraví aj ďalší podporný balík pre Ruskom napadnutú Ukrajinu vo výške troch miliárd dolárov. Pomoc od SB by mali dostať aj krajiny susediace s Ukrajinou, do ktorých smerujú ukrajinskí utečenci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok