Ani dni, ani týždne. Macron neverí, že vyriešenie konfliktu na Ukrajine príde rýchlo

TA3 ČTK
8.3.2022 10:51

Francúzsky prezident Emmanuel Macron neverí, že sa v nasledujúcich dňoch či týždňoch podarí nájsť diplomatické riešenie konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V dohľadnom čase bude zrejme vojna pokračovať, povedal v utorok Macron na svojom prvom mítingu pred prezidentskými voľbami. Na vine je podľa neho ruský prezident Vladimir Putin, ktorý odmieta pokoj zbraní, informovali francúzske médiá.

Ruská armáda vstúpila do ďalšieho mesta,
TASR/AP

Nemyslím si, že v najbližších dňoch a týždňoch sa dohodne riešenie, aj keď v to dúfam. Domnievam sa, že z krátkodobého hľadiska zrejme bude vojna pokračovať,“ uviedol Macron. „Rokovania s Putinom sú zložité, pretože odmieta prímerie,“ dodal francúzsky prezident.

Podľa Macrona sa Putin napadnutím Ukrajiny dopustil „historickej chyby“. Rešpekt je ale podľa neho potrebné preukazovať všetkým krajinám, a to aj Rusku. „Nedosiahneme trvalý mier, ak Rusko... nebude súčasťou rozsiahlej architektúry mieru na našom kontinente,“ dodal Macron.

Francúzsky prezident v utorok rokoval o vojne na Ukrajine s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, britským premiérom Borisom Johnsonom a americkým prezidentom Joeom Bidenom. Spojí sa tiež s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, uviedla agentúra AFP. Vo štvrtok a v piatok bude hostiť Versailles neformálny samit krajín Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok