Američania zakázali dovoz ruskej ropy, na dodávkach nie sú tak závislí ako Európa

TA3 ČTK TASR
8.3.2022 15:32

Americký prezident Joe Biden oznámil zákaz dovozu ruskej ropy. Okrem tejto komodity sa zákaz dotkne aj dovozu ruského plynu a iných energií do USA. Ide o ďalší z krokov, ktorý Bidenova administratíva podniká proti Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na Spojené štáty a ďalšie západné krajiny, aby energetické suroviny od Ruska prestali odoberať. Vďaka ich vývozu Moskva získava peniaze napriek inak tvrdým sankciám uvaleným na ruský finančný sektor.

Agentúra AP píše, že dovoz ruskej ropy zakázali len Spojené štáty. Tento nový postih Moskvy ale konzultujú s európskymi spojencami, ktorí sú omnoho viac závislí na dodávkach ropy a zemného plynu z Ruska. Tretina zemného plynu spotrebovaného v Európe pochádza z Ruska. Spojené štáty ruský zemný plyn nedovážajú.

Európe sa naskytla zásadná príležitosť

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vyhlásil, že je "nevyhnutné", aby sa európske krajiny prestali spoliehať na ruské energetické zdroje, najmä keď pokračuje vojna na Ukrajine. Informovala televízia CNN.

Šéf americkej diplomacie počas tlačovej konferencie s estónskou premiérkou Kajou Kallasovou v Talline uviedol, že sa mnohým európskym krajinám sa naskytla nielen "zásadná príležitosť, ale i nevyhnutnosť konečne sa zbaviť závislosti od ruských energetických zdrojov. Rusko ich totiž používa ako zbraň".

Úplná izolácia pre Rusko

Kallasová na tlačovej konferencii vyzvala na úplné odpojenie Ruska a Bieloruska z platobného systému SWIFT a obmedzenie ich prístupu ku kryptomenám. Podľa estónskej premiérky sa treba zamerať na "úplnú izoláciu" Ruska od slobodného sveta. Ďalšie sankcie a rozhodnutia spojené s izoláciou Ruska musia byť podľa nej priamo úmerné násiliu páchanému na Ukrajine.

Estónska premiérka tiež vyzvala NATO, aby "aktualizovalo obranné stratégie" pre pobaltské štáty a poďakovala Blinkenovi a Spojeným štátom za budovanie jednoty v rámci Severoatlantickej aliancie.

Hájenie slobody bude niečo stáť 

Ruský prezident Vladimir Putin nikdy nedosiahne víťazstvo vo vojne s Ukrajinou, pretože nad ňou nikdy nedokáže získať plnú kontrolu. Vyhlásil to americký prezident Joe Biden. 

"Rusko môže vojensky postupovať za strašnú cenu, avšak jedno je isté – Ukrajina nebude pre Putina nikdy víťazstvom," povedal americký prezident. "Putin možno dokáže dobyť nejaké mesto, ale nikdy nedokáže ovládnuť celú krajinu," zdôraznil. Poznamenal aj, že USA úzko spolupracujú aj s Európou a ďalšími partnermi na dlhodobej stratégii zníženia závislosti od ruských energetických surovín. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok