Ruská armáda je len papierovým drakom a vojna trvá príliš dlho, zhodnotil analytik

TA3
8.3.2022 11:36

Ruskí vojaci podľa Kyjeva postupujú pomaly, sú zúfalí a z času na čas rabujú a uchyľujú sa k násilnostiam. Ako vyzerajú boje a bezpečnostná situácia v 13. deň invázie? To sme rozobrali s bezpečnostným analytikom Jozefom Krausom.

Kyjev tvrdí, že ruská armáda postupuje pomalšie. Sú hlásené násilnosti a problémy. Napriek tomu, že ruská propaganda tvrdí, že všetko ide podľa plánu, výsledky skôr podľa svedčia o opaku. „Ukazuje sa, že dobyť Ukrajinu v priebehu približne 48 hodín bolo pre ruské sily príliš veľké sústo. Nepodarilo sa ani zvrhnúť ukrajinskú vládu a dosadiť tam bábkovú,“ vysvetlil Jozef Kraus. Naopak sa podľa neho ruské sily zamotali do konfliktu, ktorý trvá už príliš dlho. Problémy má ruská strana aj s logistikou, napríklad s pomalým napredovaním či zaseknutými kolónami. „To značí, že ruská logistika je disfunkčná. Chýba zásobovanie vojakov potravinami a pohonnými hmotami.“

Viacerí analytici sa zhodujú, že Ukrajinci majú výhodu veľkej motivácie a odhodlanosti. Naopak, mnohí Rusi ani nevedia, za čo v krajine bojujú. Ako povedal bezpečnostný analytik, morálny charakter konfliktu je vždy silnejší na strane obrancu. Vzhľadom na to, že má čo stratiť, silno bráni vlasť. Naopak, motivácia útočníka nemusí byť vždy zrejmá.

Svet sa predtým na Rusko pozeral ako na veľmoc s vyspelou vojenskou technikou. Teraz sa ukazujú slabiny v podobe mladých a neskúsených vojakov či starej techniky. Ako je možné, že je Rusko takto pripravené na inváziu? „Ukazuje sa to, čo niektorí analytici podotýkali už dlhšie. Ruská armáda je len papierovým drakom,“ povedal bezpečnostný analytik. Ako ďalej vysvetlil, Putinova armáda na papieri vyzerá dobre, no v reálnom nasadení to tak nie je.

Na Ukrajine sa bojuje už 13. deň. To, dokedy Rusko vydrží vzhľadom na zdroje útočiť, sa podľa bezpečnostného analytika odhadnúť nedá. „Ekonomicky je táto operácia veľmi vyčerpávajúca. V kombinácii s ostrými medzinárodnými sankciami dusiacimi ruskú ekonomiku sa môže stať, že sa štát do niekoľkých týždňov hospodársky zloží.“ Významným faktorom naďalej zostáva aj vôľa Rusov v ozbrojenom konflikte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok