Dosiahli dohodu, v praxi však nefunguje. Ruská armáda podľa Zelenského marí evakuácie

TA3 TASR
8.3.2022 06:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil ruskú inváznu armádu, že marí evakuácie ukrajinského civilného obyvateľstva cez humanitárne koridory. Informovala o tom agentúra AFP.

Dosiahli dohodu, v praxi však nefunguje. Ruská armáda podľa Zelenského marí evakuácie
TASR/AP

"Dosiahli sme dohodu o humanitárnych koridoroch. Fungovala táto dohoda? Namiesto nej boli v akcii ruské tanky, ruské Grady (rakety), ruské míny," vyhlásil Zelenskyj na videu zverejnenom prostredníctvom aplikácie Telegram. Ruskí vojaci podľa neho okrem iného zamínovali cestu, po ktorej sa mali doviezť dodávky potravín a liekov do obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupoľ.

Ruská armáda tiež podľa Zelenského "cynicky" zničila autobusy, ktoré boli určené na evakuáciu civilistov z bojových zón, píše AFP. Rusko podľa neho využíva vyhlásenia o humanitárnych koridoroch na propagandistické účely, keď pred televíznymi kamerami predvádza evakuácie niekoľkých desiatok osôb.

Rusko v pondelok večer vyhlásilo, že v utorok ráno otvorí humanitárne koridory, aby umožnilo odchod civilistov z viacerých ukrajinských miest. Takéto koridory by sa mali otvoriť v Kyjeve, v prístave Mariupol, a tiež v mestách Charkov a Sumy. Všetky tieto ukrajinské mestá boli v uplynulých dňoch terčom intenzívneho ruského ostreľovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok