Rusi postupujú pomalšie, sú však násilnejší a rabujú. Tvrdí to štáb ukrajinských ozbrojených síl

TA3 ČTK
8.3.2022 09:41

Ruské sily postupujú na Ukrajine pomalšie, ale čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a ďalším násilným činom, uviedol štáb ukrajinských ozbrojených síl. Ruská strana podľa neho bojuje aj formou psychologického nátlaku.

Rusi postupujú pomalšie, sú však násilnejší a rabujú. Tvrdí to štáb ukrajinských ozbrojených síl
TASR/AP

"Protivník pokračuje v útočnej operácii, ale tempo postupu jeho vojsk sa značne spomalilo," uviedol štáb na Facebooku. Na severe podľa neho ukrajinské sily "hrdinsky bránia" mesto Černihiv, zatiaľ čo pokračuje obrana hlavného mesta Kyjeva. Na juhu sa boje odohrávajú na predmestí Mykolajiva, obranné operácie pokračujú pozdĺž štátnej hranice a pobrežia.

"Okupanti sú demoralizovaní a čoraz častejšie sa uchyľujú k rabovaniu a porušovaniu medzinárodného humanitárneho práva," uvádza sa v komuniké. Na území, ktoré "dočasne ovládol" protivník, zaznamenávajú krádeže, násilné činy voči miestnym ľuďom, zaberanie civilných obydlí alebo zriaďovanie palebných postavení v husto obývaných oblastiach, píše sa vo vyhlásení.

Na niektorých územiach, ktoré Rusi dočasne ovládli, konkrétne v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti, tiež protivník vytvára na miestny psychologický tlak. Podľa armády tam vzniklo desať skupín psychologického boja, ktorých úlohou je šíriť propagandu medzi miestnymi. Medzi obyvateľstvom severnej časti polostrova Krym šíri podľa Ukrajincov ruská strana strach z možného útoku ukrajinských síl. V oblasti operuje aj ruská služba FSB, ktorá sa snaží predovšetkým identifikovať odpor medzi ľuďmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok