Veľkí hráči sa odmietajú podieľať na vojne. Ktoré značky už dali Rusku zbohom?

TA3/hm ČTK
8.3.2022 06:00

Apple, Prada, Samsung, Dior, Airbnb, IKEA či produkty firmy Microsoft si obyvatelia v Rusku nedoprajú. Známe svetové firmy, vrátane značiek luxusného oblečenia, automobilky, internetové televízie aj výrobcovia smartfónov, sa rozhodli bojkotovať ruský trh. Nechcú byť spájané s agresorom, ktorý vojensky napadol susedný štát. Zatvorením obchodov, pozastavením výroby a vývozu do Ruska sa rozhodli stáť na strane mieru.

Veľkí hráči sa odmietajú podieľať na vojne. Ktoré značky už dali Rusku zbohom?
Profimedia

H&M

Švédsky odevný reťazec H&M sa rozhodol dočasne zastaviť všetok svoj predaj v Rusku. Firma sa pripojila k rastúcemu počtu západných podnikov, ktoré obmedzovaním aktivít v Rusku reagujú na ruský útok na Ukrajinu. Rusko je šiestym najväčším trhom spoločnosti H&M, vo vlaňajšom štvrtom štvrťroku sa na jej celkových tržbách podieľalo štyrmi percentami. V súčasnosti má firma v Rusku 170 obchodov.

Zara a Bershka

Prerušenie svojich obchodných aktivít v Rusku oznámila aj španielska skupina Inditex, pod ktorú spadajú módne značky Zara či Bershka. Inditex má v krajine vyše 500 obchodov a viac ako 9000 zamestnancov. Inditex regulátorovi uviedol, že počas tejto situácie nemôže zaručiť za "pokračovanie svojich obchodných aktivít" v Rusku. Skupina tak dočasne prerušuje svoje predaje v kamenných obchodoch i na internete. Skupina tiež uviedla, že jej prioritou je ochrániť pracovné miesta 9000 zamestnancov, ktoré má v krajine. Podľa niektorých finančných ukazovateľov bolo Rusko pre španielsky koncern jedným z najvýznamnejších európskych trhov.

Louis Vuitton aj Dior

Francúzsky predajca luxusného tovaru LVHM, pod ktorý spadajú značky Louis Vuitton, Givenchy alebo Dior, od nedele uzatvorila všetkých svojich 124 obchodov v Rusku. Pre ruskú inváziu na Ukrajine zatvoria svoje predajne aj značky Hermès a Chanel alebo spoločnosť Richemont, ktorá vlastní značku Cartier. Spoločnosť LVHM zastrešuje asi 70 značiek vrátane šampanského Moët & Chandon, Hennessy či módnych značiek Marc Jacobs, Fendi, Kenzo a Bulgari.

Prada aj Puma

Pozastavenie všetkých maloobchodných aktivít v Rusku oznámili rovnako taliansky módny dom Prada a nemecký výrobca športového oblečenia a obuvi Puma. Nemecká spoločnosť Puma, ktorá má v Rusku asi stovku obchodov, už skôr prerušila dodávky tovaru do Ruska. Teraz prikročila rovnako k pozastaveniu prevádzky vo všetkých svojich ruských obchodoch.

Ktoré firmy a značky pozastavili v Rusku svoje aktivity?

H&M, Zara, Bershka, Louis Vuitton, Givenchy, Dior, Hermès, Chanel, Prada, Puma, Samsung, Apple, Microsoft, Airbnb, Booking, Jaguar Land Rover, Aston Martin, Lenovo, Mango, Netflix, Visa, Mastercard, IKEA, Volkswagen, Škoda Auto, Harley-Davidson, Ford, Moët & Chandon, Hennessy, Marc Jacobs, Fendi, Kenzo, Bulgari, Mercedes-Benz, Budvar, Lego, BMW, Audi, AMD, Carlsberg, Cadillac, Chevrolet, Danone, Dell, DHL, Ericsson, FedEx, General Motors, HP, Honda, Hyundai, Intel, Marks & Spencer, Mazda Motor, Nokia, Nike, Nestlé, Scania, Sony, UPS, Volvo a ďalšie.

Samsung

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung Electronic pozastavil svoje dodávky do Ruska. Oznámila to v sobotu firma, ktorá je podľa agentúry Reuters jednotkou na ruskom trhu s mobilnými telefónmi. Podľa agentúry DPA je Samsung svetovou jednotkou na trhoch s pamäťovými čipmi, smartfónmi i telefónmi. Na ruskom trhu s mobilnymi telefónmi mal Samsung podiel 30 percent. Na druhom mieste bola čínska spoločnosť Xiaomi s podielom 23 percent, za ktorou nasledoval Apple s podielom 13 percent. 

Apple

Americká spoločnosť Apple v reakcii na inváziu pozastavila predaj všetkých svojich výrobkov v Rusku. Spoločnosť tiež zastavila vývoz do Ruska a obmedzila fungovanie platobnej služby Apple Pay a ďalších služieb v krajine. V obchode Apple Store mimo Ruska už tiež nie je možné si stiahnuť aplikácie ruskej štátnej televízie RT News a spravodajského webu Sputnik New.

Používatelia v Rusku mohli navštíviť stránky firmy Apple ešte prvého marca, ale v prípade záujmu o nákup telefónu iPhone už dostali informáciu, že v ich krajine nie je tovar možné doručiť.

Microsoft

Pozastaviť predaj svojich produktov a služieb v Rusku sa rozhodol aj americký gigant Microsoft. "Rovnako ako zvyšok sveta sme zdesení, rozhnevaní a zarmútení zábermi a správami, ktoré prichádzajú z vojny na Ukrajine. Odsudzujeme túto neoprávnenú, nevyprovokovanú a nezákonnú ruskú inváziu," napísal prezident Microsoftu Brad Smith v oznámení. Microsoft je známy najmä vďaka operačnému systému Windows a herným konzolám Xbox. Windows je najrozšírenejším operačným systémom pre osobné počítače na svete. 

Airbnb a Booking

Americká spoločnosť Airbnb, ktorá spostredkúva ubytovanie v súkromí, zneprístupní svoje služby pre užívateľov v Rusku a Bielorusku. Na Twiiteri to uviedol šéf spoločnosti Brian Chesky. Pre blokáciu Airbnb nebudú môcť poskytovatelia ubytovania prijímať žiadne rezervácie a používatelia v Rusku a Bielorusku si nebudú môcť cez túto platformu objednať ubytovanie nikde na svete. Podľa agentúry RIA Novosti v Rusku prestal fungovať i portál Booking.com, jeden z najväčších internetových rezervačných systémov ubytovania. Airbnb má v Rusku a Bielorusku zhruba 100-tisíc ponúk ubytovania, uvádza marketingová spoločnosť AirDNA.

Prada Profimedia

Netflix

Pre ruskú inváziu na Ukrajine prerušila prevádzku v Rusku i americká internetová televízia Netflix. "Vzhľadom na okolnosti na mieste sme sa rozhodli pozastaviť našu službu v Rusku," uviedol hovorca Netlflixu. Odo dneška už nebude možné si v Rusku Netflix predplatiť. Súčasní zákazníci budú môcť službu naďalej využívať, kým im nevyprší mesačné predplatné.

Visa a Mastercard

Spoločnosť Visa v sobotu uviedla, že pre inváziu na Ukrajinu pozastavuje operácie v Rusku a že v nasledujúcich dňoch bude spolupracovať so svojimi klientmi a partnermi na zastavení všetkých transakcií v Rusku. Karty Visa vydané finančnými inštitúciami mimo Ruska už nebudú v Rusku fungovať. Podobne americká platobná spoločnosť Mastercard uviedla, že karty vydané ruskými bankami už nebudú podporované sieťou Mastercard a že akákoľvek karta Mastercard vydaná mimo Rusko nebude fungovať u ruských obchodníkov alebo v bankomatoch.

IKEA

Svoje aktivity v Rusku a Bielorusku sa rozhodla stopnúť švédska nábytkárska značka IKEA. Opatrenie sa dotýka takmer 15-tisíc zamestnancov, 17 obchodov a troch výrobných závodov. V minulom finančnom roku bolo Rusko desiatym najväčším trhom značky IKEA. Maloobchodné tržby tejto značky v Rusku dosiahli 1,6 miliardy eur, na ich celkových maloobchodných tržbách sa tak podieľali štyrmi percentami.

Volkswagen

Až do odvolania pozastavil výrobu áut v Rusku aj nemecký automobilový koncern Volkswagen. Firma je najväčším výrobcom áut v Európe. Opatrenie sa týka aj ďalších obchodných aktivít, zastavený až do odvolania je tak i vývoz áut zo skupiny Volkswagen do Ruska. Výrobu stopli závody Volkswagenu v mestách Kaluga a Nižný Novgorod. Vývoz áut do Ruska skupina zastavila okamžite. Rovnaký krok oznámila i automobilka Škoda Auto, ktorá je súčasťou skupiny Volkswagen.

Budvar

Český Budvar, v ktorého prípade Rusko patrí k piatim najväčším vývozným trhom, zastavil predaj do tejto krajiny. Uviedol, že obchod nie je v tejto situácii jeho prioritou a že hľadá spôsoby, ako pomáhať, napríklad pri ubytovaní utečencov z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok