Zelenskyj telefonoval s izraelským premiérom o spôsoboch, ako ukončiť vojnu na Ukrajine

TA3 TASR
8.3.2022 16:37

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v utorok s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o jeho snahách konať ako mediátor medzi Kyjevom a Moskvou. Informovala o tom agentúra Reuters.

ROZHOVOR: Lucia Yar
TASR/AP

"Poďakoval som sa (Bennettovi) za sprostredkovateľské úsilie Izraela. Rozprávali sme sa o spôsoboch, ako ukončiť vojnu a násilie," napísal Zelenskyj na Twitteri.

Ako pripomína Reuters, Kyjev predtým vyjadril frustráciu nad tým, že židovský štát odmietol poslať na Ukrajinu vojenskú pomoc. Bennett namiesto prisľúbil Ukrajine humanitárnu pomoc: podľa informácií z nedele Izrael na Ukrajine postaví poľnú nemocnicu a do nemocnice v Ľvove prepraví generátory na výrobu elektriny.

Izraelský premiér v sobotu v Moskve rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Tlačová služba Kremľa následne informovala, že Putin a Bennett diskutovali "o rôznych aspektoch situácie na Ukrajine".

Zatiaľ čo Izrael odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu prostredníctvom vyhlásenia ministra zahraničných vecí Jaira Lapida, samotný Bennett sa vyhýba priamej kritike Ruska alebo Putina, poznamenala AFP.

Izrael sa v posledných rokoch snažil udržiavať dobré vzťahy s Ruskom, aby mohol pokračovať v leteckých útokoch proti iránskym cieľom v Sýrii. Izrael ich totiž považuje za rozhodujúce, ak chce proiránskemu hnutiu Hizballáh zabrániť v presune technológií na výrobu presne navádzaných striel do Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok