Navaľnyj vyzval ľudí, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu

TA3 TASR
8.3.2022 12:55

Väznený ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj v utorok opäť vyzval Rusov, aby protestovali proti invázii na Ukrajinu, ktorú nariadil šéf Kremľa Vladimir Putin. Informovala o tom agentúra AFP.

Alexej Navaľnyj 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Navaľnyj, ktorý si odpykáva dva a pol roka väzenia za údajnú spreneveru, využil svoj profil na sociálnej sieti Twitter. Uviedol tam, že "doma narastá hnev proti konfliktu".

"Náš tím naďalej podporuje protiputinovský odpor v Rusku. Každý deň informujeme občanov Ruska o priebehu vojny a jej skutočných príčinách prostredníctvom necenzurovaných médií," píše sa na Navaľného Twitteri. Navaľnyj už skôr vyzval na každodenné demonštrácie proti vojne a apeloval na Rusov, aby sa každý večer a cez víkendy zhromažďovali v mestách.

"Protivojnová dynamika bude v spoločnosti neustále narastať, takže protivojnové protesty by sa za žiadnych okolností nemali zastaviť," napísal Navaľnyj v angličtine.

Ruská nezávislá skupina OVD-Info, ktorá monitoruje zatýkanie počas protestov, uviedla, že polícia minulý víkend počas protivojnových demonštrácií zadržala najmenej 5016 ľudí v 60 mestách.

V Rusku nie sú povolené prakticky žiadne opozičné protesty a demonštranti riskujú pokuty a väzenie, keď vyjdú do ulíc, píše AFP. Francúzska agentúra v tomto kontexte pripomenula, že Putin minulý týždeň schválil zákon, ktorý trestá väzením všetkých, ktorí budú šíriť "falošné správy" o ruskej armáde. Od nadobudnutia účinnosti zákona minulý piatok už úrady spustili niekoľko správnych konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok