Rusko vyhlásilo na Ukrajine od stredy rána humanitárne prímerie

TA3 TASR
8.3.2022 20:35

Rusko oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého má prebehnúť evakuácia civilistov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany.

Situácia na Ukrajine je neprehľadná. Prioritou humanitárnej organizácie je bezpečnosť a pomoc ľudí
TASR/AP

"S účinnosťou od 10.00 h moskovského času (8.00 SEČ) 9. marca 2022 vyhlasuje Ruská federácia režim pokoja a pripravenosť poskytnúť humanitárne koridory," vyhlásil v utorok večer odbor ruského ministerstva obrany poverený humanitárnymi záležitosťami na Ukrajine.

Rusko zároveň navrhlo Ukrajine, že do 3.00 h moskovského času (1.00 h SEČ) sa môžu dohodnúť na trasách humanitárnych koridorov a čase ich otvorenia.

V utorok ráno prebehla na niektorých miestach evakuácia civilistov vrátane mesta Sumy, odkiaľ počas dňa odišli dva konvoje, a tiež Kyjeva, Černihiva, Charkova a Mariupolu na pobreží Azovského mora. Ukrajinskí predstavitelia však predpoludním obvinili Rusko z porušenia prímeria a z ostreľovania humanitárneho koridoru v Mariupole. Podľa Ruska bola na vine ukrajinská strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok