Rusko kraľuje neslávnemu rebríčku. Stalo sa najviac sankcionovanou krajinou na svete

TA3 TASR
8.3.2022 08:29

Rusko sa stalo najviac sankcionovanou krajinou na svete a predbehlo tak Irán a Sýriu, na ktoré bolo do ruskej invázie na Ukrajinu uvalených najviac sankcií. Vyplýva to z údajov portálu Castellum.ai, ktorý počet uvalených sankcií sleduje.

Putin predĺžil sankcie
TASR/AP

Podľa portálu Castellum.ai bolo na Rusko pred 22. februárom, teda pred začiatkom vojenskej invázie na Ukrajinu, uvalených 2754 sankcií. V dňoch po tom, ako Rusko 24. februára Ukrajinu napadlo, pribudlo ďalších 2778 sankčných opatrení voči Moskve. V súčasnosti je tak na Rusko celkovo uvalených vyše 5500 sankcií.

Rusko tak predbehlo Irán, ktorý s 3616 sankciami tomuto rebríčku doposiaľ dominoval. Najväčší počet sankcií zaviedli proti Rusku Spojené štáty.

Z celkových 5532 sankčných opatrení uvalených na Rusko predstavujú americké sankcie asi 21 percent a za nimi nasledujú sankcie uvalené Európskou úniou a Britániou, ktoré spolu tvoria 18 percent všetkých sankcií uvalených na Rusko. Krajiny celého sveta zaviedli proti Rusku sankcie v snahe vyvinúť tlak na Moskvu a dosiahnuť tak zastavenie ruských útokov na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok