Protipechotná mína usmrtila severne od Kyjeva troch civilistov. Ich umiestnenie je zločinom proti ľudskosti

TA3 TASR
8.3.2022 19:36

Tri dospelé osoby prišli o život a tri deti utrpeli zranenia po tom, ako pod ich autom na Ukrajine vybuchla protipechotná mína. K incidentu došlo v utorok v Černihivskej oblasti ležiacej severne od hlavného mesta Kyjev.

ONLINE: Do bojov v Kyjeve sa zapojil Kličko aj Porošenko. Putin vyzval ukrajinských vojakov, aby zvrhli vládu
TASR/AP

Dospelé osoby skonali priamo na mieste. Deti utrpeli zranenia rôznej závažnosti a previezli ich do neďalekých nemocníc. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ukrajinskej ombudsmanky Ľudmyly Denisovovej.

Denisovová agentúre AFP povedala, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ide zrejme o prvý prípad, keď civilistov usmrtila mína. Ochrankyňa ľudských práv prostredníctvom aplikácie Telegram tiež uviedla, že cesta pri dedine Kolyčivka, po ktorej títo civilisti išli, je pokrytá slamou a smeťami, ktoré majú maskovať míny rozmiestnené ruskými vojakmi. Bližšie podrobnosti ombudsmanka neposkytla.

AFP pripomína, že protipechotné míny sú dostatočne citlivé, aby vybuchli aj pod nohou chodca. Denisovová v tejto súvislosti zdôraznila, že používanie takýchto mín voči civilistom zakazuje medzinárodné právo. Dohovor o zákaze použitia, skladovania, výroby a prevozu protipechotných mín a o ich zničení podpísali na signatárskej konferencii začiatkom decembra 1997 v kanadskej Ottawe predstavitelia 121 štátov vrátane Ukrajiny. Nepodpísali ho však Rusko, ani Spojené štáty, pripomína AFP.

Ukrajinu zaraďujú medzinárodné organizácie medzi krajiny s najväčším počtom mín a ďalších výbušných zariadení. Dôvodom vysokého počtu týchto zbraní je konflikt s proruskými separatistami, ktorý na východe Ukrajiny prebieha od roku 2014, uvádza AFP.

Medzinárodná kampaň za zákaz nášľapných mín koncom februára "rázne odsúdila" nasadenie ako nášľapných mín, tak aj kazetovej munície v ruskej invázii na Ukrajine a vyzvala na to, aby sa s ich používaním "okamžite prestalo".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok