Ruská tajná služba vraj o invázii nevedela, teraz čaká katastrofu. Uvádza to uniknutá správa

TA3
8.3.2022 11:21

Ruská Federálna služba bezpečnosti nebola o invázii na Ukrajinu vôbec informovaná. Teraz od nej chcú, aby napravila škody, Rusko však čelí katastrofe. V uniknutej správe to tvrdí údajný insider z tajnej služby. Pravosť správy nemožno overiť, podľa analytika investigatívneho webu Bellingcat, ktorý sa špecializuje na Rusko, jeho kontakty z FSB predpokladajú, že správa je autentická.

Ruská armáda nepôsobí príliš profesionálne, chýba aj motivácia. Konflikt však stále môže eskalovať
TASR/AP

Príliš málo informácií

Autor správy, ktorá bola zverejnená na opozičnom serveri Gulagu.net ruského ľudskoprávneho aktivistu Vladimira Osečina, vyčíta ruským predstaviteľom, že informácie o invázii zatajovali, avšak teraz zo zlyhania "metodicky" obviňujú Federálna služba bezpečnosti (FSB). Píše o tom portál iDnes.cz.

Ešte pred štartom "špeciálnej operácie" dostala FSB za úlohu zhodnotiť rôzne dopady ekonomických sankcií na Rusko, avšak závery museli byť "pre Rusko pozitívne", píše analytik. V opačnom prípade by vraj bol obvinený, že „neodvádza dobrú prácu“.

Kvôli nedostatku informácií, ktoré mala FSB k dispozícii, strácajú akékoľvek analýzy tohto typu zmysel, podotýka. „Keď sú všetci držaní v nevedomosti, ako sa na niečo môžu pripraviť?“ Ak by FSB dostala všetky „reálne vstupy“, mohla podľa neho včas poukázať na to, že plán je sporný a treba ho prehodnotiť.

Situácia na Ukrajine je údajne úplne neprehľadná a „nikto nevie“, čo sa tam deje. „Stratili sme kontakt s hlavnými divíziami,“ tvrdí autor správy. Dodáva, že mŕtvych ruských vojakov sú „určite tisíce“, približne medzi dvoma až desiatimi tisíckami, pričom on sám sa prikláňa k hornej hranici. Rusko doteraz oficiálne priznalo len 489 mŕtvych vojakov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Rusko stratilo už vyše 11-tisíc príslušníkov ozbrojených síl.

Blitzkrieg sa totálne zrútil

„Náš blitzkrieg sa totálne zrútil,“ myslí si whistleblower. Podľa neho by plán invázie nefungoval ani v "ideálnom scenári", teda keby Rusi zajali Zelenského a jeho námestníkov, obsadili kľúčové mestá a donútili ich ku kapitulácii. Stále by tu bol problém, s kým rokovať. Rusko nemá na okupáciu Ukrajiny ani logistické sily, potrebovalo by minimálne 500 000 ľudí. Už teraz má problémy s dodávkami paliva a zásob, kvôli čomu sa ruskí vojaci uchyľujú k rabovaniu.

Podľa analytika sa Rusko snaží prísť s takým scenárom, ktorý by "všetko zhodil na Ukrajinu". Rozviedka SVR sa pokúša dokázať, že Ukrajina tajne vyrábala jadrové zbrane. Kremeľ tvrdí, že k invázii musel pristúpiť, aby ochránil svoju bezpečnosť.

Pravosť správy nie je možné overiť. Už v minulosti sa objavili falošné správy od údajných zdrojov z FSB, ktoré mali za cieľ vniesť zmätok do ruskej komunikácie a vyvolať rozpory medzi rôznymi zložkami. Podozrenie, že ide o podvratnú správu, sa vznáša napríklad okolo tvrdenia ukrajinských predstaviteľov, že od protivojnových elementov z FSB dostali echo o pokuse čečenských kománd smrti zavraždiť Zelenského, vďaka čomu ich mohli včas zlikvidovať.

Horiace budovy fabriky a obchodu po bombardovaní v meste Irpiň na predmestí Kyjeva v nedeľu 6. marca TASR/AP

Insider FSB spochybňuje, že by práve tajná služba odovzdala Ukrajincom informácie. Správa však dosiahla požadovaný účinok. „Kadyrov sa zbláznil. Boli sme veľmi blízko konfliktu s ním,“ opisuje zákulisné rozpory. „Kadyrov sa neošíva bezdôvodne. Má svojich "dobrodružstiev" dosť. Vytvoril si totiž povesť nepremožiteľného. Pokiaľ jediný raz zlyhá, odstránia ho jeho vlastní ľudia.“

Invázia do júna?

Podľa špecialistu na Rusko z investigatívnej skupiny Bellingcat Christa Grozeva je správa zverejnená na Gulagu.net zrejme autentický. "Ukázal som ho dvom skutočným (súčasným alebo bývalým) FSB kontaktom a podľa nich bol bezpochyby napísaný ich kolegom," uviedol. Pravosti správy nahráva to, že bola zverejnená dôveryhodným zdrojom a je oveľa dlhšia, ako by zrejme bola, ak by ju napísal falšovateľ. Čím dlhší text, tým väčšia je totiž pravdepodobnosť chyby.

Invázia môže podľa whistleblowera trvať až do júna. „Náš podmienený termín je jún. Podmienený preto, že v júni už v Rusku v tom čase nebude žiadna ekonomika – nič nezostane,“ tvrdí. „Rusko skrátka nemá východisko. Neexistujú žiadne varianty možného víťazstva, iba možných prehier,“ dodáva, pričom nevylučuje, že by sa niekto z ruského vedenia mohol rozhodnúť zatiahnuť Rusko do medzinárodného konfliktu.

Veľké znepokojenie vyvolalo rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina vyhlásiť posilnenú pohotovosť jadrových síl. Analytik FSB si však nemyslí, že by sa šéf Kremľa chystal stlačiť „červené tlačidlo“. „Neverím v Putinovu vôľu obetovať sa, keď ani svojich najbližších ministrov a poradcov nepúšťa do svojej blízkosti.“ Dodáva, že do procesu je navyše zapojené väčšie množstvo ľudí a je možnosť, že niekto odmietne. Zároveň uvádza, že plutónium v hlaviciach by sa malo každých desať rokov meniť, pričom naznačuje, že sa tak nedeje a rakety teda môžu byť nefunkčné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok