ONLINE: Z Luhanskej oblasti boli Ruskom unesené desiatky ľudí, útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali civilné obete

ta3 tasr čt24 čtk
4.11.2022 06:33

Ruskí okupanti v rámci takzvanej filtrácie zadržali a uniesli tridsať ľudí z Luhanskej oblasti, uviedla Ukrajinská pravda s odkazom na armádny generálny štáb. Osud unesených nie je známy. Ruské útoky zabili za posledných 24 hodín v Doneckej oblasti osem civilistov a ďalších štrnásť zranili, oznámil oblastný šéf Pavlo Kyrylenko. Údaje nezahŕňajú mestá Mariupoľ a Volnovacha. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Z Luhanskej oblasti boli Ruskom unesené desiatky ľudí, útoky v Doneckej oblasti si vyžiadali civilné obete
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 Ruskí vojaci nútia ukrajinských civilistov odísť zo svojich bytov v okupovanom hlavnom meste Chersonskej oblasti a sami sa tam sťahujú, povedal v piatok obyvateľ. Na juhoukrajinské mesto sa teraz čoraz viac zameriava vojna, pripomína tlačová agentúra AP.

21:28 Irán žiada Rusko o pomoc so svojím jadrovým programom a chce po ňom dodávky rádioaktívneho materiálu a technológií na výrobu jadrového paliva. Informovala o tom v piatok americká stanica CNN s odkazom na zdroje z amerických tajných služieb.

21:01 Poradca amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pricestoval v piatok na neohlásenú návštevu Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími vysokopostavenými ukrajinskými predstaviteľmi. Informuje o tom stanica CNN. 

20:15 Ruská súkromná polovojenská organizácia, známa aj ako Vagnerova skupina, otvorila v Petrohrade svoje prvé centrum pre inovácie zamerané na posilnenie obranyschopnosti Ruska. Informovala v piatok agentúra AFP. 

20:14 Spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Alexander Dugin v piatok vyhlásil, že Rusko vedie "svätú vojnu proti antikristovi". Uviedol to v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu. Informovala britská stanica Sky News.

18:44 Ministerstvo hospodárstva (MH) SR nezlyhalo a ani neporušilo sankcie Európskej únie voči Rusku. Rezort to uviedol v súvislosti s medializovanými informáciami o vývoze vybraných tovarov do Ruskej federácie a Iránu a podozreniach, že môžu slúžiť Kremľu na výrobu zbraní. Poukazuje pritom na to, že v tomto prípade MH SR nebolo požiadané o vydanie exportnej licencie na vývoz tovaru dvojakého použitia a o predmetnom exporte nemalo vedomosť. 

17:40 Moskvou dosadené úrady v okupovanom juhoukrajinskom Chersone v piatok stiahli svoje predchádzajúce vyhlásenie o zákaze vychádzania v tomto meste, ktorý mal trvať nepretržite 24 hodín. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

17:31 Spojené štáty a Holandsko spoločne zaplatia renováciu 90 českých tankov T-72 pre ukrajinskú armádu. V piatok to oznámila hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová. Holandské ministerstvo obrany uviedlo, že na renováciu českých tankov vydá 45 miliónov eur a Ukrajine navyše poskytne ťažkú vojenskú techniku. Časť modernizovaných českých tankov dorazí na Ukrajinu ešte pred koncom tohto roku.

16:44 K explóziám a následnému požiaru došlo v okolí letiska v blízkosti juhoukrajinského mesta Cherson v oblasti okupovanej ruskými jednotkami. Podľa spravodajskej televízie CNN to vyplýva z videozáznamu zverejnenom na platforme Telegram. Moskvou dosadené úrady medzitým podľa agentúry AFP vyhlásili v Chersone "nepretržitý zákaz vychádzania".

16:37 Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta (G7) vytvorila mechanizmus na koordináciu pomoci Ukrajine pri oprave, obnove a obrane jej kritickej energetickej a vodnej infraštruktúry.

16:08 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok informoval, že k dnešnému dňu je na Ukrajine vykurovaná takmer polovica objektov.

15:41 Ministri zahraničných vecí skupiny G7 vyjadrili v piatok obavy v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami ruského prezidenta Vladimira Putina o jadrových zbraniach, informuje agentúra AFP. 

15:35 Rusko možno skladuje v areáli Kurskej jadrovej elektrárne na západe Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou zbrane, uvádza ukrajinská vojenská rozviedka. Podľa nej nie je vylúčené, že medzi skladovanými zbraňami v zariadení v blízkosti elektrárne sú aj balistické rakety dodané z Iránu. Informácie by mali preveriť medzinárodné organizácie, a to predovšetkým Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), uviedla spravodajská služba.

15:29 Konflikt Ruska s ukrajinským "neonacistickým režimom" bol nevyhnutný, povedal v prejave ku Dňu národnej jednoty ruský prezident Vladimir Putin. Boje na Ukrajine sa podľa neho odohrávajú vo vnútri jedného národa, pričom Ukrajinci sú hlavnou obeťou podnecovania nenávisti voči Rusom. Informovala o tom agentúra TASS.

15:20 Novým šéfom ukrajinskej štátnej plynárenskej spoločnosti Naftogaz sa v piatok stal bývalý minister Oleksij Černyšov. Bol menovaný vládnym nariadením, ktoré vo štvrtok podpísal premiér Denys Šmyhal. Vo funkcii nahradil štyridsaťšesťročného Jurija Vitrenka, ktorý tento týždeň po necelých dvoch rokoch vo funkcii bez oficiálneho oznámenia dôvodu skončil. Informovala o tom agentúra Reuters. Naftogaz je od júla v platobnej neschopnosti.

14:51 Použitie chemických, biologických alebo jadrových zbraní na Ukrajine bude mať pre Rusko vážne dôsledky, varovali dnes ministri zahraničia skupiny G7.

14:34 Ukrajinská armáda hlási ťažké boje v Donbase, cieľom ruských útokov sú predovšetkým mestá Bachmut, Soledar a Avdijivka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na armádneho hovorcu Serhija Čerevatého. Podľa predchádzajúcich vyjadrení tu Rusko počet svojich útokov strojnásobilo. "Nepriateľ pokračuje v útokoch a strieľa zo všetkých druhov delostrelectva, raketometov, tankov a mínometov," povedal ukrajinskej televízii hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Čerevatyj.

13:39 Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 a Austrálie sa na stretnutí v Nemecku dohodli, že pri rokovaní o cenovom strope na ruskú ropu stanovuje pevnú cenu, nie pohyblivú. S odkazom na interné zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Cenový strop je súčasťou sankcií, ktoré západné krajiny prijali v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

13:37 Ruský vodca Vladimir Putin podľa denníka Kommersant vyhlásil, že z Chersonu je potrebné evakuovať všetkých civilistov, ktorí žijú v zónach najnebezpečnejších operácií. Ukrajina uvádza, že Ruskom vykonávané presuny obyvateľov na okupovaných územiach nie sú evakuácie, ale nútené deportácie.

13:36 Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal dekrét, na základe ktorého bude možné mobilizovať aj ľudí, ktorí spáchali závažné trestné činy.

12:49 Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tiež uvádza, že Ukrajina podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) nezneužíva jadrový materiál, ako tvrdilo Rusko.

12:22 Ruské úrady možno pripravujú podmienky na pripojenie Záporožskej jadrovej elektrárne do ruskej energetickej siete, píše Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

11:44 Turecký vodca Recep Tayyip Erdogan sa dohodol s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom na tom, že chudobným africkým krajinám by malo byť obilie vyvážené na základe dohody o lodnom exporte cez Čierne more dodávané bezplatne. Erdogan to podľa agentúry Reuters povedal v prejave v Istanbule.

11:14 Slovensko po februárovom zahájení ruskej plnohodnotnej pozemnej invázie na Ukrajinu umožnilo dodať do Ruska tisíce kusov rôzneho tovaru, napríklad ložiská, stroje na výrobu súčastí pneumatík či celé motory, ktoré môže slúžiť na výrobu ťažkých zbraní. Napísal to slovenský Denník N. Slovenská finančná správa v reakcii uviedla, že pri listoch uvedených príkladov exportu nejde o tovar, ktorý by podliehal reštriktívnym opatreniam. Slovenský minister obrany Jaroslav Naď vzniknutú situáciu označil za problém a sľúbil nápravu. Slovensko vývoz citlivých položiek podľa denníka v porovnaní s Českom kontroluje menej dôkladne.

10:45 Nemecký kancelár Olaf Scholz požiadal pri návšteve Číny vodcu Si Ťin-pchinga, aby v súvislosti s ruskou agresiou voči Ukrajine využil svoj vplyv na Moskvu. Obaja politici sa zhodli na neprijateľnosti jadrových hrozieb.

10:08 Ruská armáda pravdepodobne začala na Ukrajine nasadzovať takzvané blokačné alebo protiústupové jednotky, ktorých úlohou je odrádzať ruských vojakov od úteku tak, že im hrozí zastrelením. Táto praktika svedčí o nízkej morálke ruských vojakov a ich neochote bojovať, uviedlo na Twitteri britské ministerstvo obrany, ktoré sa odvoláva na informácie britskej vojenskej rozviedky.

9:39 Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a bývalý prezident Dmitrij Medvedev v súvislosti s inváziou na Ukrajinu uviedol, že Rusko bojuje proti "umierajúcemu svetu" s jeho "nemravnými zvykmi" a že jeho konečným cieľom je zastaviť "najvyššieho vládcu pekla". O koho konkrétne sa podľa neho jedná, nespresnil, uviedol denník Kommersant.

9:17 Ruské útoky zabili za posledných 24 hodín v Doneckej oblasti osem civilistov a ďalších štrnásť zranili, oznámil oblastný šéf Pavlo Kyrylenko. Údaje nezahŕňajú mestá Mariupol a Volnovacha. Škody na obytných budovách aj infraštruktúre v dôsledku ruských zásahov hlásia Mykolajivská, Dnepropetrovská a Charkovská oblasť.

8:03 V piatok ráno bolo v Kyjeve bez elektriny 450 tisíc domácností, čo je viac ako v predchádzajúcich dňoch, uvádza Ukrajinská pravda s odvolaním sa na starostu Vitalija Klička a energetiky.

7:27 Ruskí okupanti v rámci takzvanej filtrácie zadržali a uniesli tridsať ľudí z Luhanskej oblasti, uviedla Ukrajinská pravda s odkazom na armádny generálny štáb. Osud unesených nie je známy. K podobným akciám dochádza aj v Chersonskej oblasti.

7:07 Z mesta Marijinka, ktoré sa nachádza v Doneckej oblasti, boli evakuovaní všetci obyvatelia, píše The Kyiv Independent s odkazom na ukrajinskú políciu. V obci, ktorá mávala takmer desať tisíc obyvateľov, boli zničené alebo poškodené všetky obytné domy. Evakuácia pokračuje aj v neďalekom meste Krasnohorivka, kde žilo osemnásť tisíc ľudí a kde teraz nie je voda, elektrina ani plyn.

7:04 Detský fond OSN (UNICEF) vo štvrtok oznámil, že Chersonskej oblasti na Ukrajine poskytol 29 elektrických generátorov. Informujeme podľa správy z webovej stránky spravodajskej stanice CNN. Tieto generátory majú tamojším obyvateľom pomôcť s obnovením prúdu, vykurovania i dodávok vody, pričom úžitok z nich má mať podľa UNICEF-u zhruba 12.000 ľudí. UNICEF uviedol, že 15 spomedzi týchto generátorov má zaistiť, že v prevádzke budú môcť zostať zdravotnícke zariadenia v obciach Novovoroncovka, Velyka Oleksandrivka a Vysokopilja. Zvyšných 14 generátorov bolo dodaných ukrajinským miestnym samosprávam,. Majú posilniť vodohospodárskej zariadenia v oblasti, a slúžiť tak miestnym obyvateľom aj záchranným službám. 

7:02 Rusko plánuje do 20. decembra naplno obnoviť dopravu na Krymskom moste, ktorý bol vážne poškodený po výbuchu 8. októbra. Informujeme podľa správy z webovej stránky stanice CNN, ktorá sa odvoláva na štvrtkové vyjadrenia ruského vicepremiéra Marata Chusnullina. "Plánujeme obnoviť dopravu v oboch jazdných pruhoch na moste," povedal Chusnullin počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ďalšími členmi vlády. Vicepremiér spresnil, že jeden pruh má byť sprejazdnený do 5. decembra a druhý do 20. decembra. Putin sa počas štvrtkového stretnutia poďakoval všetkým, ktorí sa na obnove mosta podieľajú. 

06:33 V Mykolajive na juhu Ukrajiny bolo počuť niekoľko výbuchov, napísal bez ďalších podrobností The Kyiv Independent.

06:32 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg bude s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom rokovať o vstupe Fínska a Švédska do Aliancie. Turecko a Maďarsko sú poslední členovia NATO, ktorí ešte prijatie dvojice severských krajín neschválili. Švédsko a Fínsko požiadali o vstup doAaliancie tento rok v máji v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine.

06:31 Ruské vojská na niektorých úsekoch frontu strojnásobili intenzitu svojich bojových akcií a podnikajú až osemdesiat útokov denne proti ukrajinským obrancom, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Na túto situáciu upozornil veliteľa síl Severoatlantickej aliancie v Európe, amerického generála Christophera Cavoliho.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, 3. novembra: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok