Ukrajina hlási ťažké boje v Donbase, cieľom ruských útokov sú mestá Bachmut, Soledar a Avdijivka

ta3 čtk
4.11.2022 14:41

Ukrajinská armáda hlási ťažké boje v Donbase, cieľom ruských útokov sú predovšetkým mestá Bachmut, Soledar a Avdijivka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na armádneho hovorcu Serhija Čerevatého. Podľa predchádzajúcich vyjadrení tu Rusko počet svojich útokov strojnásobilo.

Ukrajina hlási ťažké boje v Donbase, cieľom ruských útokov sú mestá Bachmut, Soledar a Avdijivka
TASR/AP (ilu)

"Nepriateľ pokračuje v útokoch a strieľa zo všetkých druhov delostrelectva, raketometov, tankov a mínometov," povedal ukrajinskej televízii hovorca východnej skupiny ukrajinských vojsk Čerevatyj. Vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vo štvrtok večer oznámil, že Rusko strojnásobilo počet svojich útokov. Podľa neho ide teraz až o 80 útokov denne. Situácia na fronte "je napätá, ale pod kontrolou", dodal.

Ruské jednotky, najmä žoldnierska Vagnerova skupina, už niekoľko mesiacov útočia na ukrajinské pozície v Bachmute v Doneckej oblasti. Dobytie mesta by im otvorilo cestu k aglomerácii Kramatorsku a Slovjansku. Podľa vojenských expertov však mesto po nedávnych protiofenzívach ukrajinskej armády a posunu frontu v Donbase stratilo svoje niekdajšie strategické dôležitosti.

Avdijivka, ležiaca niekoľko kilometrov severne od Donecku, je frontovým mestom od roku 2014. Ruské jednotky a sily Moskvou ovládaných separatistov tu za osem mesiacov vojny dosiahli len nepatrné územné zisky. Ukrajinský generálny štáb predpokladá vzhľadom na vysokú intenzitu bojov v posledných dňoch vysoké straty na ruskej strane. Denne hovorí o niekoľkých stovkách mŕtvych ruských vojakov. Údaje nie je možné nezávisle overiť.

Záporožie bolo podľa regionálnej správy v noci na piatok ostreľované ruskými raketami z protivzdušného systému S-300. Nad Dniprom sa podľa Ukrajincov podarilo zostreliť osem ruských bezpilotných lietadiel iránskej výroby. Jeden taký dron bol zachytený aj nad Ľvovskou oblasťou na západe krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok