Krajiny G7 sa dohodli na stanovení pevnej ceny za ruskú ropu. Malo by to pomôcť stabilite trhu

ta3 ČTK
4.11.2022 13:54

Skupina ekonomicky vyspelých krajín G7 a Austrália sa na stretnutí v Nemecku dohodli, že pri rokovaní o cenovom strope na ruskú ropu stanovuje pevnú cenu, nie pohyblivú. S odkazom na interné zdroje o tom informovala agentúra Reuters. Cenový strop je súčasťou sankcií, ktoré západné krajiny prijali v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Krajiny G7 sa dohodli na stanovení pevnej ceny za ruskú ropu. Malo by to pomôcť stabilite trhu
TASR/AP

"Koalícia sa dohodla, že cenový strop bude pevnou cenou, ktorú budeme pravidelne upravovať a ktorá nebude naviazaná na žiadny index," povedal zdroj z koalície, ktorý nie je oprávnený o týchto veciach hovoriť verejne. "Tým sa zvýši stabilita trhu a zjednoduší sa dodržiavanie pravidla, čím sa minimalizuje záťaž pre účastníkov trhu," dodal.

Na konkrétnej sume pre cenový strop sa zatiaľ partneri nezhodli. Ministri zahraničia sa obávali, že pohyblivú cenu by mohol ruský prezident Vladimir Putin zneužiť. Ak by totiž znížil objem dodávanej ruskej ropy, viedlo by to k rastu ceny na trhu, a tým by sa zvýšili aj jeho zisky.

Cenový strop na dodávky ropy po mori má začať platiť od 5. decembra, na ropné produkty potom od 5. februára. Rusko už skôr uviedlo, že odmietne dodávať ropu do krajín, ktoré stanovujú cenové limity. Dohoda o zavedení cenového stropu na ropu prepravovanú z Ruska do tretích krajín po mori je aj súčasťou ôsmeho sankčného balíka Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok