Putin podpísal dekrét umožňujúci mobilizovať aj zločincov

ta3 čtk
4.11.2022 13:48

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal výnos, na základe ktorého bude možné mobilizovať aj osoby, ktoré spáchali niektoré závažné trestné činy. Celkovo bolo podľa Putina pri mobilizácii povolaných do armády 318-tisíc ľudí, informujeme podľa agentúry TASS.

Putin v septembri vyhlásil čiastočnú mobilizáciu po sérii vojenských neúspechov ruských síl na Ukrajine. Minister obrany Sergej Šojgu vtedy uviedol, že do služby bude povolaných 300,000 záložníkov. Minulý týždeň Šojgu oficiálne oznámil Putinovi, že mobilizácia bola dokončená.

V dekréte sa podľa TASS uvádza, že mobilizované nebudú môcť byť aj naďalej osoby odsúdené za pohlavné zneužívanie neplnoletých, terorizmus, špionáž, vlastizradu, extrémizmus a niektoré ďalšie trestné činy. Mobilizácii nebudú podliehať ani ľudia, ktorí majú v trestnom registri záznam za nedovolené nakladanie s jadrovými materiálmi a rádioaktívnymi látkami. Už skôr médiá uvádzali, že ruská žoldnierska Vagnerova skupina verbovala do svojich radov pre vojnu na Ukrajine odsúdenca v nápravných zariadeniach.

Putin v piatok uviedol, že do ruskej armády bolo v rámci skončenej mobilizácie privedených 318-tisíc ľudí. Vyšší ako pôvodne plánovaný počet odvedencov vysvetlil dobrovoľníkov, ktorí sa v údajne veľkom množstve hlásia do služby. Na 49.000 mobilizovaných už plnia bojové úlohy na Ukrajine, všetci ostatní sa teraz venujú výcviku, povedal Putin.

Štát sa podľa Putina zameria na podporu rodín mobilizovaných. Spravodajský portál Meduza v tejto súvislosti uviedol, že Putin podpísal nariadenie o jednorazovej výplate 195.000 rubľov (78.500 korún) mobilizovaným vojakom. Predtým Putin sľúbil, že mobilizovaní muži budú dostávať mesačnú odmenu minimálne v tejto výške. Nie je však jasné, či má nové nariadenie s týmito mesačnými výplatami nejakú súvislosť, podotkol server. Vo štvrtok médiá informovali o protestnej akcii vo výcvikovom stredisku v ruskom Uľjanovsku, kde sa mobilizovaní búrili kvôli tomu, že sľúbené mesačné výplaty nedostali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok