Irán žiada Rusko o pomoc s jadrovým programom, tvrdia zdroje stanice CNN

TA3 ČTK
4.11.2022 21:28

Irán žiada Rusko o pomoc so svojím jadrovým programom a chce po ňom dodávky rádioaktívneho materiálu a technológií na výrobu jadrového paliva. Informovala o tom v piatok americká stanica CNN s odkazom na zdroje z amerických tajných služieb.

Irán žiada Rusko o pomoc s jadrovým programom, tvrdia zdroje stanice CNN
TASR/AP

Ruské dodávky by Iránu mohli pomôcť v civilnom jadrovom programe a mohli by tiež skrátiť dobu potrebnú na zostrojenie jadrovej zbrane. Podľa CNN nie je však jasné, či Rusko, ktoré podľa západných krajín získava od Iránu bezpilotné lietadlá pre boje na Ukrajine, s iránskou požiadavkou súhlasilo.

Nové jadrové palivo a technológie by podľa amerických spravodajcov Iránu pomohli v rýchlejšom pokračovaní jadrového programu, o ktorom Teherán tvrdí, že má výlučne mierové účely. Dodávky z Ruska by však Iránu mohli pomôcť aj skrátiť dobu, ktorú potrebuje na zostavenie vlastnej jadrovej zbrane.

V minulosti Rusko odmietalo možnosť, aby Teherán získal vlastnú jadrovú zbraň. Preto nie je podľa CNN isté, či Moskva teraz požiadavke vyhovie. Podľa analytikov sa však vzťahy medzi oboma krajinami výrazne zmenili. Podľa západných krajín Irán dodáva Rusku drony, ktoré potom Moskva nasadzuje v bojoch na Ukrajine, ale aj ďalší vojenský materiál. Podľa amerických rozviedok je možné, že Moskva radí iránskym bezpečnostným zložkám, ako zvládať terajšie protivládne protesty v krajine.

Podľa analytika Jamesa Actona Irán nepotrebuje nevyhnutne ruskú pomoc. Tá by jej však umožnila vyrábať jadrové palivo rýchlejšie a lacnejšie. "Pred tromi až štyrmi rokmi, keď vzťahy medzi USA a Ruskom boli v zlom, ale nie katastrofickom stave, by som bol dosť skeptický ohľadom ruskej ochoty pomôcť Iránu," povedal stanici CNN Acton. Za súčasnej situácie, keď sú vzťahy s USA veľmi zlé a naopak tie s Teheránom sa zlepšujú, by Moskva podľa Actona mohla mať ústretovejší postoj.

Rusko patrilo medzi krajiny, ktoré v roku 2015 uzavreli s Iránom dohodu o jeho jadrovom programe (JCPOA). Tá mala zabezpečiť zrušenie sankcií uvalených na Irán výmenou za obmedzenie jadrového programu. Z dohody v roku 2018 odstúpila vtedajšia administratíva Donalda Trumpa. Po príchode Joea Bidena do Bieleho domu sa americká administratíva snažila dojednať návrat k dohode. 

Kvôli násilnému potlačovaniu demonštrácií v Iráne a iránskym dodávkam zbraní do Ruska sú však podľa Washingtonu v súčasnosti rokovania o návrate k dohode na mŕtvom bode. Na začiatku tohto roka zástupca iránskej organizácie pre jadrovú energiu Behrúz Kamálvandí oznámil, že Teherán rokuje s Moskvou o rozšírení jedinej jadrovej elektrárne v Búšehre, ktorú Irán dostaval s pomocou Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok