Konflikt Ruska s ukrajinským neonacistickým režimom bol nevyhnutný, vyhlásil Putin

TA3 ČTK
4.11.2022 15:29

Konflikt Ruska s ukrajinským "neonacistickým režimom" bol nevyhnutný, povedal v prejave ku Dňu národnej jednoty ruský prezident Vladimir Putin. Boje na Ukrajine sa podľa neho odohrávajú vo vnútri jedného národa, pričom Ukrajinci sú hlavnou obeťou podnecovania nenávisti voči Rusom. Informovala o tom agentúra TASS.

Prezident SAE sa v utorok stretne s Putinom v Moskve
TASR/AP

Rusko na konci februára začalo voči susednej krajine agresívnu vojnu, časti okupovanej Ukrajiny sa Ruská federácia pokúsila anektovať po hlasovaní, ktoré svet neuznal. "K ukrajinskému ľudu sme sa vždy správali s úctou a vrelosťou. Tak tomu bolo a je aj napriek súčasnej tragickej konfrontácii," vyhlásil ruský prezident Putin.

"Ukrajine sa bohužiaľ podarilo vštepiť do mysle miliónov ľudí také pseudohodnoty, ktoré viedli k tomu, že na tomto území vzniklo protiruské naladenie," povedal Putin na stretnutí s ruskými historikmi a náboženskými predstaviteľmi pri príležitosti sviatku Dňa národnej jednoty. "Rozbuška rozpadu našej krajiny bola veľmi šikovne pripravená," dodal. Horké je to podľa neho preto, že konfrontácia sa odohráva "vlastne vo vnútri jedného národa".

"Je to Ukrajina, ukrajinský ľud, kto je prvou a hlavnou obeťou zámerného podnecovania nenávisti voči Rusom," uviedol ruský prezident. Putin, ktorý 24. februára vydal ruskej armáde rozkaz na inváziu, v minulosti označil Ukrajinu za umelý štátny útvar a uprel jej právo na existenciu.

Tvrdí, že Západ manipuloval Ukrajincami, aby sa obrátili proti Rusku a odmietli koncept spoločnej rusko-ukrajinskej histórie. Ukrajinci sa z veľkej väčšiny necítia byť súčasťou ruského národa. Vymyslené obvinenie ukrajinského vedenia z príchylnosti k nacizmu použil Putin ako jednu zo zámienok začatia invázie.

Putin ďalej uviedol, že Rusko je "jedinečná civilizácia a jedinečná kultúra" a o jeho dejinách sa treba starostlivo učiť. Západ podľa neho vtĺka miliónom ľudí do hlavy historické nezmysly, vrátane tých o druhej svetovej vojne a úlohe Sovietskeho zväzu pri víťazstve nad nacistickým Nemeckom. 

"Určite sa musíme veľmi pozorne pozrieť na to, ako by sme mali výučbu tohto predmetu (dejepisu) štruktúrovať," povedal. Putin podľa agentúry Reuters tiež bez uvedenia dôkazov zopakoval tvrdenie, že Poľsko sa nevzdalo snov o prevzatí časti Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok