ONLINE: Bulhari schválili pomoc pre Kyjev. Putin zriadi v Moskve veľkú výstavu venovanú Ukrajine

ta3 tasr čtk čt24
3.11.2022 06:33

Bulharský parlament vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov odsúhlasil dodávky zbraní Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin v piatok, teda na Deň národnej jednoty, zaháji veľkú výstavu venovanú Ukrajine a jej vzťahom s Ruskom. Udalosti sme s vami sledovali online

ONLINE: Bulhari schválili pomoc pre Kyjev. Putin zriadi v Moskve veľkú výstavu venovanú Ukrajine
TASR/AP

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:14 Kvôli ruským útokom sa vo štvrtok večer ocitlo bez elektriny asi 4,5 milióna Ukrajincov v Kyjeve a desiatich ďalších oblastiach, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom vystúpení. Šéf štátu zdôraznil, že Rusko sa uchyľuje k "teroru proti energetike" kvôli svojej slabosti: nedokáže poraziť Ukrajinu na bojisku, a tak sa týmto terorom pokúša zlomiť Ukrajincov.

21:44 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vo štvrtok vyhlásil, že Švédsko a Fínsko ešte nesplnili všetky záväzky vyplývajúce z dohody, ktorou sa schvaľujú ich žiadosti o vstup do NATO, a musia ešte prijať konkrétne kroky.

21:31 Poľsko a Litva chcú posilniť prítomnosť NATO na svojom území, aby mali väčší pocit bezpečia aj lepšiu schopnosť čeliť ruským hrozbám. Povedal to vo štvrtok námestník poľského ministra zahraničných vecí Marcin Przydacz. 

21:24 Kyjev vo štvrtok odsúdil "násilné masové premiestňovanie" ukrajinských občanov žijúcich v oblastiach okupovaných Ruskom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP. 

20:51 Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz vo štvrtok oznámila, že jej strata za 1. polrok 2022 oproti vlaňajšku strmo vzrástla v dôsledku vojny po ruskej invázii koncom februára. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

20:25 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok uviedol, že sa mu napriek výpadku elektriny, v dôsledku ktorého sa prerušilo spojenie, podarilo virtuálne vystúpiť na schôdzke šéfov diplomacií skupiny G7 v nemeckom Münsteri. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

19:56 Bývalé vedenie jedného z ukrajinských úradov spreneverilo 250 miliónov hrivien určených na nákup nepriestrelných viest pre armádu. Informoval o tom dnes Štátny úrad pre vyšetrovanie, ktorý má na Ukrajine funkciu kriminálnej ústredne.

19:55 Švédsko a Fínsko sa zaviazali spolupracovať s Tureckom a dokázať mu, že sa nemusí obávať ich vstupu do Severoatlantickej aliancie. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom v Istanbule. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

19:40 Poslanci zahraničného výboru dolnej komory českého parlamentu prijali vo štvrtok uznesenie, v ktorom označili súčasný režim v Rusku za teroristický. Oznámil to predseda zahraničného výboru PS ČR Marek Ženíšek na sociálnej sieti Twitter. Z Prahy informuje spravodajkyňa TASR.

19:26 Švajčiarsko vo štvrtok nepovolilo Nemecku vyexportovať muníciu švajčiarskej výroby na Ukrajinu. Oznámila to tamojšia vláda s tým, že takéto opatrenie by bolo narušením švajčiarskej neutrality, informuje agentúra Reuters. 

19:09 Ukrajina upozorňuje, že zdanlivé stiahnutie sa ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu krajiny by mohlo byť len pascou zo strany Moskvy. Vo štvrtok to vyhlásila hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeniuková. TASR správu prevzala zo stanice Sky News a denníka The Guardian. 

19:01 Proruskí hackeri vo štvrtok napadli účet hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného na platforme Instagram. Podľa britskej stanice BBC to potvrdila Zalužného konzultantka pre strategickú komunikáciu Ľudmyla Dolhonovská.

18:57 Ukrajina sa nezúčastní na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Indonézii v prípade, že tam príde aj šéf Kremľa Vladimir Putin, vyhlásil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra AFP.

18:53 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na tlačovej konferencii s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Çavuşogluom povedal, že nastal čas, aby sa Švédsko a Fínsko stali plnohodnotnými členmi aliancie. Informovala o tom agentúra Reuters. Šéf NATO uviedol, že obe severské krajiny splnili požiadavky, aké na ne Turecko kládlo.

18:23 Desať miliónov ton obilia a potravín odišlo z čiernomorských prístavov Ukrajiny za uplynulé tri mesiace, uviedol vo štvrtok generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres, ktorý zároveň vyzval na predĺženie nepriamej rusko-ukrajinskej dohody s cieľom znížiť hrozbu hladu vo svete. OSN zároveň oznámila pokrok v rokovaniach o odblokovaní vývozu hnojív z Ruska.  

18:09 Rusko podľa slov ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu tvrdeniami o "špinavej bombe" potvrdilo svoj status "najväčšieho klamára na svete". Kuleba sa takto vyjadril v reakcii na výsledky inšpekcie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), informuje denník The Guardian.

18:06 Británia sa snaží zabrániť iným krajinám, aby využívali jej služby na prepravu ruskej ropy. Používať ich budú môcť len v prípade, ak ju nakúpia za rovnakú alebo nižšiu cenu, ako stanovili západné vlády v rámci sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

17:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa nezúčastní nadchádzajúceho summitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali, pokiaľ na ňom bude prítomná hlava ruského štátu Vladimir Putin. Zelenskyj to vo štvrtok podľa ukrajinských agentúr povedal novinárom.

17:19 Ruské vojská sa zrejme budú sťahovať zo západného brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, povedal podľa denníka Kommersant zástupca ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov. Na západnom brehu Dnepra pritom leží aj samotné stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa podarilo ruským vojskám od začiatku invázie na Ukrajinu obsadiť.

16:58 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok, teda na Deň národnej jednoty, zaháji veľkú výstavu venovanú Ukrajine a jej vzťahom s Ruskom. Urobí tak viac ako osem mesiacov od začatia plnohodnotnej vojny proti susednej krajine, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

16:42 Bulharský parlament vo štvrtok veľkou väčšinou hlasov odsúhlasil dodávky zbraní Ukrajine. Proti boli proruské strany, nesúhlasí s nimi ani prezident Rumen Radev. O povahe vojenskej pomoci sa ešte len rozhodne. 

16:32 Ukrajina by bola v práve, keby zareagovala útokom na vzdušné údery z bieloruského územia, ktorým od začiatky ruskej invázie čelí. Spravodajskému portálu Ukrajinska pravda to povedala hlavná predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská. Podčiarkla, že hoci režim v Minsku prepožičiava Rusku bieloruské územie k útokom na Ukrajine, mnohí Bielorusi proti vojne na Ukrajine protestovali a snažia sa jej zabrániť.

16:13 Zoskupenie štátov G7 nedovolí Rusku, aby túto zimu obyvateľov Ukrajiny "vyhladovalo". Vo štvrtok to na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 povedala šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková. Informovala agentúra AFP. 

16:12 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) nezaznamenala žiadne náznaky neohlásených jadrových aktivít v troch lokalitách na Ukrajine, ktoré na žiadosť Kyjeva navštívila v súvislosti s tvrdeniami Ruska o plánovanom odpálení takzvanej "špinavej bomby", oznámil vo štvrtok generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi. Informovala agentúra AFP.

15:40 Ukrajina vo štvrtok prepustila 107 ruských vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Rovnaký počet vojnových zajatcov sa vrátil aj na Ukrajinu, informovala agentúra Ukrinform.

14:25 Ruské ministerstvo zahraničia si predvolalo britskú veľvyslankyňu Deborah Bronnertovú a odovzdalo jej protest, ktorý sa týka údajného zapojenia Veľkej Británie do útoku na ruskú čiernomorskú flotilu. Informovala o tom agentúra Reuters. Londýn odmieta, že by sa na sobotňajšom útoku drony, z ktorého Rusi vinia Ukrajinu, akokoľvek podieľal. Kyjev sa k útoku neprihlásil.

13:55 Rusko sa rozmiestnením mobilizovaných vojakov v Bielorusku snaží odvrátiť pozornosť Kyjeva od diania na východe a juhu Ukrajiny, uviedol zástupca šéfa ukrajinského armádneho generálneho štábu Oleksij Hromov. Moskva sa podľa neho snaží týmto spôsobom donútiť Kyjev, aby z východu a juhu Ukrajiny presunul časť svojich vojsk na sever. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

13:36 Rusko a Ukrajina si chcú vo štvrtok vymeniť ďalších vojnových zajatcov. Informujeme podľa správy AFP, ktorej  to oznámil Denis Pušilin, ktorý je označovaný za najvyššieho predstaviteľa samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). "Dnes dostaneme naspäť 107 našich bojovníkov z ukrajinských žalárov," uviedol Pušilin na sociálnej sieti Telegram s tým, že 65 z nich pochádza zo separatistických území na východe Ukrajiny. "Rovnaké množstvo väzňov vrátime Ukrajine," dodal.

12:53 Slovenský prepravca zemného plynu Eustream, ktorý dlhodobo zaisťuje hlavne tranzit ruského plynu, vo svojom uplynulom finančnom roku prepravil zhruba o štvrtinu menej suroviny ako v predchádzajúcom roku. V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu a zavedenie protiruských sankcií Eustream do budúcnosti počíta aj s možnosťou úplného ukončenia dodávok z Ruska.

12:44 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa ruskej agentúry TASS varoval, že obnovenie ruskej účasti na dohode o vývoze obilí cez Čierne more ešte neznamená, že sa Rusko rozhodne dojednanie predĺžiť. Platnosť dohody podľa predchádzajúcich dojednaní vyprší 19. novembra.

12:33 V okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti boli počuť výbuchy, uviedol tamojší starosta Ivan Fedorov. Podľa neho mohla byť zničená časť miestnej továrne, ktorej jednu budovu používali Rusi ako základňu. Informujeme podľa správy z portálu The Kyiv Independent.

12:12 Vyše 51 percent Ukrajincov žijúcich v Poľsku si zlepšilo životnú úroveň, ukázal vo štvrtok zverejnený prieskum medzinárodnej pracovnej agentúry Gremi Personal. Informujeme podľa správy agentúry PAP. Žiadne zmeny v životnej úrovni nehlásilo 36,7 percenta Ukrajincov a pre 12,2 percenta sa ich životná úroveň v Poľsku zhoršila. Skupina ukrajinských respondentov, ktorým sa zlepšila životná úroveň, spresnila, že v Poľsku si môžu dovoliť tovar, ktorý si na Ukrajine nemohli kupovať. Agentúra Gremi Personal poznamenala, že Ukrajinci tvorili v Poľsku pred ruskou inváziou na Ukrajinu (24. februára) najväčšiu skupinu migrantov, Ich počty však dramaticky narástli, keďže Poľsko prijalo už milióny vojnových utečencov. Gremi Personal urobila online prieskum na vzorke 1210 ukrajinských mužov a žien.

12:08 Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj vyhlásil, že ukrajinské jednotky od začiatku vojny zničili dvojnásobok ruských lietadiel oproti tomu, koľko Sovietsky zväz stratil za desať rokov bojov v Afganistane. Straty ruského letectva na Ukrajine podľa neho čítajú 278 lietadiel. Invázia Rusko zničí, je presvedčený Zalužnyj.

11:45 Z radnice okupovaného Chersonu zmizla ruská vlajka, ktorá tam viala od príchodu ruských vojsk na jar. Zástupca šéfa okupačnej správy Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v ruskej televízii povedal, že ruské vojská sa zrejme čoskoro stiahnu na ľavý breh Dnepra. Rusko okupuje časť Chersonskej oblasti vrátane jej metropoly, čo je jediná oblasť na pravom brehu Dnepra, ktorú má pod kontrolou. Ukrajina tam už týždne vykonáva ofenzívu.

11:26 Ruské rakety v stredu v noci zasiahli kritickú energetickú infraštruktúru v Záporoží a Dnepropetrovsku, oznámila ukrajinská spoločnosť Ukrenergo, ktorá spravuje rozvodnú sieť. Rusi tým opäť sťažili zásobenie ukrajinských domácností elektrinou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že okupanti už zničili štyridsať percent z celej energetickej infraštruktúry.

11:00 Moskva tvrdí, že sa neplní časť dohody o vývoze obilia cez Čierne more, ktorá sa týka ruského exportu cez ukrajinské územie. "Stále nevidíme žiadny výsledok, pokiaľ ide o druhú časť dojednania," vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

10:21 Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov požiadal OSN o pomoc s naplnením časti dohody o vývoze obilia cez Čierne more, ktorá uľahčuje export ruských poľnohospodárskych produktov. Lavrov to vyhlásil počas návštevy Jordánska.

10:03 Ukrajina neprijala nové záväzky, ktoré by presahovali podmienky dohody s Ruskom o vývoze obilia cez Čierne more, tak ako bola podpísaná v auguste, tvrdí hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia Oleg Nikolenko. Ukrajina podľa neho tiež nikdy nevyužila námorný obilný koridor na vojenské účely a ani nikdy nemala taký zámer.

9:26 Sesť lodí s nákladom poľnohospodárskych produktov vyplávalo z ukrajinských čiernomorských prístavov, deň po obnovení dohody medzi Ruskom a Ukrajinou o exporte obilia. Plavidlá vezú 290 tisíc ton potravín do európskych a ázijských krajín, oznámil ukrajinský minister dopravy.

8:42 Britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej správe o vývoji vojny zmienilo, že ruskí vojaci slúžiaci na Ukrajine sú pravdepodobne znechutení tým, že sú nútení obsluhovať staré bojové vozidlá pechoty, ktoré označujú ako "plechovky". V polovici októbra presiahli straty týchto vozidiel štyridsať kusov denne, čo zodpovedá výzbroji jedného práporu. V posledných týždňoch sa Rusko pravdepodobne uchýlilo na obstaranie najmenej stovky tankov a bojových vozidiel z bieloruských skladov, tvrdí ministerstvo. Druh vojenskej techniky je zásadný pre ruský spôsob vedenia vojny. Ruské sily sa ale ďalej stretávajú s ťažkosťami pri dodávkach munície a dozbrojovania.

08:41 Ukrajinská armáda hlási, že za posledných dvadsaťštyri hodín odrazila dvanásť ruských útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Počas uplynulého dňa Rusi údajne útočili na viac ako dvadsať miest.

7:57 Nemecký dovozca plynu Uniper vykázal za tri štvrťroky rekordnú stratu štyridsať miliárd eur. Firmu tvrdo zasiahlo obmedzovanie dodávok z Ruska.

7:48 Rekreačné stredisko pri priehrade Zegrze neďaleko Varšavy, ktoré malo v prenájme ruské veľvyslanectvo, prevzala do správy poľská vládna organizácia Štátne lesy (Lasy Panstwowe, LP). V stredu to oznámilo poľské ministerstvo pre klímu a životné prostredie. Informujeme na základe správy agentúry PAP. Organizácia ukončila zmluvu s ruským veľvyslanectvom vo Varšave o prenájme rekreačného strediska v lokalite Skubianka v apríli tohto roka.  Na pozemku, ktorý mali Rusi v prenájme, sú dva hotely, dve vily, osem letných chát a administratívna budova. Oficiálnym dôvodom ukončenia nájomnej zmluvy boli nedoplatky. "Centrum je úplne zdevastované. Rusi všetko zničili, aj káble sú zo stien vytrhané", napísal na Twitteri hovorca Štátnych lesov Michal Gzowski.

7:46 Ukrajinská protiletecká obrana za posledných dvadsaťštyri hodín zostrelila desať dronov iránskej výroby Šáhid-136 a ruských bezpilotných lietadiel Orlan. Oznámil to ukrajinský generálny štáb.

7:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal obnovenie dohody o vývoze obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov ako "významný diplomatický úspech" pre Ukrajinu aj celý svet. Informujeme podľa agentúry AFP."Realizácia iniciatívy na vývoz obilia pokračuje," povedal Zelenskyj v stredu vo svojom pravidelnom večernom príhovore. S obnovením dohody Rusko súhlasilo po tom, ako od Kyjeva dostala "dostatočné" písomné záruky, že Ukrajina nepoužije námorné koridory určené pre vývoz obilia na vojenské operácie proti Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin zároveň krátko na to upozornil, že Rusko by mohlo od dohody opäť odstúpiť v prípade, že by Kyjev tieto záruky nedodržal. Zelenskyj v stredu večer uviedol, že skutočnosť, že sa Kremeľ po ôsmich mesiacoch vojny dožaduje bezpečnostných záruk od Ukrajiny podľa jeho slov odhaľuje  "neúspech ruskej agresie", aj to, "akí sme silní, ak zostaneme jednotní".

7:04 Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň je odpojená od elektrickej siete, oznámila to spoločnosť Enerhoatom. Ruské vojská podľa spoločnosti počas bombardovania zničili zostávajúce vedenie vysokého napätia. Elektráreň je teraz odkázaná len na dieselové generátory, ktoré majú palivo na pätnásť dní. Enerhoatom doplnil, že piaty a šiesty blok je postupne vypínaný.

06:32 Viac ako osemdesiat percent Ukrajincov, ktorí pred vojnou utiekli do Holandska, si už našlo prácu. V krajine v súčasnosti žije okolo päťdesiatpäť tisíc ukrajinských utečencov. Píše o tom server Ukrinform.

06:32 Ukrajinská armáda vykonala približne stopäťdesiat palebných a leteckých úderov na ruské pozície na juhu Ukrajiny a zničila štyri ruské muničné sklady a cisterny s palivom, oznámilo ukrajinské južné velenie. Velenie tiež tvrdí, že Rusko má teraz v Čiernom mori sedem lodí, vrátane jednej vojnovej lode a jedného nosiča rakiet krajiny-krajiny s ôsmimi riadenými strelami Kaliber na palube.

06:31 Cena pšenice na trhoch klesla v reakcii na oznámenie Ruska, že sa vracia k dohode s Ukrajinou o vývoze obilnín cez Čierne more. Správa upokojila obchodníkov ohľadom plynulosti dodávok potravín.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v stredu 2. novembra

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok