Zásobujeme Putinovu armádu? Zo Slovenska mali vyviezť tovar na výrobu zbraní

ta3
4.11.2022 10:55

V iránskom drone, ktorý sa zrútil v októbri na Ukrajine, a ktorý využívala ruská armáda, našli rakúsky motor Rotax 912. Podľa zistení Denníka N mali slovenské colné úrady povoliť v apríli vývoz práve tohto typu motora do Iránu. Denník sa dostal k zoznamu tisícov kusov tovaru, ktoré mali colníci pustiť do Ruska po vypuknutí vojny na Ukrajine. Tento tovar mohol slúžiť na výrobu ťažkých zbraní.

Medzi tovar, ktorý sa mal zo Slovenska do Ruska vyvážať, patria ložiská, stroje na výrobu časti pneumatík a aj celé motory, píše Denník N. Colníci si pri vydávaní povolení pre vývoz zrejme neoverili, či by sa tento tovar dal použiť aj na výrobu vojenskej techniky. Denník podotýka, že ak by išlo o tovar dvojakého využitia na civilné aj vojenské účely, mohlo by to znamenať porušenie sankcií Európskej únie.  

Finančná správa pre denník reagovala, že jej colníci nič nezanedbávajú. "Nerozhodujeme o tom, či tovar vyvážaný do Ruska bude alebo nebude použitý ruskou armádou," vyjadrila sa. Finančná správa patrí pod ministerstvo financií a jej prezident Jiří Žežulka spadá priamo pod ministra Igora Matoviča. 

O záležitosti už boli informovaní predseda vlády Eduard Heger aj minister obrany Jaroslav Naď. Premiér uviedol, že si vývozy preveruje u Naďa. Ten to označil za problém, sľubuje nápravu a adekvátne opatrenia.

Ministerstvo o tom nevedelo

Na vývoz vojenského materiálu zo Slovenska a aj na vývoz tovaru dvojakého použitia – na civilné aj vojenské účely – je potrebné podľa Denníka N rozhodnutie ministerstva hospodárstva. Rezort sa vyjadril, že o vývoze takýchto položiek nevedel.

Ministerstvo však uviedlo, že licencie na vývoz takýchto tovarov do Ruskej federácie ani do Iránu nevydalo, pretože ide o krajiny, na ktoré sú v oblasti exportu tovarov uplatňované medzinárodné sankcie.

Diera v bezpečnosti

Zdroj z českých štátnych úradov pre český Deník N vysvetlil, v čom je problém na slovenskej strane. "V Česku udeľujeme stovky licencií každý rok a preskúmavame jednotlivé vývozy tovarov dvojakého použitia. Na Slovensku sú to jednotky. Problém je v tom, že slovenské úrady to neskúmajú," tvrdí zdroj. 

Pravidlá sa podľa zdroja dajú obísť tak, že ak by firma chcela vyviezť špecializovaný sústruh, neuvádza presné údaje do dokumentov a vývozom sa zaoberá iba colný úrad, ktorý už neskúma detaily a presnú špecifikáciu stroja. "Je to diera v bezpečnosti a Slovensko je v tomto slabý článok," povedal zdroj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok