Podľa šéfa Kremľa je potrebné evakuovať civilistov z najnebezpečnejších zón Chersonskej oblasti

ta3 čtk
4.11.2022 14:04

Ruský prezident Vladimir Putin podľa denníka Kommersant vyhlásil, že z ukrajinského Chersonu je potrebné evakuovať všetkých civilistov, ktorí žijú v zónach "najnebezpečnejších operácií". O potrebe evakuácie obyvateľov Chersonskej oblasti už predtým hovorili tamojšie okupačné úrady. Cherson aj väčšinu Chersonskej oblasti začiatkom marca ovládli počas invázie na Ukrajinu ruské vojská.

Podľa šéfa Kremľa je potrebné evakuovať civilistov z najnebezpečnejších zón Chersonskej oblasti
TASR/AP

 Vo štvrtok predstaviteľ miestnej proruskej správy uviedol, že ruskí vojaci v Chersonskej oblasti sa zrejme stiahnu zo západného brehu Dnepra, na ktorom leží aj mesto Cherson. Ukrajina varovala, že šírenie týchto správ by mohlo byť súčasťou ruskej taktiky.

"Samozrejme je dôležité odviezť všetkých ľudí, ktorí žijú v Chersone, zo zón najnebezpečnejších operácií. Pretože civilné obyvateľstvo nesmie trpieť ostreľovaním, nejakými útokmi, protiútokmi a ďalšími akciami spojenými s vojenskými operáciami," vyhlásil Putin pri príležitosti pokladania kvetov k pamätníku ruských hrdinov. takzvané smúty. Tak sa v ruských dejinách označuje prelom 16. a 17. storočia, kedy po vymretí dynastie Rurikovcov v krajine panoval zmätok kvôli nástupníckym problémom.

Ukrajinská armáda vedie v Chersonskej oblasti od konca leta protiofenzívu. Ruské úrady v posledných týždňoch začali apelovať na obyvateľov niektorých miest regiónu, aby sa presunuli do bezpečnejších zón. Argumentujú pritom hrozbou útokov zo strany ukrajinskej armády.

Okupačná správa oblasti uvádza, že zo západného brehu Dnepra na východnú prepravila v uplynulých týždňoch už desiatky tisíc ľudí. Tento týždeň potom začala nútiť civilistov k odchodu z domovov aj v mestách a obciach ležiacich na asi 15 kilometrov dlhom páse pozdĺž východného brehu rieky. Vo štvrtok zástupca ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov povedal, že ruské vojská sa zrejme budú sťahovať zo západného brehu, a vyzýval obyvateľov Chersonu na evakuáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok