Stoltenberg sa stretne s Erdoganom, diskutovať budú o rozšírení zoznamu krajín NATO

ta3 čtk
4.11.2022 06:48

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg bude v piatok s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom rokovať o vstupe Fínska a Švédska do aliancie. Turecko a Maďarsko sú poslední členovia NATO, ktorí ešte prijatie dvojice severských krajín neschválili.

Jens Stoltenberg 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Turecko sa k tomu zdráha dať súhlas, pretože Fínsko a Švédsko podľa neho podporujú kurdské skupiny, ktoré Ankara pokladá za teroristické. Stoltenberg vo štvrtok po rokovaní so šéfom tureckej diplomacie Mevlütom Çavuşogluom povedal, že Fínsko a Švédsko posilnili spoluprácu s Ankarou v boji proti terorizmu a že pribudlo prípadov extradície do Turecka. Avšak podľa tureckých predstaviteľov nie sú ich kroky ohľadom boja proti terorizmu dostatočné a prezident Erdogan sa v uplynulých týždňoch opakovane vyhrážal, že by Turecko prijatie dvojice severských krajín do NATO mohlo blokovať.

Nie je vylúčené, že Stoltenberg s Erdoganom preberú aj aktuálne dianie okolo ruskej invázie na Ukrajinu. Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do aliancie, ktorá má teraz 30 členov, tento rok v máji práve v dôsledku útoku Ruska na Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok