Ruské vojská strojnásobili intenzitu útokov, vyhlásil ukrajinský generálny štáb

ta3 čtk
4.11.2022 06:42

Ruské vojská na niektorých úsekoch frontu strojnásobili intenzitu svojich bojových akcií a podnikajú až 80 útokov denne proti ukrajinským obrancom, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Na túto situáciu upozornil veliteľa síl Severoatlantickej aliancie v Európe, amerického generála Christophera Cavoliho.

"Posúdili sme situáciu na fronte. Je napätá, ale zostáva pod kontrolou. Nepriateľ strojnásobil intenzívnosť bojových operácií na jednotlivých úsekoch frontu - až na 80 útokov každý deň. Vďaka hrdinstvu a majstrovstvu našich vojakov držíme obranu," uviedol ukrajinský generál.

S americkým kolegom prebral aj ruské útoky podnikané za pomoci rakiet, striel s plochou dráhou letu a dronov. "Naši partneri chápu, že je nevyhnutné dodať Ukrajine systémy protiraketovej a protivzdušnej obrany a vynakladajú v tomto smere značné úsilie," ocenil ukrajinský veliteľ.

Zalužnyj nespresnil najohrozenejšie úseky frontu. Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v stredu v televízii hovorila o tom, že najintenzívnejšie boje sa odohrávajú v Bachmute a pri Soledare v Donbase na východe krajiny, kde ukrajinskí obrancovia denne odrážajú desiatky ruských útokov. "Epicentrom je Bachmut, Soledar a celkovo donecký úsek frontu. Stáva sa, že nepriateľ tam podniká za deň desiatky útokov a my ich odrážame. Fakticky sa tam odohráva obojstranný pohyb: ak sa nepriateľovi podarí trošku postúpiť vpred, okamžite nasleduje ukrajinský protiútok a získava všetky územia," povedala. Zdôraznila, že Ukrajina sa nevzdáva ani jedinej piade svojho územia, hoci sa nepriateľ v krutých bojoch snaží dosiahnuť administratívnu hranicu Doneckej oblasti a ukrajinská obrana sa nachádza v "zložitej" situácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok