ONLINE: Rusi podľa Enerhoatomu uniesli dvoch pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne

ta3 tasr čtk čt24
18.10.2022 06:51

Ruská armáda uniesla dvoch pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedla v utorok spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje ukrajinské jadrové elektrárne. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. 

23:01 Ruská armáda uniesla dvoch pracovníkov Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedla v utorok spoločnosť Enerhoatom, ktorá prevádzkuje ukrajinské jadrové elektrárne. Invázne sily sa podľa nej zmocnili a odviezli nevedno kam vedúceho informačných technológií Oleha Kosťukova a asistenta generálneho riaditeľa zariadenia Oleha Ošeka. V súčasnej dobe nie je o mieste ich pobytu ani stavu nič známe, uviedol Enerhoatom na telegrame.

22:29 Moskva má podľa správy vypracovanej pre Radu OSN pre ľudské práva na svedomí prevažnú väčšinu zločinov spáchaných na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie existujú pádne dôvody na to tvrdiť, že v štyroch ukrajinských oblastiach sa koncom februára a v marci diali vojnové zločiny, boli tam porušované ľudské práva aj medzinárodné humanitárne právo.

22:29 Za "vojenský a politický bankrot" Kremľa označil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozsiahle využívanie bezpilotných lietadiel iránskej výroby zo strany Moskvy pri nedávnych útokoch na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

22:21 Iránski predstavitelia v utorok popreli správy o tom, že by Irán posielal Rusku zbrane a ozbrojené drony, pričom tieto informácie označili za "nepravdivé". TASR správ prevzala zo stanice CNN. 

21:37 Ukrajina v utorok obvinila Červený kríž z nečinnosti v súvislosti s ukrajinskými zajatcami držanými ruskou armádou. Červený kríž podľa Kyjeva nekontroluje podmienky, v akých sú títo vojaci a civilisti držaní, a tak tam dochádza k mučeniu. 

21:13 Spojené štáty budú aj naďalej podnikať "praktické a agresívne" kroky, aby Iránu sťažili predaj bezpilotných lietadiel a rakiet do Ruska, uviedol zástupca hovorcu ministerstva zahraničia Vedant Patel a dodal, že Washington má množstvo nástrojov, ako Moskvu aj Teherán pohnať na zodpovednosť.

20:58 Irán podpísal s Ruskom dohodu, podľa ktorej ho okrem bezpilotných lietadiel bude zásobovať aj raketami zem-zem. Potvrdili to dvaja iránski predstavitelia a dvaja iránski diplomati. 

20:39 Rusko plánuje vyčleniť zo svojho štátneho investičného fondu 1,4 bilióna rubľov na výmenu zahraničných lietadiel za domáce modely. Západné sankcie totiž skomplikovali prístup k náhradným dielom na opravy zahraničných lietadiel.

20:22 Ruská armáda pripravuje evakuáciu civilistov z okupovaného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Oznámil to v utorok veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin.

19:58 Moskva by mohla v budúcnosti zredukovať svoju diplomatickú prítomnosť v západných krajinách, vyhlásil v utorok šéf diplomacie Kremľa Sergej Lavrov. 

19:14 Telá piatich detí exhumovala polícia z hrobov v oslobodenom ukrajinskom meste Lyman, ktoré kedysi okupovali ruské jednotky. Štyri telá sa nachádzali v masovom hrobe na lymanskom cintoríne, ostatky piateho dieťaťa vybrali z provizórneho hrobu, ktorý vykopala jeho matka v záhrade. V utorok to oznámila ukrajinská polícia. Informovala stanica Sky News.

18:57 Ukrajina dostala v utorok dve miliardy eur finančnej pomoci z Európskej únie. Ide o prvú transakciu z päťmiliardového balíka, ktorý nedávno ohlásila EÚ. Za zásielku sa eurobloku poďakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj premiér Denys Šmyhaľ, informuje denník The Guardian.

18:21 Severoatlantická aliancia dodá v najbližších dňoch Ukrajine obranné systémy proti dronom, aby sa tak mohla účinnejšie brániť ruským útokom na kritickú infraštruktúru s použitím iránskych bezpilotných lietadiel. Oznámil to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, informuje agentúra Reuters.

18:06 Dva ruské strategické bombardéry Tu-95MS v sprievode stíhačiek MiG-31 preleteli nad vodami Tichého oceánu, Beringovho mora a Ochotského mora. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany. NATO a Spojené štáty predtým oznámili, že očakávajú, že Rusko v najbližšej dobe uskutoční test svojich jadrových síl.

18:01 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, prestala vysielať živé prenosy zo svojich plenárnych zasadnutí. Chce tak ochrániť citlivé informácie "pred nepriateľom". V utorok to uviedol ruský poslanec Vladimir Vasiliev. TASR správu prevzala z denníka The Guardian. 

18:00 Európska komisia (EK) v utorok navrhla posilniť odolnosť kritickej infraštruktúry Európskej únie. Návrh vychádza z päťbodového plánu, ktorý predložila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v Európskom parlamente začiatkom októbra. 

17:59 Vyše 1100 ukrajinských miest a obcí je momentálne bez elektriny v dôsledku desiatich dní ostreľovania ruskými silami, ktoré sa zameriava na dôležité energetické zariadenia po celej Ukrajine. Informovala agentúra AFP.

17:49 Estónski poslanci odsúdili v utorok ruskú anexiu území na Ukrajine a Rusko vyhlásili za "teroristický režim". Informuje agentúra AFP.

17:31 Ukrajinský parlament v utorok prijal rezolúciu, v ktorej vyhlásil samozvanú Čečenskú republiku Ičkeriu za územie "dočasne okupované" Ruskou federáciou. Odsúdil aj "páchanie genocídy na čečenskom národe".

17:10 Príprava summitu EÚ, energetická kríza v Európe a vojna na Ukrajine boli hlavnými témami utorňajšej Rady pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu. Podľa spravodajcu TASR to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Andrej Stančík. 

15:52 Európska komisia v utorok na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu navrhla nové opatrenia na riešenie vysokých cien plynu v EÚ a zaistenie bezpečnosti dodávok energie na nadchádzajúcu zimu. Tie majú podobu spoločného nákupu plynu, mechanizmu obmedzujúceho ceny na burze plynu TTF a transparentného využívania infraštruktúry energonosičov, solidarity medzi členskými štátmi a neustáleho úsilia o zníženie dopytu po plyne. 

15:33 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v utorok oznámil, že navrhol prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby prerušil diplomatické styky Ukrajiny s Iránom. Návrh prišiel v súvislosti s dodávkami iránskych bezpilotných lietadiel do Ruska, ktoré Moskva v súčasnosti intenzívne používa pri vojenských útokoch na Ukrajine.

15:23 Ruská armáda oznámila, že dobyla dedinu v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Podľa agentúry AFP je to prvýkrát od chvíle, čo ukrajinské ozbrojené sily pri svojej protiofenzíve ruské invázne jednotky z tohto regiónu vytlačili. 

15:22 Zlepšenie americko-maďarskej spolupráce najmä v oblasti obrany a kritickej infraštruktúry, ako aj urýchlenie odpútania sa Maďarska od ruských energetických zdrojov boli hlavnými témami utorňajšieho rokovania nového veľvyslanca Spojených štátov v Budapešti Davida Pressmana s maďarským ministrom technológií a priemyslu Lászlóom Palkovicsom. 

14:30  Ruské ministerstvo obrany pripustilo údery na ukrajinské vojenské zariadenia a energetickú infraštruktúru, podľa úradu sa okupantom podarilo zasiahnuť všetky zamýšľané ciele. Útoky zasiahli ale aj civilné budovy a majú obete medzi radovými obyvateľmi Ukrajiny, zdôraznil Kyjev.

13:43 Ukrajina dostala od Európskej únie finančnú pomoc vo výške 2 miliárd eur. "Dodatočné finančné zdroje pomôžu pokryť naliehavé rozpočtové výdavky, najmä v sociálnej a humanitárnej oblasti," napísal na Telegrame ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

13:04 Švédsky denník Expressen v utorok zverejnil fotografie a video údajne zachytávajúce poničenie plynovodov Nord Stream pri dánskych brehoch v Baltskom mori. Chýba podľa neho najmenej 50 metrov kovového potrubia.



13:16 Utorkové explózie, ktoré v Kyjeve otriasli Desňanskou štvrťou, podľa starostu Vitalija Klička Rusi zasiahli objekt kritickej infraštruktúry. Zástupca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko informoval o troch útokoch na energetické zariadenie v ľavobrežnej časti mesta. Po výbuchu vypukol rozsiahly požiar a došlo k výpadkom prúdu, píše agentúra Unian. Podľa ruskojazyčného webu stanice BBC sú po útoku v ľavobrežnej časti metropoly výpadky v dodávkach elektriny aj vody. Podľa agentúry Ukrinform počet obetí stúpol na päť.

12:31 V Kyjeve si utorkové ruské útoky na energetické zariadenia vyžiadali životy dvoch ľudí, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na mestskú prokuratúru.

12:24 Kremeľ v utorok poprel, že by jeho sily použili iránske bezpilotné lietadlá na útok na Ukrajinu. Na otázku, či Rusko použilo iránske drony, hovorca Dmitrij Peskov odpovedal, že Kremeľ nemá o ich použití žiadne informácie. Ukrajinskí predstavitelia obvinili Rusko, že pri útokoch na Kyjev použilo iránske bezpilotné lietadlá, ktoré pri náraze explodujú. Niekoľko snímok zverejnených na sociálnych sieťach ukázalo, že pri pondelkovom útoku na ukrajinské hlavné mesto boli použité bezpilotné lietadlá s delta krídlami podobné iránskemu modelu.


12:01 Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh sa ďalej znižuje. Cena kľúčového kontraktu zostúpila až na 115 eur za megawatthodinu, najnižšie od polovice júna.

11:35  Od 10. októbra ruské útoky zničili 30 percent ukrajinských elektrární, čo spôsobilo masívne výpadky v dodávkach elektrického prúdu po celej krajine, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na twitteri. Nálety zamerané na energetickú a kritickú infraštruktúru označil za "ďalší druh ruských teroristických útokov". Pre vyjednávanie s režimom prezidenta Vladimíra Putina podľa neho nezostal žiadny priestor. V pondelok Rusko - rovnako ako presne pred týždňom - podniklo rozsiahle útoky raketami a bezpilotnými lietadlami naprieč Ukrajinou. Ukrajinské úrady aj dnes hlásia explózie po ruských vzdušných úderoch na mnohých miestach.

11:03 Európska únia v čase vojny na Ukrajine vyrobila rekordné množstvo elektriny zo solárnych a veterných zdrojov. Vyplýva to zo štúdie organizácií Ember a E3G. Nárast produkcie takto vyrobenej elektriny ušetril Európskej únii zhruba 11 miliárd eur, ktoré by inak musela vynaložiť na nákupy plynu, informovala agentúra Bloomberg. Štúdia uvádza, že produkcia elektriny zo solárnych a veterných zdrojov v EÚ sa v období od marca do septembra medziročne zvýšila o 39 terawatthodín na 345 terawatthodín. Zo solárnej a veternej energie tak pochádzalo 24 percent elektriny v EÚ, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka to bolo 21 percent, uvádza agentúra DPA.

10:50 Peking nariadil štátnym dovozcom plynu, aby prestali predávať skvapalnený plyn ďalej do Ázie a do Európy. Chce ho mať dosť na zimu, uviedol Bloomberg.

10:23 Izrael pozorne sleduje ruské útoky na Ukrajinu iránskymi bezpilotnými lietadlami a obáva sa, že bude budúcim cieľom týchto strojov. Z Libanonu by nimi mohol začať na Izrael útočiť iránsky spojenec - libanonský Hizballáh, napísal server The Times of Israel. Podľa izraelského serveru Izraelčania pozorne sledovali tieto útoky na Kyjev s obavami, že práve také zbrane by boli použité pri budúcich vojnách proti Izraelu na jeho severnej hranici. Izraelská rozhlasová a televízna stanica Kan oznámila, že práve kvôli kapacite týchto dronov Izrael rozmiestnil na severe množstvo systémov protivzdušnej obrany ako Iron Dome, Davidov prak (David's Sling) a rakety Arrow. Obavy viedli aj k posilneniu spolupráce s USA.

10:22  Niektorí z najbližších spojencov Ruska v Strednej Ázii cítia, že federácia bola oslabená vojnou na Ukrajine, a prejavujú novú asertivitu. Päť bývalých sovietskych republík v regióne sa čoraz viac stavia proti Moskve a uvedomujú si svoj novo nadobudnutý vplyv, pretože Rusko sa snaží obísť západné sankcie a využiť ich trhy a obchodné cesty. "Chceme rešpekt. Nič iné. Rešpekt," vyhlásil Emomali Rachmon, tadžický prezident od roku 1994 na summite v Kazachstane pred Vladimirom Putinom. Posťažoval sa, že prístup Moskvy sa od sovietskej éry nezlepšil.

09:42 Predbežné vyšetrovanie škôd na dvoch plynovodoch Nord Stream v dánskej časti Baltského mora ukázalo, že úniky boli spôsobené "silnými explóziami", uviedla kodanská polícia v utorkovom vyhlásení.

09:27 Ruská raketa zasiahla obytný dom v ukrajinskom prístavnom meste Mykolajiv. "V Mykolajive nepriateľ zničil obytný dom raketami C-300. (...) Zomrel jeden človek. Došlo aj k úderu na kvetinový trh, gaštanový park. Zaujímalo by ma, proti čomu bojovali ruskí teroristi pri týchto úplne mierumilovných objektoch?" uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

9:01 Severoukrajinské mesto Žytomyr zostalo po utorkových náletoch ruského letectva bez dodávok vody a elektriny, uviedol v utorok jeho starosta. "V súčasnej dobe nie je v meste žiadne svetlo ani voda. Nemocnice sú na náhradných (energetických) zdrojoch," napísal na Facebooku.

9:00 Ruské sily v utorok zaútočili na energetickú infraštruktúru v severnom Kyjeve, kde spôsobili niekoľko výbuchov, nad mestom sa vznášal dym, uviedli ukrajinskí predstavitelia a svedkovia. Kyrylo Tymošenko, zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie, uviedol, že došlo k trom ruským úderom na bližšie nešpecifikované energetické zariadenie. Starosta mesta uviedol, že išlo o útok na "kritickú infraštruktúru" a že na miesto mieria záchranári.


9:00 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

8:42 České zásobníky plynu sú teraz naplnené na 92 percent. Kvôli teplému počasiu minulý týždeň spotreba klesla medziročne o viac ako tretinu, uviedol čský minister priemyslu Josef Síkela.

8:35 Ukrajinská štátna spoločnosť pre jadrovú energiu Enerhoatom v utorok obvinila Rusko z únosu dvoch vedúcich pracovníkov Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. V pondelok boli unesení šéf informačných technológií elektrárne Oleh Kosťukov a Oleh Ošek, asistent riaditeľa elektrárne, napísala v utorok spoločnosť Enerhoatom v aplikácii Telegram. "V súčasnej dobe nie je nič známe o ich pobyte alebo stave," stojí vo vyhlásení Enerhoatomu.

7:55 Ruské sily dvakrát zasiahli energetickú infraštruktúru v meste Dnipro, informoval na Telegrame zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Došlo k "vážnym škodám", uviedol a dodal, že na mieste je už Štátna služba pre mimoriadne udalosti.

7:36 Think-tank Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej poslednej správe upozornil, že žoldnierska skupina známa ako Wagnerovci a s ňou spojené účty na sociálnych sieťach stále častejšie kritizujú ruskú armádu a spoločenské problémy v Rusku, čo "môže nepriamo podkopávať vládu Kremľa". Súkromnú armádu ovláda finančník Jevhenij Prigožin. "Prigožinove naratívy majú predpoklady osloviť nacionalistických voličov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorí dlhodobo vyzývajú oligarchu na financovanie dodávok pre ozbrojené sily, požadujú transparentnosť ohľadom toho, čo sa skutočne deje na fronte, a kritizujú ruské vyššie vojenské inštitúcie za ich zlyhanie na fronte," inštitút.

7:04  Náčelník vojenskej správy Kryvého Rihu Oleksandr Vilkul oznámil na Telegrame, že v severnej časti mesta došlo k výbuchom. Vilkul k explóziám neuviedol žiadne ďalšie podrobnosti.

6:59  Volodymyr Zelenskyj v pondelok vo svojom pravidelnom večernom príhovore odsúdil vlnu ruských útokov dronmi a dôrazne vyzval spojencov Ukrajiny, aby jej poskytli zbrane protivzdušnej obrany, informuje agentúra AP.  "Na zabezpečenie ochrany našej oblohy a na zníženie možností ruských teroristov na nulu potrebujeme oveľa viac systémov protivzdušnej obrany a viac rakiet pre tieto systémy," povedal Zelenskyj v televíznom prejave k občanom. "Toto nie je len v záujme Ukrajiny. Čím menej príležitostí na teror Rusko má, tým skôr sa táto vojna skončí," dodal. 

6:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas svojho nočného prejavu vyhlásil, že posledné útoky ruských bezpilotných lietadiel sú ďalším dôkazom toho, že Rusko "nemá na bojisku žiadnu šancu" a "snaží sa zakryť svoje vojenské porážky terorom." Znovu apeloval na ukrajinských partnerov, aby poskytli ďalšie systémy protivzdušnej obrany, a vyhlásil, že akonáhle "budú ruské možnosti teroru neutralizované spoločným úsilím s našimi partnermi, Rusku nezostane než premýšľať o mieri".

6:31 Ruské jednotky zasiahli nádrže so slnečnicovým olejom v Mykolajive pripraveným na vývoz z prístavu, informoval na Facebooku tlačový hovorca vojenskej správy Mykolajivskej oblasti Dmytro Pletenčuk. Veľké množstvo oleja uniká do ulíc. Hasičom zasahovali niekoľko hodín, kým požiar uhasili, uviedol Pletenčuk.

6:30 Počet obetí po pondelkovom páde ruského bombardéra Su-34 na obytný dom v Jejsku na juhu európskeho Ruska stúpol na 13, uviedlo v utorok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie po tom, čo záchranári ukončili prehľadávanie trosiek. Predchádzajúca bilancia nešťastia bola šesť mŕtvych, 19 ranených a šesť nezvestných. "Celkový počet mŕtvych je 13 ľudí, vrátane troch detí. 19 ľudí utrpelo zranenie," povedal hovorca ministerstva agentúre TASS. Zachrániť sa podarilo 68 ľudí. Z poškodeného domu, ktorý po páde lietadla zachvátil požiar, bolo evakuovaných viac ako 360 obyvateľov, dodal hovorca.

6:29 Ruský prezident Vladimir Putin podpísal výnos, podľa ktorého osoby zastávajúce funkcie v štátnom aparáte a odoslané služobne do okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny budú dostávať dvojnásobný plat. V dekréte sa hovorí, že výplata úradníkov sa zdvojnásobuje "s cieľom zvýšenia úrovne sociálnej ochrany". Úradníkom budú tiež preplácať náklady na živobytie na okupovaných územiach v podobe diét a štát im preplatí ďalšie dodatočné výdavky.

6:28 Europoslanci sa v utorok v druhý deň plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu zamerajú na sociálne a ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine. Diskutovať budú okrem iného o tom, ako zmierniť krízu rastúcich životných nákladov či o dopadoch, aké má ruská invázia na Ukrajinu na migráciu do EÚ. Na rokovaní pléna sa zúčastní aj minister pre miestny rozvoj a podpredseda vlády pre digitalizáciu Ivan Bartoš (Piráti).

6:27 Udalosti sme s vami sledovali aj včera: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok