ONLINE: Medzi obeťami útoku na Kyjev je pár, ktorý čakal dieťa. Ukrajinci zničili takmer 40 ruských dronov

ta3 TASR ČTK ČT24
17.10.2022 06:33

Medzi obeťami úderu ruského bezpilotného lietadla na obytnú budovu v centre Kyjeva je mladý pár, ktorý čakal dieťa. Na sociálnej platforme telegram to uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. Zabitá žena podľa neho bola v šiestom mesiaci. Ukrajinským silám sa v pondelok podarilo zničiť 37 ruských bezpilotných lietadiel iránskej výroby. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Spojené štáty sa domnievajú, že na predaj iránskych bezpilotných lietadiel Rusku sa vzťahuje zákaz OSN. Podobný názor vyjadrili aj Francúzsko a Británia, napísala agentúra Reuters. Biely dom uviedol, že o dodávkach iránskych dronov Rusku, ktoré Teherán popiera a Kremeľ nekomentuje, existujú rozsiahle dôkazy.

23:16 Zbierku prejavov Volodymyra Zelenského z obdobia vojny, ktorá bude obsahovať úvod napísaný ukrajinským prezidentom, vydajú pred Vianocami. V pondelok o tom informoval portál britskej televízie Sky News

22:23 Pre ukrajinskú prvú dámu Olenu Zelenskú bolo vždy jasné, že jej manžel prezident Volodymyr Zelenskyj neopustí Kyjev ani počas ruskej vojenskej invázie. "Od začiatku som vedela, že Kyjev neopustí," povedala Zelenská v pondelok pre nemecký denník Bild. 

21:52 Spojené štáty v pondelok upozornili, že podniknú kroky voči každej firme či štátu, ktorý bude spolupracovať s iránskym programom bezpilotných lietadiel. Urobili tak po tom, čo Rusko zaútočilo na Kyjev samovražednými dronmi dodanými Iránom. 

21:25 Bielorusko a Rusko uskutočnia v rámci takzvanej spoločnej bojovej skupiny zameranej na ochranu bieloruských hraníc vojenské cvičenia s ostrou muníciou vrátane protilietadlových striel.

21:04 V Kyjevskej a Čerkaskej oblasti v centrálnej časti Ukrajiny bolo v pondelok večer opäť počuť výbuchy a paľba protileteckej obrany. Podľa ukrajinských médií by mohlo ísť o ďalší nálet ruských dronov. Úrady vyzývajú obyvateľov, aby zostali v krytoch.

20:37 Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, v pondelok vyzvali na ďalšie sprísnenie zákona z roku 2013, ktorý zakazuje vystavovať neplnoleté osoby tomu, čo úrady v Rusku označujú za "propagáciu homosexuality". 

Poslanec vládnej strany Jednotné Rusko a predseda výboru pre informačnú politiku, informačné technológie a komunikáciu Alexandr Chinštejn uviedol, že ofenzíva na Ukrajine dodala navrhovaným zmenám v zákone "novú aktuálnosť". Vysvetlil, že "špeciálna vojenská operácia ruskej armády na Ukrajine sa odohráva nielen na bojisku, ale aj v mysliach a dušiach ľudí."

20:12 Rusko a Ukrajina si vymenili celkom 218 zajatcov. Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uviedol, že sa na Ukrajinu vrátilo viac ako 100 žien a išlo o prvý prípad od začiatku konfliktu, keď sa z ruského zajatia vrátili ukrajinské ženy. 

19:30 Po páde vojenského lietadla Su-34 na obytnú štvrť v ruskom meste Jejsk zahynuli dvaja ľudia a ďalších 15 bolo zranených. Podľa agentúry TASS to uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Stíhací bombardér podľa ministerstva obrany krátko po štarte dopadol na dvor bloku domov, vznietené palivo následne zapálilo deväťposchodovú budovu.

18:59 Na obytnú štvrť v juhoruskom meste Jejsk spadlo vojenské lietadlo Su-34, uviedli ruské agentúry. Prístavné mesto vo východnej časti Azovského mora sa nachádza neďaleko hraníc s Ukrajinou.

18:30 Jeden z najväčších think-thankov v strednej a východnej Európe, organizácia Globsec, otvorila v Kyjeve kanceláriu so zastúpením. Tento krok prichádza po spustení programu Globsec pre Ukrajinu a východnú Európu, zameraného na poskytovanie analýz a praktických odporúčaní týkajúcich sa rekonštrukcie Ukrajiny a jej európskej budúcnosti.

18:00 V Odese sa večer ozval výbuch. Podľa predbežných informácií bolo nad mestom zostrelené iránske bezpilotné lietadlo Šahed-136, píše server Ukrajinska Pravda. Na Telegrame to uviedol hovorca Odesskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk.

17:00 Rusko vyslalo do Bieloruska až deväť tisíc vojakov a stovky kusov bojovej techniky, oznámilo bieloruské ministerstvo obrany. Ruskí vojaci tu majú pôsobiť v rámci nového rusko-bieloruského vojenského zoskupenia.

16:17 Rusko a Ukrajina v pondelok uskutočnia výmenu celkom 220 zajatcov, uviedol líder doneckých separatistov Pušilin. Prepustené z ruského zajatia majú byť hlavne ženy.

16:00 Ukrajinský export obilia sa v októbri takmer vrátil na úrovne spred vojny. Vývoz obilia v prvých sedemnástich dňoch októbra bol len o 2,4 % nižší v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, a to aj napriek uzavretiu viacerých morských prístavov a ruskej invázii, uviedlo ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva.

15:43 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok vyzval na uvalenie sankcií EÚ na Irán. Vyhlásil to len niekoľko hodín po tom, ako Kyjev zasiahli roje tzv. samovražedných dronov. Pri ich útokoch zahynuli len v Kyjeve najmenej štyria ľudia.

15:13 Ruská novinárka Ovsjannikovová, ktorej úrady nariadili domáce väzenie, utiekla spoločne so svojou dcérou z Ruska. Agentúre AFP to povedal jej advokát.

15:00 Rusko opäť útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, informuje stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ostreľovanie, výbuchy a hromadné výpadky elektriny sú podľa nej hlásené z Ľvovskej, Chmelnyckej, Vinnyckej a Rivnenskej oblasti, teda zo západu Ukrajiny.

14:29 Severoatlantická aliancia v pondelok spustila každoročné vojenské cvičenie v západnej Európe zamerané na jadrové odstrašovanie známe ako Steadfast Noon. Manévre sa konajú v období rastúceho napätie v súvislosti so skrytými vyhrážkami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jadrových zbraní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

14:27 Štáty Európskej únie v pondelok schválili vytvorenie výcvikovej misie pre približne 15-tisíc ukrajinských vojakov. Ministri zahraničia členských krajín odsúhlasili aj uvoľnenie ďalších 500 miliónov eur z únijného obranného fondu na zbrane pre Kyjev. Oznámila to Rada EÚ. Celková čiastka, ktorú európsky blok Ukrajinu z fondu EPF podporil, tak dosiahne 3,1 miliardy eur.

14:17 Medzi obeťami úderu ruského bezpilotného lietadla na obytnú budovu v centre Kyjeva je mladý pár, ktorý čakal dieťa. Na sociálnej platforme telegram to uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. Zabitá žena podľa neho bola v šiestom mesiaci.

14:16 Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v pondelok varoval Izrael pred dodávkami zbraní na Ukrajinu, ktoré by vážne poškodilo vzťahy Moskvy s Jeruzalemom. Informovala agentúra AFP. 

13:45 Ruská invázia na Ukrajinu je vyhlásením vojny celému západnému demokratickému svetu. Povedal to v pondelok šéf nemeckej Spolkovej spravodajskej služby (BND) Bruno Kahl. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky nemeckej televízie RTL. 

13:38 Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že podniklo "rozsiahly" útok na vojenské ciele a energetickú infraštruktúry na Ukrajine, pri ktorom použilo vysokopresné zbrane. Informovala agentúra Reuters.

12:26 V ruskej metropole bola dokončená čiastočná mobilizácia ruských záložníkov. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin to v pondelok uviedol na svojom súkromnom blogu, informuje agentúra Reuters. 

12:09 Nový vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v pondelok - vo svoj prvý deň v úrade - vyjadril znepokojenie nad eskaláciou vojny na Ukrajine, pričom trval na tom, že civilistov je potrebné chrániť. Informovala agentúra AFP. 

11:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok povedal, že Rusko na území Ukrajiny spustilo útoky dronmi a raketami; Ukrajincov však tieto útoky "nezlomia". Informovala agentúra AFP. 

11:44 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyzval na vylúčenie Rusku zo skupiny G20. Uviedol to krátko po pondelkových útokoch samovražedných dronov na Kyjev.

11:37 Ukrajinským silám sa počas noci a rána podarilo zničiť 37 ruských bezpilotných lietadiel iránskej výroby Šáhid-136, teda väčšinu dronov, ktoré v pondelok Rusko vyslalo na Ukrajinu. Ruské sily podľa Kyjeva používajú tieto iránske drony na útoky na ukrajinské mestá čoraz častejšie. Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička majú "šáhidy" na svedomí aj dnešné útoky na ukrajinskú metropolu.

11:06 Ruské vyhrážky jadrovými útokmi treba brať vážne, povedala v pondelok nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová. Takisto zdôraznila význam cvičení NATO a dodávok systémov protivzdušnej obrany na Ukrajinu. 

10:56 Ukrajinská Odeská oblasť čelila v noci na pondelok útokom samovražedných dronov, ktoré však zneškodnila protivzdušná obrana. Uviedol to gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko, informuje britský denník The Guardian.

10:39 Nosnými témami pondelňajších rokovaní šéfov európskych diplomacií sú pomoc Ukrajine a dohoda o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburg 

10:38 Najmenej dvaja ľudia uviazli pod troskami budovy, ktorú poškodili pondelkové útoky dronov na Kyjev. Zachrániť sa podarilo 18 ľudí, oznámil starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Informoval denník The Guardian. 

10:04 Irán plánuje Rusku dodať ďalšie zbrane vrátane balistických rakiet. V nedeľu to uviedol americký denník The Washington Post, ktorý sa odvoláva na nemenovaných západných bezpečnostných predstaviteľov. Informovala stanica Sky News.

9:45 Záporožská jadrová elektráreň bola v pondelok opäť odpojená od siete po tom, čo kvôli ruskému ostreľovaniu prišla o dodávky elektriny, uviedla podľa Reuters ukrajinská energetická spoločnosť Enerhoatom. V zariadení boli spustené generátory, ktoré v prípade prerušenia napájania zaisťujú elektrinu potrebnú pre zachovanie bezpečnosti zariadenia.

9:44 Maďarské veľvyslanectvo v Kyjeve po raňajších bombových a raketových útokoch zatiaľ nebude zatvorené. Oznámil to v pondelok v Budapešti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR. 

9:36 Európska únia hľadá konkrétne dôkazy o prípadnom zapojení Iránu na ruskej strane do vojny na Ukrajine, uviedol v pondelok šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

8:20 Ruský raketový útok zasiahol v Dnepropetrovskej oblasti na východe Ukrajiny objekt energetickej infraštruktúry a na mieste vypukol rozsiahly požiar. S odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Valentyna Rezničenka o tom informovali ukrajinské médiá. Ruské invázne sily podľa nich skoro ráno podnikli vzdušné útoky aj na severoukrajinskú Sumskú oblasť, kde zasiahli objekty kritickej infraštruktúry.

8:03 Pri útokoch na Kyjev v pondelok ráno bolo poškodených "niekoľko obytných budov", oznámil starosta Kyjeva Vitalij Kličko. Informoval denník The Guardian.

8:02 Logistické ťažkosti ruskej armády po poškodení Kerčského mosta vedúceho na okupovaný ukrajinský Krym sa prehlbujú. V okolí mosta sa tvoria dlhé dopravné zápchy, hoci prevádzka na ňom bola už čiastočne obnovená. V pondelok to v rannej správe uviedlo britské ministerstvo obrany. Rusi operujúci na juhu Ukrajiny sa výpadky v zásobovaní snažia kompenzovať zvýšením dodávok materiálu cez ukrajinský Mariupol.

6:53 Najmenej tri výbuchy bolo počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev. Došlo k nim po tom, ako sa spustili sirény leteckého poplachu. Informovali stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry AFP a Reuters.

6:45 Invázia Ruska na Ukrajinu a jej ekonomické následky uvrhli do chudoby štyri milióny detí vo východnej Európe a Strednej Ázii. Uviedol to v pondelok Detský fond OSN (UNICEF), informuje agentúra AFP.

6:39 Najmenej tri výbuchy bolo počuť v pondelok ráno v ukrajinskej metropole Kyjev. Došlo k nim po tom, ako sa spustili sirény leteckého poplachu. Informovali stanice BBC a Sky News, ako aj agentúry AFP a Reuters.

6:30 Ďalšia podpora Ukrajine, ktorá čelí zosilneným útokom ruských okupačných síl, bude zásadnou témou dnešného rokovania ministrov zahraničných vecí krajín Európskej únie v Luxemburgu. Ministri by mali schváliť vyčlenenie ďalších peňazí na nákup zbraní pre Kyjev, rovnako ako vytvorenie únijnej výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov.

6:25 Invázia Ruska na Ukrajinu a jej ekonomické následky uvrhli do chudoby štyri milióny detí vo východnej Európe a Strednej Ázii. Uviedol to v pondelok Detský fond OSN (UNICEF), informuje TASR na základe správy agentúry AFP. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok