Rusko zodpovedá za väčšinu zločinov spáchaných na začiatku invázie na Ukrajinu, tvrdí OSN

ta3 ČTK
18.10.2022 20:02

Moskva má podľa správy vypracovanej pre Radu OSN pre ľudské práva na svedomí prevažnú väčšinu zločinov spáchaných na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie existujú pádne dôvody na to tvrdiť, že v štyroch ukrajinských oblastiach sa koncom februára a v marci diali vojnové zločiny, boli tam porušované ľudské práva aj medzinárodné humanitárne právo.

Rusko zodpovedá za väčšinu zločinov spáchaných na začiatku invázie na Ukrajinu, tvrdí OSN
TASR/AP

Straty sú obrovské

"Dopady týchto zločinov na ukrajinské civilné obyvateľstvo sú obrovské. Straty ľudských životov idú do tisícov. Infraštruktúra je zničená v obrovskej miere," povedal predseda vyšetrovacej komisie OSN k Ukrajine Erik Möse. Jej členovia napríklad zistili, že ruské jednotky bez rozlišovania cieľov ostreľovali obývané oblasti, ktorých sa chceli zmocniť, alebo útočili na civilistov, ktorí sa snažili utiecť do bezpečia alebo sa vydali pre základné životné potreby. Komisia takéto incidenty vyšetruje na viacerých miestach, ide podľa nej o vzorec správania zo strany ruských vojakov.

Rusi sú zodpovední za väčšinu zločinov

Komisia tiež zhromaždila informácie o mimosúdnych popravách, nielen v meste Buča na predmestí Kyjeva, ktoré sa na jar stalo symbolom zverstiev páchaných ruskou armádou, ale aj v 16 ďalších obciach. Mali 49 obetí, väčšinou bojaschopných mužov. Rusi takto popravili aj 14-ročného chlapca a dve ženy.

"Ruské ozbrojené sily sú zodpovedné za veľkú väčšinu zistených zločinov, vrátane vojnových zločinov. Ukrajinské sily sa tiež v niektorých prípadoch dopustili porušenia medzinárodného humanitárneho práva, vrátane dvoch prípadov zodpovedajúcich vojnovým zločinom," uvádza sa v zhrnutí správy. Ukrajinskí vojaci pri týchto incidentoch postrelili, zranili a mučili vojakov naďalej neschopné boje.

Neúspešne dobytie Kyjeva

Vyšetrovanie sa týkalo Kyjevskej, Sumskej, Černihivskej a Charkovskej oblasti. Ruská armáda sa po začiatku invázie na Ukrajinu z 24. februára neúspešne snažila dobyť Kyjev, jej jednotky sa z týchto štyroch regiónov stiahli. Úrad Vysokého komisára pre ľudské práva v období medzi 24. februárom a koncom marca v týchto ukrajinských oblastiach eviduje 1237 zabitých civilistov, z toho 112 detí. Podotýka, že ich skutočný počet ale bude pravdepodobne oveľa vyšší.

Moskva popiera

Moskva popiera, že by počas takzvanej "špeciálnej vojenskej operácie" úmyselne útočila na civilné ciele, aj keď prakticky každý deň ukrajinské úrady informujú o zasiahnutých obytných domoch, autách, energetickej infraštruktúre, niekedy dokonca aj o detských ihriskách. Ukrajinskí predstavitelia hovoria, že zločiny páchané ukrajinskými vojakmi nezostanú bez trestu, ale že takýchto prípadov je málo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok