Na Nord Streame vidno trhliny, médiá zverejnili údajné zábery potrubí

ta3 čtk
18.10.2022 12:19

Dánske úrady v utorok potvrdili rozsiahle poškodenie plynovodov Nord Stream pri dánskych brehoch v Baltskom mori a uviedli, že príčinou boli "silné výbuchy". Švédsky denník Expressen v utorok zverejnil prvé údajné zábery poškodených produktovodov vedúcich z Ruska do Nemecka. Dohromady štyri mohutné úniky plynu sa na konci septembra vyskytli v medzinárodných vodách.

Kodaňská polícia v utorok uviedla, že vykonala predbežné vyšetrovania na "miestach trestných činov" za asistencie dánskej armády a okrem iného v spolupráci s dánskou spravodajskou agentúrou DSIS. Polícia a DSIS sa rozhodli zriadiť spoločnú vyšetrovaciu skupinu, uviedla polícia a dodala, že nemožno povedať, kedy bude vyšetrovanie dokončené.

Švédska spravodajská služba tento mesiac informovala, že jej predbežné vyšetrovanie iných dvoch únikov z plynovodu bližšie k švédskym brehom "posilnilo podozrenie z vážnej sabotáže". Podľa švédskej prokuratúry boli na mieste vyzdvihnuté dôkazy.

Švédsky denník Expressen v utorok medzitým zverejnil fotografie a video údajne zachytávajúce poničenie plynovodu. Chýba podľa neho najmenej 50 metrov kovového potrubia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok