O použití iránskych dronov pri posledných útokoch informácie nemáme, vyhlásil Kremeľ

ta3 tasr
18.10.2022 12:44

Kremeľ v utorok vyhlásil, že nemá "nijaké informácie" o tom, či ruská armáda použila pri rozsiahlych útokoch na ukrajinské mestá v uplynulých dňoch iránske drony. Informujeme na základe správy agentúry AFP.

Rusko neuzná špeciálne súdy pre vyšetrovanie zločinov na Ukrajine, uviedol Peskov. Označil ich za nelegitímne
Twitter/NEXTA

Iránom dodané samovražedné drony Šáhid-136 boli podľa ukrajinských predstaviteľov a západných krajín použité aj pri pondelkových útokoch na Kyjev, ktoré si vyžiadali päť obetí. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal, že päť z 28 dronov nasadených na Kyjev spôsobilo explózie.

"Nie, nemáme o tomto informácie. Používa sa ruská (vojenská) technika," odpovedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na otázku o nasadení bezpilotných iránskych lietadiel. Ďalšie informácie môže podľa jeho slov poskytnúť ruský rezort obrany.

Teherán popiera, že by tieto drony dodával Rusku. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada v tejto súvislosti o zavedenie sankcií voči Iránu.

Peskov v utorkovom telefonáte s novinármi okrem toho podľa agentúry Reuters povedal, že štyri oblasti Ukrajiny anektované Moskvou – Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská – sú chránené ruskými jadrovými zbraňami. "Tieto územia sú neodňateľnými časťami Ruskej federácie... a ich bezpečnosť je zaistená na rovnakej úrovni ako pre zvyšok územia Ruska," uviedol Peskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok